Annonce:
Annonce:

Børnepsykolog: Børn tager varig skade af at miste kontakt til forældre

Det er dybt tragisk for et barn at skulle leve afskåret fra enten sin far eller mor

Børnepsykolog Bibi Wegler. (Privatfoto)
Børnepsykolog Bibi Wegler. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Børn, der efter en skilsmisse bliver fanget i deres forældres konflikt - eller i værste tilfælde mister kontakt til enten sin far eller mor, kan tage varig skade af tabet.

Det slår psykolog og børnesagkyndig Bibi Wegler fast overfor Ekstra Bladet i forbindelse med TV2-dokumentaren 'Med børnene som våben', som bliver sendt i denne uge. Her står en række forældre frem og fortæller, at de har mistet al kontakt til deres børn mod deres vilje.

- For det første påtager et barn sig ofte meget af skylden under en skilsmisse, hvilket er en stor sorg for barnet. Hvis barnet så samtidig kommer i klemme i en loyalitetskonflikt, hvor det skal vælge mellem den ene eller den anden forælder, så kan barnet få psykiske skader på længere sigt, siger Bibi Wegler.

Annonce:

Hun forklarer, at sådanne børn kan få alvorlige relationsforstyrrelser i fremtiden og dermed få svært ved at få et forhold til at fungere, når de bliver voksne.

- Det er forbundet med et voldsomt pres at skulle balancere mellem to forældre, der pludselig bekriger hinanden. Den følelse sætter sig fast og kan følge en resten af livet.

Mangler noget
Bibi Wegler har også svært ved at tro, at det er noget barnet selv vælger, hvis de pludselig giver udtryk for, at de ikke vil se enten sin mor eller far.

- Barnet er i de fleste tilfælde i et eller andet omfang vokset op med begge sine forældre og er et symbol på de to. Så hvis den ene side pludselig devalueres og forsvinder, betyder det også, at den del af barnets personlighed bliver devalueret, siger hun og fortsætter:

Annonce:

- Det kan godt være at de af den ene eller anden grund giver udtryk for, at de ikke vil se den forælder, som de ikke har primær kontakt til. Men det kan være noget de siger, fordi de er bange for at gøre den forælder, de bor hos ked af det eller sur, fordi de oplever en negativ reaktion, når de nævner den anden. Det er en frygtelig klemme at sidde i for et barn. Børn har en meget god fornemmelse for, hvad der sker omkring dem.

Bibi Wegler forklarer også, at savnet af den forælder, barnt bliver afskåret fra, kan give store problemer på både kort og lang sigt.

- Uanset hvad, så mærker barnet et savn, hvis mor eller far forsvinder ud af dets liv. Desuden kan den fraværende forælder pludselig blive en fantasi, der fylder utrolig meget i hverdagen. Fordi barnet selv skal gå rundt med forestillingen om, hvad der er sket, siden mor eller far pludselig er væk.

Hurtigere indsats
Børnepsykologen efterlyser, at der bliver sat meget hurtigere ind med hjælp til de familier, der er på vej til at gå fra hinanden, så det ikke er børnene, der ender som tabere.

Annonce:

- Det er jo en krisesituation og skal behandles som en sådan. Det nytter ikke, at man skal vente flere måneder på en tid i Statsforvaltningen for at finde ud af, hvordan samværet skal fordeles. På den tid kan konflikten mellem forældrene eskalere så meget, at det er meget svært at finde tilbage til en nogenlunde kommunikation, lyder det.

Bibi Wegler arbejder som børnesagkyndig i Nordsjællandske retter med konfiktmægling inden det forberedende retsmøde mellem stridende skilsmisseforældre. Hun er samtidig med i et udviklingsprojekt, som har fået midler fra Egmondfonden og som skal give mulighed for psykologhjælp til hele familien i forbindelse med konflikter i en skilsmisse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
LIGE NU
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: