To sølvbjørne til Danmark

28-årige Mikkel Boe Følsgaard fik en sølvbjørn for 'bedste mandlige hovedrolle' i Berlin for sin præstation som den forstyrrede Christian VII i Nicolaj Arcels nye film 'En kongelig affære', som også gav en sølvbjørn til Nicolaj Arcel og Rasmus Heisterberg for 'bedste manuskript'

Mikkel Boe Følsgaard, Nicolaj Arcel og Rasmus Heisterberg præsenterer stolt deres to sølvbjørne.(Christian T. Jørgensen)
Mikkel Boe Følsgaard, Nicolaj Arcel og Rasmus Heisterberg præsenterer stolt deres to sølvbjørne.(Christian T. Jørgensen)

BERLIN(Ekstra Bladet):Der var dansk hæder, da der her til aften skulle uddeles sølv- og guldbjørne til filmfestivalen i Berlin. Nikolaj Arcels "En kongelig affære" fik hele to sølvbjørne. Først fik Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg en sølvbjørn for bedste manuskript og siden var der hæder til den danske hovedrolleindehaver Mikkel Boe Følsgaard.

For blot en uge siden var der ikke en kæft i lille Danmark, der kendte den 28-årige Mikkel Boe Følsgaard bortset fra hans familie og venner. Men det er slut fra i dag af. Den 28-årige Mikkel Boe Følsgaard har nemlig netop vundet en sølvbjørn for 'bedste mandlige hovedrolle' ved filmfestivalen i Berlin for sin præstation i Nicolaj Arcels film 'En kongelig affære'.

- Jeg er bare så glad, wow. Tak til hele crewet, mine venner og min familie, og især tak til Nikolaj, Mads og Alicia. Jeg kunne ikke have lavet den her film uden dig, Nikolaj. Tak for din støtte. Mads, jeg elsker dig, og Alicia, jeg elsker dig.

En fuldstændig utrolig præstation af den unge dansker, der stammer fra Gilleleje og ikke engang er færdiguddannet på Teaterskolen i København endnu. Han har vundet over skuespillere som Billy Bob Thornton, Robert Duval, tyske Ronald Zehrfeld og mange andre kendte skuespillere, der har adskillige film på deres cv.

Vi kan ikke lære ham noget
Både Mads Mikkelsen og filminstruktøren Nicolaj Arcel har udtrykt dyb beundring for den unge skuespiller og ser ham som en af fremtidens mænd i dansk film, der vil fylde biografsalene op.

- Jeg har ikke rigtig kunne lære ham noget. Han er et naturtalent. Jeg har blot givet ham nogle få råd med henblik på f.eks. at bede om at få taget en scene om, hvis han ikke selv er helt tilfreds med den, forklarer Mads Mikkelsen.

LÆS OGSÅ:

Kongelig begejstring for dansk film

Nicolaj Arcel bøjer sig også i støvet over sin unge skuespiller og forklarer, hvorfor det netop blev ham, der fik rollen som Christian VII:

- Vi havde ledt med lys og lygte efter en dansk skuespiller, der passede til rollen aldersmæssigt og typemæssigt. Men det kunne ikke lade sig gøre. Så fik vi den ide, at vi kunne caste til rollen på Teaterskolen, og her faldt den unge Mikkel Boe Følsgaard ned i vores turban næsten med det samme. Jeg vidste straks, at han passede til rollen, forklarer Nicolaj Arcel.

Stort at spille overfor Mads Mikkelsen
Ekstra Bladet spurgte i forgårs den unge Mikkel Boe, hvad der havde været den største udfordring for ham med henblik på at spille den forstyrrede Christian VII?

- For det første er det min første rolle i en spillefilm. Og bare det at spille overfor Mads Mikkelsen har været en udfordring i sig selv. Det skulle jeg lige vænne mig til.

- Og så har det været meget udfordrende at portrættere den forstyrrede konge Christian VII, så det ikke bare blev 'kuk kuk faldera' det hele. Jeg forberedte mig virkelig på rollen ved at læse alt om Christian VII, og jeg håber, at jeg har formået at portrættere et helt troværdigt menneske.

- De mere sindssyge sider af ham, har jeg læst mig til i diverse biografier. Han havde en tendens til hele tiden at klø sig på hånden eller bryde ud i et skingert mærkeligt grin. Andre ting kom bare helt spontant til mig, fortæller Mikkel Bo, der har fået masser af moralsk støtte fra sine klassekammerater på teaterskolen i København.

LÆS OGSÅ:

Han er fremtidens mand i dansk film

Grænseoverskridende sex-scene
I filmen er der også en meget grænseoverskridende scene, hvor Mikkel Bo Følsgaard i rollen som Christian VII besøger et bordel, hvor han sidder på en stol og boller med en prostitueret. Mikkel Boe forklarer følgende om scenen.

- Det var jo ikke mig, der gjorde det. Det var min rolle, så det har jeg ikke noget imod. Når jeg først havde ramt Christian VII eller så at sige var kommet ind i hans krop, følte jeg, at jeg kunne gøre alt. Så jeg havde ingen blufærdighed i forbindelse med den sex-scene.

Homo-pris
Thure Lindhardt var også med på vinderholdet i Berlin. Han medvirkede i filmen 'Keep the Lights on' som vandt den såkaldte 'Teddy Award', prisen for bedste film med et homoseksuelt tema under filmfestivalen i Berlin.