Instruktørlegendes gravsted er i fare

Carl Th. Dreyers gravsted fjernes måske, fordi ingen længere betaler for pasningen. Graven er ikke fredet

Carl Th. Dreyers sidste hvilested er truet. (Foto: Polfoto).
Carl Th. Dreyers sidste hvilested er truet. (Foto: Polfoto).

Den verdensberømte filminstruktør Carl Th. Dreyers gravsted på Frederiksberg Kirkegård bliver muligvis sløjfet.

Frederiksberg Kommune vil inden længe beslutte, hvad der skal ske med Dreyers grav. Der var betalt for pasning og vedligeholdelse i mange år, men kun frem til den 26. marts 2011.

- Så sendte vi et brev til det advokatkontor, der stod for driften, men det kom retur, fordi kontoret ikke findes længere, siger Maiken Bruun fra kommunens begravelsesvæsen til filmmagasinet Ekko.

Hun tilføjer, at i værste fald vil familiegravstedet blive ryddet, men kommunen kan flytte mindestenen for den store instruktør til en andel del af kirkegården, et såkaldt lapidarium, hvor der står andre sten fra nedlagte gravpladser.

Nabo til Storm P
Frederiksberg har altid haft en stor koncentration af kulturpersonligheder, og på Frederiksberg Kirkegård ligger blandt andre Adam Oehlenschläger, Ebbe Rode og Lily Broberg.

Carl Th. Dreyers nabo på kirkegården er tegneren og humoristen Robert Storm Petersen.

Mens der på skiltet foran Dreyers grav står 'hjemfalden', fortæller skiltet hos Storm Petersen, at gravstedet er fredet og skal bevares.

Carl Th. Dreyer (1889-1968) ligger begravet sammen med sin hustru, Ebba, og deres søn, journalisten og udenrigskorrespondenten Erik Dreyer. Men graven er altså ikke fredet.

Instruktøren har skrevet sit navn ind i historien med klassikere som 'Blade af Satans bog', 'Jeanne d'Arcs lidelse og død', 'Vredens dag' og 'Ordet'.