Kongelig begejstring for dansk film

Nicolaj Arcels film 'En kongelig affære' blev modtaget med rungende klapsalver, hurra-råb og en grædende journalist

Cyron Melville, Trine Dyrholm, Mads Mikkelsen og Alicia Vikander bliver hyldet på den røde løber i Berlin.(Foto: Christian T. Jørgensen)
Cyron Melville, Trine Dyrholm, Mads Mikkelsen og Alicia Vikander bliver hyldet på den røde løber i Berlin.(Foto: Christian T. Jørgensen)

BERLIN(Ekstra Bladet): Der var store brede smil over hele linjen, da det danske filmhold bag 'En kongelig affære' sent i går aftes gik op af den røde løber i Berlin. Filmen blev nemlig modtaget usædvanligt godt ved det store internationale pressemøde et par timer før, hvor Nicolaj Arcel og de danske skuespillere blev mødt med bragende klapsalver og bravo-råb. Der var oven i købet en journalist, der græd af begejstring for filmen.

LÆS OGSÅ:

Dansk bjørnejagt på den røde løber

- Tak for den her utroligt gode film. Det er den bedste film, som jeg har set her i Berlin . Undskyld jeg er dybt bevæget, sagde den rumænske journalist Robert Iancu, mens en tåre trillede ned af hans kind.

Kort efter rejste en polsk journalist sig op og sagde: Tillykke med den eminent gode film. Jeg nød virkelig at se den.

De frække danskere
Den australske journalist Helen Barlow var især begejstret for filmens frække provokerende detaljer:

- Den her film er meget forskellig fra andre 'kostume-film'. Er det bevidst, at du Nicolaj Arcel har lavet en så provokerende og anderledes film ved f.eks. at vise en greve, der får tjekket sin ømme penis og en ung dronning, der tager bad med frit udsyn til hendes brystvorter.

- Jeg forsøgte ikke at være provokerende eller fræk. Jeg har forsøgt at være tro overfor karaktererne i filmen og den måde de talte og agerede på dengang. Og jeg er sikker på, at de var meget frigjorte ved det danske hof.

Jeg elskede at spille tysker
En tysk journalist spurgte Mads Mikkelsen, hvordan han havde det med at spille en tysker i en dansk film?

- Jeg synes ikke selv, at jeg spiller skuespil som en tysker. Og jeg tænkte på min karakter som en idealistisk mand, der boede i en dansk provins tæt ved den tyske grænse. Men jeg elskede da at spille en tysker, sagde Mikkelsen og tilføjede:

- Normalt er jeg ikke så meget for såkaldte 'kostume-film', men da jeg læste manuskriptet til filmen blev jeg dybt bevæget, og jeg tænkte straks, at hvis man kom noget kød og blod ind i karaktererne, kan det ikke gå galt. Og Nicolaj Arcel skabte et univers i filmen, der tilladte os meget stor intimitet.

Stolt af Danmark
Nicolaj Arcel forklarede, at hans film er en hyldest til Oplysningstiden og de demokratiske principper, der sammen med den franske revolution var med til at ændre hele Europa.

- Og jeg er da stolt af, at vi i Danmark havde en lille intellektuel revolution ca. 20 år før den Franske Revolution.

En journalist undrede sig over, at Lars von Trier havde været manuskript-konsulent på filmen, fordi han så tit havde hørt Trier kritisere det danske kongehus. Hertil svarede Nicolaj Arcel:

- Jeg ved, at Trier elsker den her film. Han har set mange af mine film, og det er ikke dem alle han kan lide. Men den her er han vild med, måske fordi han hjalp os lidt med at lave manuskriptet, sagde Arcel, og filmen producent Louise Westh tilføjede: Trier har selv lavet masser af film om ting, han ikke bryder sig om.

Interessante gader i København
Og så sluttede den dansk/svenske skuespiller David Dencik af med en lille turistkampagne for København.

- Hvis der i øvrigt er nogen af Jer, der får lyst til at tage til København, så er der flere gader i byen, der er opkaldt efter filmens karakterer. vi har en Struenseegade, og der er en Rantzausgade og så er der selvfølgelig en gade opkaldt efter min karakter, nemlig Guldbergsgade. Og den værste af gaderne er helt sikkert Struenseegade, og den fedeste gade er selvfølgelig Guldbergsgade. Der plejede jeg at gå tur med min hund, sagde David Dencik, der i filmen spiller rollen som arveprinsens huslærer Ove Høegh-Guldberg.

LÆS OGSÅ:

Han er fremtidens mand i dansk film

LÆS OGSÅ:

Mikkelsen: Fedt at være tilbage i dansk film

LÆS OGSÅ:

Trine Dyrholm: Jeg elsker at være mor