14-årig verdensstjerne erobrer Berlin

Amerikansk teenager fik tårerne frem hos 3000 filmjournalister - anmelderne kalder 14-årige Thomas Horn for det største unge talent i vor tid

Den lille Thomas Horn, der har hovedrollen som Oscar i filmen 'Utroligt højt og utroligt tæt på' ses her med Tom Hanks, der spiller hans far, som mister livet under terror-angrebet på New York i 2001. (Foto: Berlinale)
Den lille Thomas Horn, der har hovedrollen som Oscar i filmen 'Utroligt højt og utroligt tæt på' ses her med Tom Hanks, der spiller hans far, som mister livet under terror-angrebet på New York i 2001. (Foto: Berlinale)

BERLIN (Ekstra Bladet): Der blev snøftet og grædt i festivalpalæet i Berlin under visningen af den store Hollywood-film ’Ekstremt højt og utrolig tæt på’, der sætter fokus på den unge Oskar Schell, der mister sin far under terror-angrebet på tvillinge-tårnene i New York. Og efter filmen var alle enige om, at en stjerne var født.

Den kun 14-årige Thomas Horn medvirker i stort set hver eneste scene i den to timer og ni minutter gribende film, hvor han spiller lige op overfor verdensstjerner som Tom Hanks og Sandra Bullock, der i filmen har rollerne, som hans mor og far.

Vandt 160.000 i Jeopardy for Børn

Thomas Horn fik rollen i skarp konkurrence med 3000 andre teenagere, og det var filmens producent Scott Rudin, der opdagede Thomas, da den unge ekstremt intelligente teenager vandt 160.000 kroner i ’Jeopardy for børn’ samt en rejse til Alaska.

- Jeg er meget normal. Jeg går i skole, spiller klaver, læser bøger og sover meget, siger Thomas Horn beskedent. Men i virkeligheden er han ekspert i matematik, geografi og historie. Han taler tre sprog og har det brune bælte i karate.

SE TRAILEREN TIL DEN GRIBENEDE FILM HER

Under pressekonferencen optrådte Thomas Horn veltalende og høfligt og forklarede, at det var hans første filmrolle.

- Jeg har kun haft en rolle udover den her rolle, og det var da jeg spillede en græshopper i en skolekomedie, fortæller Thomas Horn, der roste både Tom Hanks, Sandra Bullock og Max von Sydow for at have hjulpet ham til at lave en så stor præstation i filmen.

Filmens instruktør Stephen Daldry er ekspert i at instruere børn. Det var også ham, der opdagede verdensstjernen Jamie Bell og gav ham den uforglemmelige rolle i filmen ’Billy Elliot’. Jamie Bell er senere blevet kendt for roller i ’King Kong’ og ’TinTin’.

- Hemmeligheden ved at instruere børn er ganske simpel. Man skal bare betragte dem som voksne, forklarede Stephen Daldry.

En mystisk nøgle
Filmen ’Ekstremt højt og utrolig tæt på’, der har premiere i de danske biografer den 1. marts, fortæller med afsæt i de tragiske begivenheder 11. september 2001 historien om en ung drengs rejse fra hjerteskærende tab til de helbredende kræfter ved at finde sig selv.

11-årige Oskar Schell er et exceptionelt barn: amatør-opfinder, frankofil, pacifist. Og efter at have fundet en mystisk nøgle, som har tilhørt hans far, der døde i World Trade Center 11. september, drager han ud på en fantastisk rejse – en livsvigtig, hemmelig søgen gennem New Yorks fem bydele for at finde låsen til nøglen.. Mens Oskar strejfer om i byen, møder han et broget udvalg af menneskeheden, der alle på deres egen måde er overlevere. I sidste ende slutter Oskars rejse, hvor den startede, men med trøst fra den mest menneskelige oplevelse af alle: kærlighed.