Annonce:
Annonce:

DR afviser blankt: Ikke iscenesat

Flere har stillet sig undrende over for, om DR har afbildet virkeligheden en til en dokumentaren 'Spies og morgenbolledamerne'. Det mener redaktøren, at de har

Anika Barkan og Charlotte Nielsen møder hinanden for første gang i forbindelse med optagelserne til 'Spies og morgenbolledamerne', slår DR-redaktør fast. Foto: DR/Laud People
Anika Barkan og Charlotte Nielsen møder hinanden for første gang i forbindelse med optagelserne til 'Spies og morgenbolledamerne', slår DR-redaktør fast. Foto: DR/Laud People
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Der er næppe mange, der kan være i tvivl om, at DR-dokumentaren 'Spies og morgenbolledamerne', der udkom på DRTV søndag, har skabt kæmpe opsigt.

Men det er ikke bare afsløringerne om. at Simon Spies betalte for sex med piger, der var under 18 år, eller at han havde voldelige tilbøjeligheder og ville betale for at tæske de unge kvinder, der har skabt røre.

Flere steder kritiseres DR-dokumentaren nemlig for at have manipuleret med virkeligheden og iscenesat historien.

I sin anmeldelse for Berlingske langer Jakob Steen Olsen blandt andet ud efter DR for at have 'skåret dele af sandheden ud' og at have iscenesat dokumentarens præmis.

Særligt den scene, hvor den tidligere morgenbolledame Charlotte Nielsen besøger dokumentarens hovedperson Anika Barkan og mener, at hun har været der før, stikker ud, mener Jakob Steen Nielsen.

Annonce:

'Hun er inviteret hjem i Anika Barkans gule køkken. Værtinden får sagt noget underligt noget om, at alle køkkener jo ligner hinanden. Charlotte Nielsen har aldrig været der. Men dokumentaren snyder på vægten i forhold til Anikas detektivfærd, så man med rettte bliver i tvivl', skriver han.

Frisind eller overgreb?

I dokumentarserien 'Spies og morgenbolledamerne' dykker DR dybere ned i historien om Simon Spies og hans forhold til de unge kvinder, bedre kendt som morgenbolledamer.

Dokumentaren, der vises i tre dele, ser på forholdene med et nutidigt blik og stiller spørgsmålet, om der i virkeligheden var tale om såkaldt grooming af de purunge piger, som rejsekongen tog ind i sit imperium.

- De seneste to år har vi talt med flere end 200 kilder, som enten kendte, arbejdede eller festede med Simon Spies. Med dokumentaren har vi ønsket at give et nuanceret billede af Simon Spies, hvor vi ikke kun beskriver hans forretningssans og store succeser, men hvor vi også kigger på, hvilke omkostninger hans livsstil havde for mange af dem, som deltog i det, siger DR-redaktør Erling Groth i en pressemeddelelse om programrækken.

I de tre afsnit – 'Heidis farlige rejse', 'Sex sat i system' og 'Tæsk og tavshed' – følger man blandt andre Anika Barkan, som er søster til den tidligere morgenbolledame Heidi, og Charlotte Nielsen, som boede hos Simon Spies som morgenbolledame fra 1979 til 1981.

DR afviser
Over for Ekstra Bladet bekræfter redaktør på DR Erling Groth, der er ansvarlig for dokumentaren, at mange har haft samme opfattelse som Jakob Steen Nielsen. Han afviser dog, at de kilderne skulle have mødt hinanden før optagelserne.

- De (Charlotte og Anika, red.) har ikke mødt hinanden før. Hun har ikke været i lejligheden før, og det er jo også det, Anika Barkan siger i dokumentaren. Folk tror, at Anika Barkan ved det hele i forvejen og har mødt kilderne i forvejen, så alt det med, at hun graver sig ned i tingene og møder de forskellige kilder, det er iscenesat. Og det er grundlæggende fuldstændig forkert, siger han.

- Så du kan fuldstændig afvise, at det er iscenesat?

Annonce:

- Ja. De har selvfølgelig talt om det i familien, og i forbindelse med teaterstykket i 2014 bliver der foretaget en del research, hvor instruktøren blandt andet talte med Anikas familie, men det er ikke det samme som, at et helt dokumentarhold kontakter over 200 kilder og graver sig ned i Rigsarkivets kilder om Simon Spies, trawler DR's arkiv fuldstændig igennem og alt det andet arbejde, der er blevet lagt for dagen. Der er ikke tale om nogen som helst form for iscenesættelse, siger han.

Anika Barkan er hovedpersonen i dokumentaren, hvor hun forsøger at finde svar på sin søster Heidis skæbne. Foto: DR/Laud People
Anika Barkan er hovedpersonen i dokumentaren, hvor hun forsøger at finde svar på sin søster Heidis skæbne. Foto: DR/Laud People
 

Undersøgte søsterens historie tidligere
Erling Groth henviser til, at der i 2014 blev opsat et teaterstykke med titlen 'Heidi. En rejse til helvede med Simon Spies', der netop foldede Anika Barkans søsters historie ud.

Her medvirkede Anika Barkan og til Ekstra Bladet fortalte hun blandt andet, at hun i forbindelse med stykket havde lavet en del research.

Redaktøren afviser dog, at hun har talt med kilderne i dokumentaren før optagelserne.

- Anika har ikke tidligere talt med morgenbolledamer eller nogen andre, der var ansat i Spies-koncernen samtidig som hendes søster, Heidi. Det er helt rigtigt, at hun i 2014 var involveret i det her teaterstykke, men det er ikke noget, der har været en hemmelighed, siger han og fortsætter:

Annonce:

- Samme dag, som vi lancerede serien, medvirkede Anika Barkan i flere platforme på DR, hvor hun fortalte om teaterstykket. Men det afgørende spørgsmål om programmets præmis, hvor Anika vil forsøge at få opklaret, hvordan søsterens tid hos Spies var ved at tale med nogen, der var der dengang, er helt i overenstemmelse med virkeligheden.

Ifølge Erling Groth har DR også mødt kritik for, at de med de udvalgte arkivklip og billeder af Simon Spies kun viser den negative side af rejsekongen.

Det er blandt andet dokumentarist og forfatter Bo Østlund, der i et langt opslag på Facebook har kritiseret DR for at begå karaktermord på Simon Spies med dokumentaren.

Det afviser Erling Groth dog også fuldstændig.

- Når man laver fjernsyn, klipper man jo ting sammen, og jeg synes faktisk, at vi har fundet alt muligt forskelligt frem i arkivet, der også er med til at skildre Simon Spies som ham den folkekære, der kører gennem byen i guldkaret til sin fødselsdag og bliver gift med Janni Spies, eller billeder fra chartertidens begyndelse med glade danskere, der nyder at komme af sted til sydens sol. Men vi har jo virkelig gerne villet vise, hvad han også var med til at skabe, siger han og tilføjer:

- Vi bruger de billeder, der offentligt tilgængelige, og vi bruger en bred vifte af dem.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Anika Barkan, men hun har ikke haft lyst til at stille op til interview om dokumentaren.

Læs også: Simon Spies' vilde liv: Stemplet som nazist

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Chefredaktør Knud Brix mener ikke, at Ekstra Bladet skal undskylde for noget i Simon Spies-dokumentaren

Ekstra Bladets chefredaktør vil ikke undskylde for Ekstra Bladets dækning af Simon Spies i 70'erne og 80'erne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: