Annonce:
Annonce:

DR spiser ungerne af med ultra kort kalender

'Theo og den magiske talisman' er en ualmindelig kort julekalender

Theo kæmper for at få sin morfar tilbage til livet. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
Theo kæmper for at få sin morfar tilbage til livet. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

15 minutter. Så lange - eller nærmest historiske korte - er de 24 afsnit af årets julekalender på DR1, hvis man skræller alt fyld og spildtid væk.

Mellem 600.000 og små 800.000 danskere sidder hver aften klar med brunkager og klejner foran skærmen klokken 19.30 for at følge med i 'Theo og den magiske talisman', som den stærkt 'Narnia'-inspirerede julekalender hedder.

Seer-krig: DR giver TV2 baghjul

Når så endeligt DR1 blænder op for fortællingen om Theo og hans morfar, bliver tålmodigheden for alvor sat på prøve.

Først kommer der over et minut langt resume af handlingen, og så brager Mads Langers titelsang ud af tv-højtalerne i lige omkring et minut og 40 sekunder.

Efter lige i omegnen af 15 minutters reel julekalender er det slut, og DR viser den en teaser for at fylde tiden ud til næste program.

Annonce:

Slut inden den begynder
Den ultra korte kalender er blevet bemærket af seerne. På DRs Facebook-side undrer flere sig over at, de bliver spist af med så få minutters reelt indhold.

'Men hvorfor kun 15 min. Troede som minimum det var 20-25 min', skriver Kenneth Skibsted.

Også Sannah Schou har bemærket den korte sendetid.

'Hold da op hvor er DR1 'dygtige' :( 15 minutters børne julekalender. Den er jo slut inden den rigtig begynder. Håber så at børnene ikke bliver skuffede over den på trods af den minimale sendetid', skriver hun blandt andet.

Anders B. B. Pedersen mener også, at 'Theo og den magiske talismand' er en kort fornøjelse.

'Sølle 17 minutter langt atsnit.. HVAD SKER DER LIGE FOR JER ??? Trækker man introsang og rulletekster fra så ender vi på 14-15 min. Det var godt nok ikke lang tid den varede. Men vi kikker med i morgen også og håber den er længere i morgen', skriver han.

Annonce:

Theo og hans forældreløse veninde Simone. Rollerne spilles af Kian Lawson-Khalili og Safina Coster-Waldau. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
Theo og hans forældreløse veninde Simone. Rollerne spilles af Kian Lawson-Khalili og Safina Coster-Waldau. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR

Seernes opfattelse af, at julekalenderen er ualmindelig kort er fuldstændig korrekt, fortæller Svend-Vilhelm Mikkelsen. Han er journalist og så stort jule-fan, at han har sin egen hjemmesiden om jul og julekalendere.

Både tal fra danskfilmogtv.dk og hans egne optælling viser, at 'Theo og den magiske talisman' er væsentligt kortere end tidligere DR-julekalendere.

Så lang tid varede de tidligere julekalendere på DR

'Absalons Hemmelighed' - 2006: Gennemsnitslængde pr. afsnit: 25,6 minutter

'Pagten' - 2009: Gennemsnitslængde pr. afsnit: 26,3 minutter

'Julestjerner' - 2012: Gennemsnitslængde pr. afsnit: 24 minutter

'Tidsrejsen' - 2014: Gennemsnitslængde pr. afsnit: 24,5 minutter

'Den anden verden' - 2016: Gennemsnitslængde pr. afsnit: 25 minutter

- Jeg gætter på, at det har noget med økonomi at gøre. Hvis man gør hvert afsnit fem minutter kortere, så skal man lave i alt 120 minutters mindre julekalender i løbet af december. Det svarer jo til en hel spillefilm, så det er en del penge man sparer, siger Svend-Vilhelm Mikkelsen, der driver siden juleweb.dk.

- I 00’erne lavede DR kun en ny julekalender hvert tredje år, men siden 2012 er de begyndt at lave en ny julekalender hvert andet år, og det er klart at det koster flere penges, siger han.

Annonce:

Svend-Vilhelm Mikkelsen peger også på, at handlingen i 'Theo og den magiske talisman' muligvis ikke er har været stærk nok til at kunne holde seerne klistret til skærmen i 25 minutter, og der har han ifølge seriens hovedforfatter og instruktør, Peter Gornstein fat i noget.

- Vi har lavet en moderne eventyr-fortælling, og vi har lavet den i lige præcis den længde, som vi synes passer, siger han til Ekstra Bladet.

Så lange var de første 10 afsnit af DR seneste julekalendere

'Theo og Den Magiske Talisman' - med resume og sang

Afsnit 1: 18 minutter
Afsnit 2: 20 minutter
Afsnit 3: 19 minutter
Afsnit 4: 18 minutter
Afsnit 5: 21 minutter
Afsnit 6: 21 minutter
Afsnit 7: 19 minutter
Afsnit 8: 18 minutter
Afsnit 9: 18 minutter
Afsnit 10: 19 minutter

Gennemsnit: 19 minutter

 

Den Anden Verden (2016) - med resume og sang

Afsnit 1: 25 minutter
Afsnit: 2: 26 minutter
Afsnit 3: 23 minutter
Afsnit 4: 27 minutter
Afsnit 5: 22 minutter
Afsnit 6: 25 minutter
Afsnit 7: 25 minutter
Afsnit 8: 27 minutter
Afsnit 9: 26 minutter
Afsnit 10: 24 minutter

Gennemsnit: 25 minutter

Kilde: juleweb.dk

Ingen tomgang
Han pointerer, at afsnittene varierer noget i længde fra dag til dag.

- Vi har valgt at opdele afsnittene, hvor det dramaturgisk giver bedst mening, og det giver altså en variation i længden, siger han.

- Kunne I have strakt fortællingen ud over nogle flere minutter?

- Vi kunne sagtens have lavet en længere julekalender i år, men vi har valgt at lave en tempofyldt fortælling. Vi har prioriteret, at det skulle være spændende fra start til slut, og der er ingen tomgangsepisoder, siger hovedforfatteren, der ikke har noget med økonomien bag 'Theo og den magiske talisman' at gøre.

DR i julekalender-koks: 'Det er sgu irriterende'

Beslutningen om at lave kort skarpe afsnit er Svend-Vilhelm Mikkelsen tilfreds med.

Annonce:

- Personligt vil jeg hellere have kortere afsnit og så en ny julekalender noget oftere, siger han.

DR: Det er ingen spareøvelse

Hos DR afviser de, at den korte julekalender er et led i en spareøvelse.

'Den samlede pris på en julekalender har ikke nødvendigvis noget at gøre med, hvor lang tid de enkelte afsnit varer. Prisen afhænger af, hvordan den er produceret, hvor den er optaget, hvilke effekter der er til stede, hvor mange skuespillere mv. Theo & Den Magiske Talisman er planlagt længe før DR kendte sin nuværende økonomiske situation, og den har derfor ikke noget som helst at gøre med fremtidige besparelser. Desuden er store tv-drama-serier under alle omstændigheder et af de områder, som ikke rammes hårdt af besparelser i de kommende år', lyder det i et skriftligt svar fra Lars Fredenslund Høgsberg, der er underdirektør i DR Medier.

'Theo & Den Magiske Talismand er først og fremmest en moderne eventyrfortælling, og i det ligger, at alt ikke behøver at være, som det plejer. Vi har valgt at lave en serie, der skal være så stærk dramaturigsk som muligt. Og det kan vijo se på seertallene og streamingtallene, at befolkningen har kvitteret for', lyder det videre fra Lars Fredenslund Høgsberg.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: