Norges svar på Mads Mikkelsen

Aksel Hennie mødte op til gallapremieren på filmen ’Headhunterne’ sammen med sin smukke norske popkæreste Tone DamliAksel Hennie mødte op til gallapremieren i København på den nye norske spændingsfilm ’Headhunterne’ sammen med sin smukke popkæreste Tone Damli. (Foto: Mogens Flindt)
Aksel Hennie mødte op til gallapremieren i København på den nye norske spændingsfilm ’Headhunterne’ sammen med sin smukke popkæreste Tone Damli. (Foto: Mogens Flindt)

Den 36-årige Aksel Hennie er 10 år yngre end Mads Mikkelsen og 13 centimeter kortere. Men han er til gengæld mindst lige så berømt i Norge, som Mads Mikkelsen er i Danmark. Så derfor bliver han også kaldt Norges svar på Mads Mikkelsen.

- Jeg tager det som et stort kompliment at blive kaldt Norges svar på Mads Mikkelsen. Jeg synes, at Mads er en fantastisk person og en meget dygtig skuespiller, forklarer Aksel Hennie til Ekstra Bladet.

Aksel Hennie kan imidlertid også nemt være stolt af sig selv. På bare 10 år siden han blev færdiguddannet som skuespiller i 2001, er han blevet Norges mest berømte skuespiller. Og netop nu er han aktuel i den anmelderroste film ’Headhunterne’, hvor han spiller overfor to danske skuespillere, nemlig Nikolaj Coster Waldau og Julie Ølgaard.

’Headhunterne’ er den næst største åbning på en norsk film nogensinde. Den er i løbet af de sidste tre uger set af mere end 400.000 nordmænd. Den største filmsucces i Norge er ’Max Manus’, hvor Aksel Hennie også havde hovedrollen.

Julie er stærk som en bjørn
Aksel Hennie er i øvrigt begejstret for sit samarbejde med de to danske skuespillere Nikolaj Coster Waldau og Julie Ølgaard.

- Jeg har en voldelig scene i filmen sammen med Julie. Jeg tæskede løs på hende i to dage. Jeg har selv gået til kickboksning og er en meget fysisk skuespiller. Men jeg kunne tydeligt mærke, at Julie også går til boksning privat. Hun er stærk som en bjørn, siger Hennie og tilføjer:

- Under de voldsomme slagsmålsscener, hvor hun forsøger at dræbe mig med en kniv, havde vi en aftale om, at Julie skulle sige mit navn højt, hvis det blev for voldsomt eller hvis det gjorde ondt på hende. Hun sagde aldrig mit navn. Hun er fanme en sej kvinde, siger Hennie, der også kommer med rosende ord omkring Nikolaj Coster Waldau:

- Og Nikolaj Coster Waldau er en generøs og dygtig skuespiller. Jeg har også en drøm om at få roller i Hollywood lige som Nikolaj, siger Hennie, der til gallapremieren på 'Headhunter' i Imperial Biografen i København havde taget sin smukke popkæreste Tone Damli med.

Hennie blev iøvrigt modtaget med bragende klapsalver fra de begejstrede danskere og kvitterede med ordene:

- I kan ikke forestille Jeg, hvor stolt jeg er over, at have premiere på min første film i Danmark. Det er bare så stort, lød det fra Hennie.

I filmen ’Headhunter’, der er aktuel i de danske biografer netop nu, er Roger (Aksel Hennie) en charmerende svindler, kunst-tyv og Norges mest succesfulde headhunter. Han har tilsyneladende alt og er gift med den smukke galleriejer Diana (Synnøve Macody Lund). Diana præsenterer Roger for Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau), der ikke bare er den perfekte kandidat til enhver topstilling. Han er også i besiddelse af et nærmest uvurderligt Rubens-maleri.

Roger øjner chancen for med ét at blive sine økonomiske problemer kvit og begiver sig ud på sit største kup. Indbruddet hos Greve går problemfrit, men på vej ud opdager Roger noget, der gør, at det snart er ham selv, der bliver jagtet . ’Headhunterne’ er en thriller baseret på Jo Nesbøs roman.

Tilfreds med sin højde
Filmen slutter med et flot citat 'Jeg er 168 centimeter høj, og det er mere end nok'. Kan du kommentere det citat?

- Det citat er på en måde hele filmens essens. Det handler jo om at være glad for den man er. Og ikke prøve at være et andet menneske. Roger bliver næsten dræbt i filmen for at lære at forstå det.

- Roger bygger jo hele sit liv på en løgn. Og mange af hans problemer stammer nok fra, at han ikke er så høj. Han har i sin barndom altid følt sig som den lille og prøver så at kompensere for det på nogle negative måder, siger Hennie.

Hvordan har du det med, at du selv er 173 centimeter høj?

- Jeg er yderst tilfreds med min højde. Jeg er vokset op i en familie, hvor jeg fik masser af kærlighed og dermed mere selvsikkerhed. Jeg blev kaldt 'Micro' i skolen på grund af min ringe højde. Og på alle klassebillederne fra skoletiden tårner alle de andre langt over mig. Men det har jeg så forstået at kompensere for på en positiv måde, forklarer Hennie.

Voldsomt slagsmål med en kamphund
'Headhunterne' vrimler jo med gode action-scener. Hvilken scene var den mest udfordrende for dig?

- Det var helt sikkert min slåskamp med kamphunden. Den tilhører racen Dogo Argentino, der er forbudt i Norge. I starten havde vi ikke de nødvendige papirer i orden og måtte smugle hunden ind i Norge, siger Hennie og uddyber:

- På et tidspunkt i scenen har jeg en bold ved min hals, som hunden skal bide i, så man tror, at jeg bliver bidt i skulderen. Men hunden var så stærk, at den fjernede bolden med det samme. Så til sidste måtte jeg med al min styrke presse hunden ind mod min hals, så vi kunne få den dramatiske optagelse i kassen.

- Men så gik hunden i panik og flygede væk fra mig. Den ville simpelthen ikke arbejde sammen med mig længere. Jeg var åbenbart lidt for farlig til hunden, siger Hennie med et befriende grin.

Terkel i Knibe på norsk
Som en lille interessant vinkel kan det også nævnes, at Axel Hennie lavede alle stemmerne til den danske tegnefilm 'Terkel i Knibe', da den skulle tilpasses det norske marked.

- Da jeg skulle se filmen første gang, troede jeg bare, at det var en ganske almindelige tegnefilm. Men jeg blev klogere allerede efter tre minutter, hvor jeg rejste mig op og råbte ud i lokalet: Hvad fanden er det egentlig der foregår her.

- Jeg var vildt begejstret for filmen. Den er bare så superfed. Vi fik en dansk rap-musiker, der bor i Norge, og som kalder sig for 'Dansken' til at oversætte filmen. Det var simpetlhen så sjovt at lægge stemmer til den film, siger Hennie, der tilføjer, at den norske ungdom bruger 'Terkel i Knibe' til at varme op, før de går i byen.

- Så sidder de og drikker et par øl, mens de skriger af grin af 'Terkel i Knibe', fortæller Hennie.

Har du nogensinde drømt om at medvirke i en dansk film ?

- Ja, og hvis jeg selv kunne få lov at vælge mellem de mange fantastiske danske filminstruktører ville jeg gerne lave en film sammen med Nicolas Winding Refn. Jeg er helt vild med hans Pusher-trilogi, siger Hennie.