Dokumentarist vil have sag i Landsretten

Mandag er der kommet kendelse i sagen om dokumentaren om Sara Omar. Forfatteren fik medhold i sagen. Både Omar Marzouk og Manyar Parwani vil kære kendelsen til landsretten

Filminstruktør Manyar Parwani har blandt andet instrueret flere kortfilm. Foto: Finn Frandsen
Filminstruktør Manyar Parwani har blandt andet instrueret flere kortfilm. Foto: Finn Frandsen
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Dokumentarinstruktøren bag den omdiskuterede dokumentar om den prisbelønnede forfatter Sara Omar vil kære kendelsen i sagen til landsretten.

Det fortæller Parwanis advokat til Ekstra Bladet.

Sara Omar og hendes advokat, Erik Nyborg, ønsker ikke i øjeblikket at udtale sig.

Ekstra Bladet erfarede tidligere i dag, at Omar Marzouk også vil kære kendelsen.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Hvis forfatteren Sara Omar stiller 250.00 kroner som sikkerhed inden 7. marts, vil Retten på Frederiksberg forbyde, at optagelserne med hende foretaget af Omar Marzouk og Manyar Parwani må offentliggøres. Foto: Thibault Savary / Ritzau Scanpix
Hvis forfatteren Sara Omar stiller 250.00 kroner som sikkerhed inden 7. marts, vil Retten på Frederiksberg forbyde, at optagelserne med hende foretaget af Omar Marzouk og Manyar Parwani må offentliggøres. Foto: Thibault Savary / Ritzau Scanpix
 

- Vi vender og drejer selvfølgelig sagen med Omar Marzouk og hans advokat, Tyge Trier, fortæller Asaf Fazal - Manyar Parwanis advokat.

Ifølge advokaten er der nemlig yderligere materiale, som byretten ikke fik indsigt i, der vil kunne ændre kendelsen i Landsretten.

- Vi mener, at sagen ville kunne få et andet udfald i Landsretten, uddyber han.

Stor rodebutik
Sagen om optagelserne til dokumentaren om forfatteren bag den storsælgende bog 'Dødevaskeren' har været en stor rodebutik. Der har været iskold luft mellem instruktøren og forfatteren.

I det ene ringhjørne står den storroste forfatter Sara Omar. Hun anlagde søgsmål i Retten på Frederiksberg for at få nedlagt fogedforbud mod optagelserne.

I det andet ringhjørne står dokumentarens instruktør, Manyar Parwani, og filmens producer, komikeren Omar Marzouk, som kæmper mod fogedforbuddet.

Begge parter påstår, at den anden part lyver.

Ifølge Asaf Fazal er Manyar Parwani fortrøsningsfuld.

- Han synes ikke, at kendelsen er ’helt tosset’ – vi har jo tiden med os, lyder det fra advokaten, som desuden fortæller, at hvis Sara Omar ikke kan lægge pengene til sikkerhedsstillelsen, så forsvinder forbuddet.

- Sikkerhedsstillelse skal bruges til delvist at sikre vores klienter for den skade og ulempe, som forbuddet kan påføres dem, lyder det fra Asaf Fazal.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

 

Grundlag for kendelse
I pressemeddelelsen fremgår det, at dommeren har lagt vægt på, at Sara Omar har ret til at håndhæve ophavsretten.

'Ved afgørelse af sagen har retten fundet, at Sara Omar Maref har sandsynliggjort, at hun har retten til at håndhæve ophavsretten til optagelserne, idet hun har fået denne ret overdraget fra eneejeren og direktøren af det selskab, som retten har lagt til grund, at Sara Omar Maref oprindeligt indgik filmkontrakten med, og som efter rettens opfattelse har rettighederne til optagelserne.

Retten har desuden fundet, at Sara Omar har sandsynliggjort, at Omar Marzouk og Mohammad Parwanis adfærd nødvendiggør, at der meddeles forbud, og at hendes mulighed for at opnå sin ret vil forspildes, hvis hun henvises til at afvente tvistens retlige afgørelse. Retten har herved navnlig lagt vægt på Omar Marzouk og Mohammad Parwanis tilkendegivelser både før og under sagen om, at de har til hensigt at færdigproducere og offentliggøre dokumentaren.

Hvis Sara Omar Maref senest 7. marts 2022 stiller en sikkerhed på 250.000 kr., vil retten forbyde Omar Marzouk og Mohammad Parwani at offentliggøre eller viderebringe enhver billed- eller lydoptagelse af Sara Omar Maref foretaget af eller under instruktion af Mohammad Parwani i perioden fra den 30. januar 2018 til den 31. juli 2019.'

Sagen handler om:

Sara Omar mener, at Manyar Parwani og Omar Marzouk er i besiddelse af råbånd og optagelser, som de ikke har rettigheder til. Der er mere end 300 timers optagelser.

Optagelserne til dokumentaren gik i gang i 2018. Præmissen var dengang, at man skulle se forfatterens liv og kamp mod negativ social kontrol, som hun også har skrevet om i sine bøger.

Ifølge Parwani fik filmen nyt omdrejningspunkt, da han blev bekendt med, at Sara Omar løj om blandt andet at være beskyttet af PET-vagter. Herefter begyndte instruktøren at grave i Sara Omars fortid, hvor han angiveligt fandt flere ting, der ikke stemte overens med forfatterens påstande om sine oplevelser.

Sara Omar mener derimod, at der opstod problemer, da instruktøren begyndte at 'tvinge hende til at fremkomme med ytringer og udvise adfærd, som var instrueret og fabrikeret', fremgår det i en pressemeddelelse fra forfatteren.

Sara Omars advokat, Erik Nyborg, har i retten ad flere omgange argumenteret for, at en offentliggørelse ville sætte forfatterens liv i fare - blandt andet med henvisning til, at Parwani har kontaktet Sara Omars far og informeret ham om, at hans ære er blevet krænket af hans datter.

De omtrent 300 timers råbånd skulle ifølge forfatteren også indeholde episoder, der vil krænke hendes privatliv, hvis de kommer frem i lyset. Hun har blandt andet sagt i retten, at hun skulle være blevet optaget under et anfald udløst af ptsd.

Ifølge modparternes advokater kunne hun dog ikke komme med noget konkret eksempel, da hun sad i vidneskranken.

På den anden side mener Manyar Parwarnis advokat, Asaf Fazal, at hans klient blot efterprøver Sara Omars udtalelser, og at det er noget, hun må leve med, når hun både har givet samtykke til dokumentaren og samtidig er en offentlig, medievant person.

- Sara Omar er en meget, meget stærk kvinde. Hun er myndig og ikke under værgemål, så de optagelser, hun er gået ind i, må hun kunne tåle. Der kunne være et hensyn, hvis man ikke var i stand til at sige fra, har Asaf Fazal tidligere fortalt.

Den udlæggelse bakkede Omar Marzouks advokat, Tyge Trier, op om:

- Hun har selv budt op til dans.

Det har til stor ærgrelse for flere parter i sagen ikke været muligt at vise filmoptagelserne, eftersom materialet er beslaglagt af politiet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind