Bomstærk filmmaraton

Fra i dag leverer filmfestivalen CPH PIX hele 18 dages overvældende oplevelser – hermed en guide fra Ekstra Bladets filmanmelder

Akrobatisk action får en helt ny hårdtpumpet dimension i den indiske 'Robot'. (Foto: CPHPIX)
Akrobatisk action får en helt ny hårdtpumpet dimension i den indiske 'Robot'. (Foto: CPHPIX)

Så er der filmfest!

Og denne gang er den større end nogensinde. Den ambitiøse københavnske filmfestival, CPH PIX, har udvidet rammerne, så i år varer festlighederne hele 18 dage – fra 14. april til 1. maj – hvor små 200 film i så godt som alle kategorier ruller over lærrederne i hovedstaden.

Men oplevelserne udspiller sig ikke kun i biografmørket. Det vrimler med events, seminarer, museumsudstillinger og koncerter i eksotiske omgivelser som Trekroner Fortet og Den Sorte Diamant, hvor selveste den engelske filmkomponist-legende Michael Nyman optræder.

Nymans toner er nok noget blidere, end når stumfilmen ’Sunrise’ ledsages af de hypnotiske støjflader fra undergrundsfænomenet KTL i Imperial. Vær beredt på jordskælv i indre by den aften. Og endnu mere skræmmende bliver det, når gyseren ’The Blair Witch Project’ bliver vist i en endnu unavngiven skov – så meget for skovens dybe stille ro.

Nær og fjern

Her er selvfølgelig først og fremmest nye film fra fra både nær og fjern, ja, noget nær alle kontinenter er repræsenteret, men det er den franske skønhed Sophie Marceau, der pryder forsiden af den uundværlige programavis, hvor det kan anbefales at få styr på det massive repertoire. Og som sædvanlig uddeles der både debutantpris og publikumspris.

For at hjælpe bare en smule på overblikket, har Ekstra Bladet udvalgt 10 skæve højdepunkter, man risikerer at overse, men ikke må misse – fraset de forpremierer, der selvfølgelig også kan nydes i den kommende tid.

Kort sagt: Gå ud og få et pix-fix!

10 TIPS – i alfabetisk rækkefølge:

Enter the Void

Det bliver ikke meget vildere end dette sansetrip om to søskende, der bogstaveligt talt svæver mellem liv eller død. Tarantino er fan. Forståeligt nok.

Kaboom

Hvornår har du sidst overværet en science fiction-sexkomedie? Den amerikanske indie-instruktør Gregg Araki er noget for sig selv. Heldigvis.

Limbo

Det syder af kreativitet for tiden i norsk film, og dette drama er et af de mest skamroste pragteksempler på, hvad der sker på den anden side af sundet.

Meek’s Cutoff

Noget så sjældent som en western uden revolvere og med kvinder i spidsen. Fornemt skuespil og intense stemninger har gjort dette til en storfavorit på alverdens filmmekkaer.

Neds

Socialrealisme, poesi og vold kendetegner dette skotske ungdomsportræt, der sidder i kroppen omtrent lige så længe som de heftige tæsk, der uddeles undervejs.

Poetry

Titlen skal tages for pålydende. Denne dybt rørende koreanske hjertegriber fik aktiveret alles tårekanaler på sidste års Cannes Festival.

Robot

Afsindig actionfilm fra Indien! Med dens totalt overgearede udskejelser til vands, til lands og i luften er denne film allerede et populært youtube-fænomen. Nu indtager det glade vanvid det store lærred.

Sound of Noise

Sikke et plot: Seks konservatorieuddannede terrorister angriber Malmø med trommestikker og metronom. En sprælsk og hypermusikalsk terrormusical, der sætter lattermusklerne på overarbejde.

The Turin Horse

Den ungarske instruktør Béla Tarr er ikke just dansk folkeeje, men manden er en stilskabende pioner – og dette skæbne-epos bliver sidste film fra enerens hånd. Uomgængeligt.

We Are What We Are

En af det sidste års tid mest omdiskuterede gyserfilm er denne rå skrækskildring af en kannibalfamilie i Mexico Citys slumkvarterer. Ædende ond.