Ny dansk spillefilm om 'Den tatoverede konge'

Det nye danske spillefilmprojekt om den tatoverede 'sømandkonge' Frederik den 9. skal fortælle historien om dronning Margrethes far Frederik den 9., der gjorde op med traditionerne og fulgte med tiden og sine landsmænd

Dronning Margrethes far Kong Frederik den 9. var folkets mand og blev kaldt 'sømandskongen', fordi han elskede at sejle og fordi han var tatoveret fra top til tå.(foto: Polfoto)
Dronning Margrethes far Kong Frederik den 9. var folkets mand og blev kaldt 'sømandskongen', fordi han elskede at sejle og fordi han var tatoveret fra top til tå.(foto: Polfoto)

BERLIN(Ekstra Bladet): I folkemunde blev han kaldt ’Sømandskongen’ og ’Den Tatoverede konge”. Siden blev han betegnet som både folkekær, visionær og kompleks. Bag alle navne og betegnelser lå der en stor respekt for den konge, som fik ansvaret for at samle en hel nation op efter fem års tysk besættelse og som formåede at skabe en ny fælles national selvforståelse blandt danskerne.

I år, 40 år efter sin død, bliver Kong Frederik den 9. genstand for et nyt spillefilmsprojekt, som i de kommende dage skal præsenteres for en række internationale filmproducenter på filmfestivalen, Berlinalen, i Berlin.

For projektet står produceren Mikael Rieks, som også stod bag sidste års store biografiske filmsucces 'DIRCH,' der blev set af hen ved 500.000 biografgængere og som netop har modtaget en stribe af priser ved årets Robert uddeling.

Sømand og musiker
- Kong Frederik den 9. var på mange måder en interessant og sammensat personlighed, der egner sig fortrinligt til en spillefilm. Han var uddannet ved marinen, højt dekoreret kontreadmiral og på samme tid et passioneret musikalsk menneske, som også mestrede dirigentstokken og det store symfoniorkester. I en tid hvor de gængse autoriteter var i opbrud, formåede han at få danskerne til at samles om kongehuset og blev et naturligt og tilgængeligt samlingspunkt for den offentlige opmærksomhed, fortæller filmens producent Mikael Rieks.

Anekdoterne fortæller om en konge, som hellere foretrak at drikke en håndbajer med den menige dansker, frem for at føre sig frem på de bonede gulve. Han fornyede begrebet ’folkelighed’ trods det, at traditionerne, hans samtid og opvækst nok havde andre forventninger til ham.

Familiært opgør
Filmen som endnu ikke har fået en titel fortæller om en kort epoke i kongens liv og tager sin begyndelse få år efter krigen ved faderens, Christian 10. død i 1947. Set og fortalt gennem kongen bliver det historien om danskerne i efterkrigsårene, om det politiske rænkespil og om et familiært opgør mellem de to brødre, Frederik og Knud, da den historiske arvefølge ændres til fordel for kongens datter.

Der vil blive tale om en biografisk film, hvor filmens manuskriptforfatter og instruktør får mulighed for at tolke og digte indenfor den historiske og faktuelle virkelighed, fortæller Mikael Rieks.

Filmen bliver produceret af Cosmo Film v. producent Mikael Rieks og forventes at gå i produktion ved udgangen af 2013 eller begyndelsen af 2014. Instruktør, manuskriptforfatter samt navnene på de medvirkende vil blive oplyst, når forhandlingerne med disse er afsluttet.