Von Trier fortryder Dogville efter Breivik

Lars von Trier fortryder filmen Dogville, hvis den har været inspiration for Anders Behring Breivik

Lars Von Trier er bange for, at filmen 'Dogville' kan have inspireret til massakren på Utøya. (Foto: AP/ Francois Mori)
Lars Von Trier er bange for, at filmen 'Dogville' kan have inspireret til massakren på Utøya. (Foto: AP/ Francois Mori)

Filminstruktøren Lars von Trier ville ifølge Politiken ønske, at han aldrig havde lavet filmen "Dogville", hvis det viser sig, at den norske massemorder Anders Behring Breivik ligefrem har ladet sig inspirere af dens dramatiske slutning til sin massakre på øen Utøya.

På Breiviks nu lukkede profil på Facebook figurerede Dogville som nummer tre på listen over den 32-årige nordmands yndlingsfilm, og selv kan Lars von Trier sagtens få øje på lighederne mellem blodbadet på Utøya og filmens slutning.

- Jeg har det vanvittig dårligt med at tænke på, at Dogville, som ellers i mine øjne er en af mine mest vellykkede film, skulle have været en slags drejebog for ham. Det er rædselsvækkende, siger Lars von Trier.

Dogville ender med, at den kvindelige hovedperson spillet af Nicole Kidman, som er blevet misbrugt af de smålige og skinhellige indbyggere i landsbyen Dogville, lader sin fars gangsterbande skyde dem alle ned.

- Min hensigt med 'Dogville' var fuldstændig modsat. Nemlig at undersøge, om man kan acceptere en hovedperson, som hævner sig på hele landsbyen. Og her tager jeg absolut afstand fra hævnen, siger von Trier.

- Det er en måde at nuancere hovedpersonen og vores følelser på og måske oven i købet afdække det, så det netop ikke bliver sort-hvidt.

0 kommentarer
Vis kommentarer