DR genopliver succes: En naturlig slutning

'Borgen' vender tilbage til de danske tv-skærme til 2022, og hovedforfatter på serien, Adam Price, nyder at genåbne universet. På nuværende tidspunkt er der dog ikke planlagt flere sæsoner end én

Adam Price er i fuld gang med at skrive på 'Borgen', som igen rammer de danske tv-skærmen i 2022. Foto: DR/Henrik Petit
Adam Price er i fuld gang med at skrive på 'Borgen', som igen rammer de danske tv-skærmen i 2022. Foto: DR/Henrik Petit

DR holdt onsdag pressemøde og gav en status på de mange programmer, der er - eller bliver - påvirket af coronavirussen og den nuværende situation af Danmark.

Men der var også gode nyheder til fans af 'Borgen', der fra 2010 til 2013 trak danskerne til skærmen for at følge med i det politiske liv på Christiansborg.

Kanalen genopliver nemlig serien, som forventes at ramme de danske tv-skærme i starten af 2022. DR's dramachef, Christian Rank, glæder sig over, at serien nu får nyt liv.

- Først og fremmest handler det om, at vi sammen med Adam Price har fundet en rigtig god idé til at fortælle historien i samme arena med en fornyet aktualitet og med nogle temaer og dilemmaer, der passer ind i den verden, vi står i nu, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Men 'Borgen' er også en stærk serie public service-mæssigt, fordi den afspejler det politiske og journalistiske miljø i Danmark - og begge miljøer er stadig højaktuelle og ser helt anderledes ud, end de gjorde for ti år siden. Den havde nogle stærke karakterer, og det bliver spændende at se, hvad de seneste ti år har gjort ved dem, og hvor de er i dag.

Coronavirus rammer populære DR-programmer

I første omgang ønsker DR kun at oplyse, at Sidse Babett Knudsen igen vender tilbage i rollen som Birgitte Nyborg, og at Birgitte Hjort Sørensen igen er med i rollen som journalisten Katrine Fønsmark.

- Vi møder Birgitte Nyborg i rollen som udenrigsminister, efter hun har været i oppositionen i et par år, og Katrine Fønsmark er nu chef på TV1. Det er de roller, vi annoncerer nu, og så følger vi op med gamle og nye karakterer senere, siger Christian Rank.

En helt ny virkelighed
Ligesom de tre første sæsoner er det Adam Price, der er hovedforfatter på de kommende afsnit af 'Borgen'.

- Det er en kæmpe fornøjelse, for som forfatter bruger man enormt lang tid på at skabe et univers og lave karaktererne og file dem til, indtil de står som de mennesker, de gerne skulle være, siger Adam Price.

- Det er et stort arbejde og et stort net af karakterer, og det er bare en glæde at gå tilbage og se, at det dramatisk ikke har mistet energien. Det giver stadig gnister, når man sætter den og den karakter sammen og kaster dem ud i det og det. Jeg kender jo nærmest karaktererne som gamle venner eller familiemedlemmer.

Aflyst på grund af coronakrise: Nu afslører TV2 nyt

Adam Price understreger, at det her ikke bare bliver en sæson fire i samme spor som tidligere.

- Det er en fornøjelse, at der er gået så mange år, så det faktisk bliver en helt ny fortælling, vi skal i gang med. Det her er ikke bare en ny sæson, hvor vi fortsætter, hvor vi slap sidst. De er et andet sted i livet og professionelt, og de har ændret deres prioriteter i livet.

- Jeg vil ikke bare lave en gentagelse. Det skal ikke være sådan, at vi sætter en lettere ændret grammofonplade på, og så kører det. Der er gået så mange år, så det er virkelig en ny fortælling med karakterer. Vi smider ikke 'Borgens' DNA væk  - den stræben efter magten, spillet om magten, og hvad magten gør ved en, når man har den. De søjler hviler 'Borgen' på, og det ændrer vi ikke på, siger han.

'En afsluttet historie'
Adam Price har arbejdet på serien i noget tid og er efterhånden halvvejs i manuskriptet til sæsonen. Afslutningen har han dog allerede mere eller mindre på plads.

- Jeg kender godt slutningen, for det er min metode. Jeg kan godt lide, at jeg har en overordnet idé omkring strukturen med en begyndelse, midte og slutning, inden jeg begynder at skrive de enkelte afsnit, så man ikke bare følger en rød tråd ud i mørket. Jeg vil gerne vide, hvor jeg nogenlunde skal slutte, og det gør jeg, siger han og slår fast, at det sagtens kan ende med at blive afslutningen på hele serien.

- Jeg vil sige, at det er en stor afsluttende fortælling, vi laver i denne sæson. Den finder en naturlig slutning, og det er i hvert fald der, den slutter i mit hoved. Det tror jeg godt, jeg kan stå ved. Men så må vi jo se. Man kan jo aldrig vide det, men lige nu fortæller vi en selvstændig og afsluttende fortælling fra 'Borgen'-universet. Der er ikke planer om, at vi genopliver serien, så den nu skal køre i x antal sæsoner.

DR-kendis hyldes for letpåklædt billede

Solgt til Netflix
På pressemødet onsdag blev det afsløret, at finansieringen til serien blandt andet er indhentet ved, at DR har solgt serien til Netflix på forhånd.

- Aftalen med Netflix indebærer, at vi har solgt en visning til dem kort efter DR's verdenspremiere på serien. I en begrænset periode har Netflix så mulighed for at vise serien, siger Christian Rank, der glæder sig over aftalen:

- Det er en god aftale for os, for det har givet os en mulighed for at tilføre nye midler til det danske produktionsmiljø, og det giver os en bedre økonomi i vores samlede dramaportefølje, så vi er i stand til at bruge ekstra midler på nogle af de andre ting, vi gerne vil lave.

Christian Rank ved ikke, om DR i fremtiden kommer til at gøre sig mere i lignende aftaler med Netflix og de andre streamingtjenester.

- Vi har mange forskellige typer af samarbejder i gang, og hele streamingmarkedet er jo opstået og har udviklet sig radikalt i løbet af de seneste fem år. Derfor gør vi også erfaringer i det marked, og vi har heller ikke besluttet, hvad der skal være vores faste strategi fremover.

DR-kendis scorer nyt tv-job

Selvom 'Borgen' skulle blive en kæmpesucces igen, betyder det ikke nødvendigvis, at fans af andre ikoniske DR-serier kan gøre sig forhåbninger om, at andre også bliver genoplivet.

- For at være helt ærlig har jeg ikke spekuleret i det. 'Borgen' er helt særlig, fordi vi stod med den idé, fordi arenaen er så stærk, og fordi der opstod den mulighed for at skabe den fornødne økonomi til det. Men det er ikke en fasttømret strategi, og det ligger ikke lige for, at vi skal genoplive en masse andre serier, siger han.

De nye afsnit af 'Borgen' forventes at ramme skærmen i begyndelsen af 2022.