DR-deltager: Mistede retten til faderskab

Henrik Smit, der er finalist i DR-programmet 'Maddysten' med sine to sønner, har også en datter, han har aldrig har set

Henrik Smit i finalen i anden sæson af DR-Programmet 'Maddysten' sammen med sønnerne, Kasper og Jakob. Foto: DR.
Henrik Smit i finalen i anden sæson af DR-Programmet 'Maddysten' sammen med sønnerne, Kasper og Jakob. Foto: DR.

I familieprogrammet 'Maddysten' på DR konkurrerer familier fra hele landet om at blive Danmarks bedste madfamilie. De startede otte par, og nu er de kun to par tilbage i finalen, herunder Henrik Smit og hans to voksne sønner, Kasper og Jakob.

Udover de to sønner, har Henrik Smit også en datter på ti år, han aldrig har set. Ikke fordi, at han ikke vil, men fordi han mistede retten til faderskabet kort tid efter, hun blev født.

En måned før Henrik Smits datter blev født, fandt moren en ny kæreste, der efterfølgende er blevet datterens far.

- Jeg modtager et opkald fra min datters mor, hvor hun siger, at hun har fundet en ny mand, der skal være far til hendes barn. Hun fortæller mig, at han har skrevet under på en omsorgs- og ansvarserklæring, siger Henrik Smit til Ekstra Bladet.

Rasende Lina Rafn: - Det værste i 25 år

En underskrift, der resulterede i, at Henrik Smit mistede retten til faderskabet.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne lade sig gøre. Det kunne det så åbenbart godt i den danske lovgivning, siger Henrik Smit.

Henrik Smit tabte retssag om faderskabssag. Foto: DR.
Henrik Smit tabte retssag om faderskabssag. Foto: DR.
 

Tabte retssagen
Graviditeten var ikke planlagt og efter et turbulent forhold gik Henrik og datterens mor fra hinanden, da hun var gravid i syvende måned. På trods af det korte og turbulente forhold ville Henrik Smit ikke fralægge sig ansvaret som far.

- Alle kan skrive under på at drage omsorg på barnet, en onkel, en far og en anden kan skrive under. Men jeg ville gerne være far, siger Henrik Smit.

Derfor tog han sagen i egen hånd og skrev til Statsforvaltningen, hvor han anlagde en civilsag ved byretten i Århus.

- Jeg vandt sagen i byretten, men hun ankede den til landsretten, og der tabte jeg. Derfor kan jeg ikke anlægge faderskabssag, siger Henrik Smit.

Det gør ondt i maven
Der går ikke en dag, hvor Henrik Smit ikke tænker på eller savner sin datter.

- Det gør ondt i min mave. Det at kunne præge sit barn og se det vokse op, det savner jeg hver dag. Det gør mine to sønner også, siger Henrik Smit.

Selvom Henrik Smit hver dag savner sin datter, er savnet ikke gengældt, da datteren ikke kender til Henriks eksistens.

Cirkusrevyen holdt hen: - De holder os i klemme

- Min datter ved ikke, at jeg er hendes rigtige far. Det er en familiehemmelighed i deres familie. Alle ved det undtagen min datter, siger Henrik Smit.

Henrik Smit går selv med tankerne om at fortælle sin datter, at han er faderen. Men han mener ikke, at det burde være ham, der skulle fortælle hende det.

- At lade sit barn leve en livsløgn er frygteligt, men det er ikke min rolle at fortælle det. Det er virkelig synd for hende. Samtidig er jeg bekymret for, at hun en dag finder ud af det og spørger mig, hvorfor jeg ikke er kommet til hende noget før. Det er et etisk dilemma, siger Henrik Smit.

Ekstra Bladet har været i kontakt med moren til Henriks datter og ønsker ikke at kommentere sagen.

Du kan se finalen i aften klokken 20.00 på DR1.