Trier: - Jeg er stolt over at være bortvist

Den kontroversielle filminstruktør er stolt over, at være den første i historien, der bliver bortvist fra filmfestivalen i Cannes

Lars von Trier kan godt pakke kufferten og tage hjem fra Cannes. Filmen 'Melancholia' er dog stadig med i konkurrencen om De Gyldne Palmer. (Foto: AP)
Lars von Trier kan godt pakke kufferten og tage hjem fra Cannes. Filmen 'Melancholia' er dog stadig med i konkurrencen om De Gyldne Palmer. (Foto: AP)

Tidligere på dagen blev Lars von Trier bortvist på grund af sine udtalelser om jøder, Hitler, Israel og Susanne Bier.

Efter bortvisningen mødte von Trier pressen og fortalte om sine følelser i forbindelse med bortvisningen.

- Jeg er stolt af at være blevet erklæret 'persona non grata' ( uønsket person, red). Det er måske første gang i filmhistorien, det er sket, siger Lars von Trier.

Og von Trier er naturligvis også leveringsdygtig i sin egen analyse af, hvad der har fået festivalledelsen i Cannes til at bortvise ham.

- Jeg tror, at en af grundene er, at franskmændene selv behandlede jøderne dårligt under anden verdenskrig. Derfor er det et ømtåleligt emne for dem. Jeg respekterer Cannes-festivalen meget højt, men jeg forstår også, at de er meget vrede på mig lige nu, siger von Trier.

Undskyld, undskyld, undskyld
På spørgsmålet om, hvorvidt straffen står mål med forbrydelsen er svaret dog knap så klart.

- Jeg er ingen Mel Gibson, men jeg vil gerne endnu engang sige undskyld til alle, siger Lars von Trier.

LÆS OGSÅ: Trier smidt ud af Cannes

Lars von Trier ankom til sit eget forsinkede pressemøde veloplagt og med stråhat. Hans første kommentar til den fremmødte presse var:

- Hvis nogen af jer journalister vil slå mig, så bare gør det. Jeg vil nyde det.

Herefter forklarede Lars von Trier endnu engang, at han på ingen måde er anti-jødisk.

- Holocaust er den værste forbrydelse, der nogensinde er sket. Jeg har intet imod jøder. Jeg har et jødisk navn, og alle mine børn har jødiske navne, siger von Trier.

Særpræget humor
Han forklarer den megen ballade med, at hans særprægede skandinaviske humor blev misforstået af det internationale pressekorps.

- Det var virkelig dumt gjort, og det skete i det helt forkerte forum. På pressemødet med de danske journalister var der ingen problemer, men jeg tror ikke, de internationale journalister forstår min danske humor, siger von Trier.

Beslutningen om at smide Lars von Trier ud blev truffet på et ekstraordinært møde i festivalens direktion i Cannes i dag.

I afgørelsen hedder det blandt andet, at 'Filmfestivalen i Cannes tager stærk afstand fra udtalelserne, og at Lars von Trier er 'persona non grata' fra nu af.'

Det er første gang i historien, at en person på den måde er blevet smidt ud af Cannes.

<script type="text/javascript"> new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'Lars von Trier', interval: 6000, title: 'Tweets om ', subject: 'Lars von Trier', width: 'auto', height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: true, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' } }).render().start();

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time