Bagedyst-vinder fundet: - Det kom sindssygt meget bag på mig

Sæþór Kristínsson løb med sejren i tiende udgave af 'Den store bagedyst'

Sæþór Kristínsson blev meget overrasket over, at han løb med sejren. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Sæþór Kristínsson blev meget overrasket over, at han løb med sejren. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Følg Film og tv

100 gange har seere nu kunnet følge deltagerne i 'Den store bagedyst' på DR, når de har kastet sig ud i chokoladetemperering og glazing, og efter jubilæumsafsnittet, der løb over skærmen lørdag aften, står islandsk-fødte Sæþór Kristínsson tilbage som mester i dessert-disciplinerne og vinder af 10. sæson.

En hæder, der kommer tydeligt bag på den 28-årige bage-entusiast, som i løbet af sæsonen blot er løbet med et enkelt mesterbagerforklæde.

Da Ekstra Bladet fanger Sæþór Kristínsson over telefonen, har han da heller ikke svært ved at genkalde sig overraskelsen.

- Det var helt vanvittigt og meget følelsesladet at høre mit navn blive råbt op, og det kom sindssygt meget bag på mig. Faktisk tror jeg ikke, det er gået helt op for mig endnu, siger han.

Smilet var stort, da Sæþór modtog dommernes bedømmelse af mesterværket i finalen. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Smilet var stort, da Sæþór modtog dommernes bedømmelse af mesterværket i finalen. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

- Hvorfor tror du, det kom bag på dig?

- Jeg troede bare ikke, det ville være mig, der vandt. Jeg havde selvfølgelig et håb om det, og jeg kunne også godt se, at jeg havde klaret det godt i alle tre udfordringer, men jeg var sikker på, at det ville være en af de andre. Under hele forløbet havde jeg haft en idé om, at jeg slet ikke kunne bage, og Frederik klarede det jo sindssygt godt og tog fire mesterbagertitler, siger Sæþór Kristínsson.

Kæmpede med usikkerhed
Selvom den ydmyge vinder erkender, at han tog en overbevisende sejr i den hemmelige udfordring, hvor deltagerne skulle bage en spiselig version af bagedyst-trofæet, fortæller han, at usikkerheden på egne evner fyldte utroligt meget undervejs i forløbet.

- Det er kæmpestort for mig at have vundet, for det har givet mig en tro på mig selv, og på at jeg godt kan bage og ikke skal være så hård ved mig selv. Jeg har lært, at jeg ikke skal lytte alt for meget til den der lille kritiske stemme, siger han.

- Hvor kommer den usikkerhed fra?

- Vi går nok alle sammen rundt med nogle usikkerheder, og jeg havde ikke så meget erfaring med at bage, så jeg har knoklet sindssygt meget undervejs, fordi jeg følte, at jeg var lidt bagud fra start i forhold til de andre, siger Sæþór Kristínsson og fortsætter:

- Jeg har nok haft lidt et 'imposters syndrom' og gået og tænkt, at nu bliver jeg opdaget lige om lidt, og de vil tænke: 'Hvad laver han dog her'. Man er nok altid sin egen hårdeste kritiker.

Hun ville have været stolt

Med sig til finalen havde Sæþór Kristínsson sin kæreste, danser Thomas Evers Poulsen, sin datter og flere andre familiemedlemmer. Og det betød meget at mærke deres støtte.

- Bagedysten har domineret mit liv i et år, og under forberedelserne har jeg nok ikke været den sjoveste at leve sammen med, fordi alt i mit liv har handlet om kage. Familiechatten, som jeg har med mine søstre, har handlet om kage, og jeg har nok været lidt urimelig til tider, siger han og fortsætter:

- Thomas har været god til at give mig plads og rum til at være i det, og hvis ikke det var for hans og min families opbakning og støtte, var jeg ikke kommet igennem det.

En særlig person manglede dog til finalen, og det var Sæþór Kristínssons mor, der for mindre end et år siden døde af kræft.

- Jeg havde håbet på, at hun havde kunnet været en del af det. Hun har altid været min livlinje i bagningen, fordi hun altid har bagt meget, så flere gange har jeg haft lyst til at ringe til hende, siger han og fortsætter:

- Min mor var også grunden til, at jeg begyndte at bage. Hun har altid bagt til os, da vi var små, og det ville jeg også gerne kunne give til min datter.

Det var også moren, der fik ham til at melde sig til bagedysten.

- Hun har altid bakket os op og troet på, at vi kunne gøre det, vi satte os for. Så det er hårdt, at hun aldrig nåede at få at vide, at jeg var kommet med og ikke kunne være med til finalen. Men jeg ved, at hun ville være stolt, siger Sæþór Kristínsson.

Pakket væk
Men selvom Sæþór Kristínsson har fundet troen på sine egne evner i kage-køkkenet, er det ikke der, han har tilbragt mest tid, siden optagelserne sluttede i sommer.

- Jeg har haft alt bagegrejet pakket væk i lang tid. Først da programmet begyndte at blive sendt, fik jeg et forhold op at køre med min ovn igen, griner han og fortsætter:

- Jeg havde brug for en lang pause fra det, for det hang mig langt ud af halsen til sidst.

Sæþór Kristínsson har fået støtte og opbakning undervejs af sin kæreste, danser Thomas Evers Poulsen. Foto: Mogens Flindt
Sæþór Kristínsson har fået støtte og opbakning undervejs af sin kæreste, danser Thomas Evers Poulsen. Foto: Mogens Flindt
 

Alligevel vil han ikke afvise, at der kommer mere bagekunst fra ham.

- Jeg har måske en lille drøm om at lave en bagebog. Jeg samler lidt på bagebøger, og det ville være sejt at have sin egen bog på hylden, men lige nu slår jeg koldt vand i blodet og tager en pause, indtil overskuddet er til det, siger Sæþór Kristínsson.

Tidligere har deltagere har fortalt, hvor mange penge det har kostet dem at medvirke i programmet. Læs den historie her.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.