Annonce:
Annonce:

Efter Pyrus-kritik: Nu reagerer TV 2

Den planlagte Pyrus-julekalender er skrottet af TV 2, der mener, at den går over stregen

Pyrus-skaber Martin Miehe-Renard undrer sig over TV 2's beslutning om at tage 'Alletiders julemand' af sendeplanen og TV 2 Play

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Ingen skal stå tilbage med følelsen af at være forkert.

Sådan lyder det nu fra TV 2 i et mail-svar til Ekstra Bladet i lyset af den massive kritik, som stationen i dag har været udsat for, efter man har besluttet at droppe at vise julekalenderen 'Alletiders julemand', som det ellers var planlagt.

Samtidig er julekalenderen blevet fjernet fra TV 2 Play.

Årsagen er, at der i 'Alletiders julemand' er skildringer af mennesker og kulturer, der kan virke stødende, mener kanalen. I sangen 'Gi' mig guf og gi' mig godter', som vises flere gange fordelt over julekalenderens 24 afsnit, danser børn rundt klædt ud som flødeboller, mens de er malet sorte i ansigtet. Og i afsnit otte bliver tre drenge skældt ud og dyppet i blæk, fordi de driller en dreng med hans hudfarve.

Annonce:

Brune i ansigtet
Beslutningen om at skrotte julekalenderen har mødt skarp kritik fra eksempelvis komikeren Brian Mørk, der på Twitter skriver:

'Nogle børn i serien er malet brune i ansigtet, fordi de er klædt ud som flødeboller. Ikke afrikanere, men flødeboller. Og i 2014 var der en person, der klagede. ÉN person. I 2014. Men de danske medier ligger ikke under for wokefrygt. Overhovedet. På ingen tænkelig måde', skriver han sarkastisk i tweetet.

Også flere politikere har været ude med riven og kalde beslutningen for 'fuldstændigt vanvittig'.

Artiklen fortsætter efter boksen ...

Ekspert: Kan blive en glidebane

Tv-ekspert Keld Reinicke mener, at TV 2's beslutning om at fjerne julekalenderen taler ind i en tendens, som breder sig med lynets hast.

- Vi ser det ske alle steder i udlandet, specielt hos Disney og på det engelske tv-marked, at man fjerner ting man har sendt tidligere, men som man nu mener er for upassende at sende. Og det er ikke sidste gang, vi kommer til at se det i Danmark, siger han og fortsætter:

- Det, som er interessant at diskutere, er, om det er en tv-station, der skal have lov til at bestemme, eller om seerne selv skal bestemme, om de vil se det. Michael Jackson, der er anklaget for en række forfærdelige ting, ligger for eksempel stadig på Spotify, og så må det være op til den enkelte at beslutte, om man fortsat vil høre hans musik.

Ifølge Keld Reinicke kunne man fra TV 2's side dog sagtens have valgt en anden strategi end at fjerne julekalenderen helt.

- Man kunne vælge at skrive en advarsel, og så lade det være op til det enkelte individ at finde ud af, om det er noget, man vil se. Jeg tror, det kan blive en glidebane ellers, siger han og tilføjer:

- Vi skal finde ud af, hvordan vi skal forholde os til det, for der kommer meget mere af det. Tiderne ændrer sig, men jeg har den holdning, at man bør stå ved, at sådan var det dengang. Men der er ikke nogen regler for det her, og man skal selvfølge træde meget varsomt, specielt med racistiske stereotyper.

Jan Linnebjerg og Christiane Bjørg Nielsen, der spillede henholdsvis Pyrus og Kandis i flere af julekalenderne, fortalte tidligere fredag til Ekstra Bladet, at de var ærgerlige over beslutningen.

- Det er træls, at vi ikke kan vise noget, fordi vi er gået over en grænse, som vi ikke havde på det tidspunkt, lød det fra Jan Linnebjerg, mens 'Kandis' mener, at man skal til at tænke sig grundigt om.

