Pissefuld i to film i træk

Femstjernet druk: Jeff Bridges' talent for at spille dranker gav ham en Oscar sidste år, og nu er han nomineret for sin rolle som alkoholiseret sherif

Jeff Bridges med sin kun 14-årige medspiller Hailee Steinfeld på den røde løber i Berlin. De er begge nomineret til en Oscar for deres roller i 'True Grit'. (Foto: DPA/Britta Pedersen)
Jeff Bridges med sin kun 14-årige medspiller Hailee Steinfeld på den røde løber i Berlin. De er begge nomineret til en Oscar for deres roller i 'True Grit'. (Foto: DPA/Britta Pedersen)
Følg Underholdning
Følg Film og tv

BERLIN (Ekstra Bladet): Den 60-årige amerikanske skuespiller Jeff Bridges har lavet 77 film siden midten af 60'erne.

Men det var først sidste år, at han fik en Oscar for sin hovedrolle som den alkoholiserede country-sanger Bad Blake i filmen 'Crazy Heart'.

27. februar kan Jeff Bridges skrive filmhistorie ved at vinde sin anden Oscar i træk. Han er nemlig nomineret for sin glansrolle som den alkoholiserede sherif Rooster Cogburn i Coen-brødrenes nye film 'True Grit'.

LÆS OGSÅ EKSTRA BLADETS ANMELDELSE: Intet mindre end sublim film

Ædru i virkeligheden
- Du har haft gigantisk succes ved at spille pissefuld i to film i træk. Hvad er hemmeligheden bag at kunne levere så overbevisende branderter på film?

- Hemmeligheden er, at man ikke skal være fuld i virkeligheden. Den fejl har jeg begået tidligere i min karriere i filmen 'Kiss Me Goodbye', fortæller Jeff Bridges.

- Der var en dansescene, hvor jeg skulle være fuld, så jeg drak en masse vodka og juice. Og det fungerede udmærket i selve danse-scenen. Men det var knap så godt for den næste scene - og det var heller ikke sjovt at vågne op næste dag.

Stinker af sprut
- Når jeg skal være pissefuld som Rooster Cogburn bruger jeg mine egne erfaringer til at portrættere ham. Jeg har jo været fuld masser af gange i mit liv, så jeg ved, hvordan det er.

- Inden optagelserne tager jeg også en lille smule whisky i munden, bare for at have smagen af alkohol i min bevidsthed. Og så hælder jeg også lidt alkohol ud på min hud, så jeg stinker lidt. Det er enkelt -?men effektivt.

Uforståelig sherif
- Der har været meget snak om, at det er lidt svært at forstå, hvad du siger som den alkoholiserede sherif?

- Når jeg forbereder en rolle, inviterer jeg på en måde karakteren til at komme ind i min krop. Rooster er jo storryger og drikker konstant, så han brummer og mumler, når han snakker.

- Coen-brødrene var helt vilde med min fortolkning af Rooster, men de var også lidt bekymrede for, om publikum overhovedet ville kunne forstå, hvad jeg sagde. Så vi måtte lave et kompromis.

For meget Oscar-hysteri
- Sidste år vandt du en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i 'Crazy Heart'. I år er du så igen nomineret til en Oscar. Nyder du det?

- Både-og. Det er et dobbeltsidet sværd.

- Det er jo vidunderligt, at der er nogle, der værdsætter det, som man laver.

- Men al hysteriet omkring Oscar kan godt trætte mig lidt. Men det er altså i sidste ende et meget dejligt dobbeltsidet sværd, som jeg selvfølgelig altid vil gribe fast om.

Et vaskeægte talent
I 'True Grit' spiller Jeff Bridges over for den kun 14-årige Hailee Steinfeld, der i rollen som Mattie Ross hyrer sheriffen til at fange hendes fars morder. Den unge Hailee er også nomineret til en Oscar.

- Hun spiller bare vidunderligt. Et vaskeægte talent. Og jeg er sikker på, at hun kan klare hele medie-hysteriet omkring Oscar.

- Har du givet Hailee nogle gode råd i forbindelse med Oscar-nomineringen?

- Jeg har givet hende de samme råd, som min mor gav mig, og som min kone også giver mig: ’Husk nu at have det sjovt, og lad være med at tage det hele alt for seriøst’, lyder det fra Jeff Bridges, der i sit lange ægteskab har fået tre døtre, der i dag alle er i tyverne.

- Min far, Lloyd Bridges, var jo en kendt skuespiller, og han opfordrede mig til at blive skuespiller. Men det har jeg aldrig selv gjort med mine døtre.

- Min datter Jessie var dog min assistent under optagelserne til 'True Grit', og hun arbejder stadig med film. Isabel er yogalærer for børn, og min yngste datter Hally studerer til indretningsarkitekt.

- Det er 40 år siden, at du fik dit store gennembrud i filmen 'The Last Picture Show'. Hvad har du fortrudt i din karriere?

- Det er måske, at jeg har været for meget væk fra mine døtre.

- Det ville have været skønt at være mere sammen med dem. Men det forsøger jeg at råde bod på nu.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU