Refns Cannes-succes hitter stort i USA

'Drive' blev weekendens tredjemest sete film i Nordamerika og kom også fint fra start i de danske biografer

Ryan Gosling spiller en stunt-driver, der arbejder for kriminelle i sin fritid.(Foto: PR Foto/Richard Foreman Jr.)
Ryan Gosling spiller en stunt-driver, der arbejder for kriminelle i sin fritid.(Foto: PR Foto/Richard Foreman Jr.)

Nicolas Winding Refns ottende spillefilm, 'Drive', ser ud til at blive den danske instruktørs hidtil største succes.

Ifølge foreløbige tal, som amerikanske medier og websider i branchen har offentliggjort mandag eftermiddag, har næsten en million købt billet til filmen i USA og Canada siden premieren i fredags.

'Drive' er hermed weekendens tredjemest sete film i de to lande, hvor den kan ses i 2900 biografsale. Kun 3D-udgaven af 'Løvernes konge' og 'Contagion' har solgt flere billetter.

Også i Danmark, hvor filmen vises 72 steder, er filmen kommet fint fra start. 16.800 har set "Drive" siden premieren i torsdags.

Hermed overgås den kun af to film, "Dirch" og "Smølferne" i en weekend, hvor besøget i torsdags, som nu er biografernes premieredag, lå noget under det sædvanlige. Formentlig på grund af folketingsvalget.

I maj blev Nicolas Winding Refn hædret med prisen som bedste instruktør på festivalen i Cannes. Her fik den 40-årige instruktørs film også en fornem modtagelse af både publikum og den internationale presse.

Den dramatiske handling og den portion action og vold, som nu engang hører til genren, spiller i Refns "arthouse-krimi" sammen med fortællingen om dybe, men ikke fuldbyrdede relationer mellem hovedpersonerne.

Ryan Gosling og Carey Mulligan har de to store roller i "Drive", som er en rent amerikansk produktion med et budget, svarende til godt 70 millioner kroner. Meget beskedent efter forholdene på de kanter - men altså med et fornemt resultat.