Annonce:

- Det er ærgerligt. Jeg kan godt forstå, at de (TV 2, red.) har nogle tanker om det, men vi må jo finde en måde at komme omkring de her ting på, så vi ikke står i en situation, hvor vi ikke kan vise halvdelen af vores kulturarv, sagde hun.

Pyrus er gået fra folkeeje til nu at være krænkende. Foto: Nordisk Film
Pyrus er gået fra folkeeje til nu at være krænkende. Foto: Nordisk Film

TV 2: Relevant debat
I et mailsvar til Ekstra Bladet, der besvarer få af de stillede spørgsmål, forsvarer TV 2 beslutningen.

'Vi synes, det er en relevant debat - og fint og forståeligt, at det har en bred interesse.'

'I forbindelse med vores planlægning af julekalendervisningerne på TV 2 og TV 2 Play i år har vi set 'Pyrus - Alletiders Julemand' med et fornyet blik. I vores gennemsyn er vi kommet frem til, at Pyrus 3 indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås af især børn, som ikke nødvendigvis kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst. Beslutningen er truffet på baggrund af en længerevarende periode med grundige overvejelser og drøftelser', siger Mette Nelund, der er konstitueret fiktionschef hos TV 2.

Hun fortsætter:

Annonce:

'Vi har valgt ikke at vise 'Pyrus - Alletiders Julemand' på TV 2 og på Play, da vi mindst af alt ønsker, at der skal sidde nogle børn og misforstå indholdet og føle sig forkert.'

- I julekalenderen 'Pyrus - Alletiders eventyr', som TV 2 sender i stedet for, er sangen 'I Kina bor en kejser', hvor der blandt andet synges: 'I Kina siger de 'pingeling' hver gang, at de får ris.' Og: 'kvinder har en lille fod, langt mindre end en gulerod, og ikke nær så lang.' Hvad er forskellen på de ting, der synges der, og så de 'elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn?', som gør, at 'Alletiders julemand' nu ikke skal vises? De er for øvrigt udklædt, imens sangen 'I kina bor en kejser' synges.

'Der er ingen tvivl om, at vi ville have lavet en anden skildring i dag. Men det er helt afgørende for os, at man i scenen ikke får oplevelsen af, at der er en hudfarve, der er forkert at have, og at der på den måde efterlades en oplevelse hos seerne, at nogen kan være forkert'

Her er de spørgsmål, Ekstra Bladet ønskede svar på:

  1. TV 2 skulle have vist Pyrus-julekalenderen 'Allertiders julemand'. I sidste øjeblik vælger I at ændre det til 'Pyrus i allertiders eventyr' og fjerner ’Alletiders Julemand’ fra både sendefladen og TV 2 Play, fordi den indeholder ’elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn’: Hvilke elementer tænker I specifikt på?
  2. Hvordan kan det være, at I fjerner den i stedet for ’bare’ at sætte en disclaimer på eller klippe elementerne ud?
  3. Hvilke overvejelser har I gjort om at fjerne julekalenderen?
  4.  ’Gemmer’ I ikke noget historie fra børn? – Der var engang, hvor det var o.k. at tale sådan.
  5. Den fik kritik allerede i 2014. En uge før jul skifter I mening. Hvordan kan det være, at det før sker nu?
  6. Kan I risikere at fjerne flere af Pyrus-julekalenderne?
  7. I julekalenderen 'Pyrus i alletiders eventyr', som TV 2 sender i stedet for, er sangen 'I Kina bor en kejser', hvor der blandt andet synges: 'I Kina siger de 'pingeling' hver gang, at de får ris.' Og: 'kvinder har en lille fod, langt mindre end en gulerod, og ikke nær så lang.' Hvad er forskellen på de ting, der synges der, og så de 'elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn?', som gør, at 'Alletiders julemand' nu ikke skal vises? De er for øvrigt udklædt, imens sangen 'I kina bor en kejser' synges.

Annonce:

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Frederikke fra 'Paradise' er født som mand men har fået lavet en kønsskifte-operation. Hør om hendes rejse, og hvordan man har sex, når man har skiftet køn i 'Der er brev' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: