Top fem danske film

null

Frank Hvam er næsten altid pinlig i 'Klovn'. Også her hvor han afbryder Thomas Helmig på Skanderborg Festival. (Foto: Per Arnesen)
Frank Hvam er næsten altid pinlig i 'Klovn'. Også her hvor han afbryder Thomas Helmig på Skanderborg Festival. (Foto: Per Arnesen)

1. Klovn – The Movie
Instr.: Mikkel Nørgaard (har netop haft biografpremiere)

’Klovn – The Movie’ var ubetinget årets mest hypede film. Og med over 359.000 solgte billetter i skrivende stund tyder alt på, at det også går hen og bliver en af årets mest sete – på trods af, at den først havde premiere 16. december. Det er da også på forbløffende overbevisende facon lykkedes trekløveret Mikkel Nørgaard, Frank Hvam og Casper Christensen at overføre sitcom-universet til en spillefilm i fuld længde.

’ Klovn ’s hovedattraktion har - ud over spillet mellem virkelighedens og fiktionens personer - altid været den perlerække af pinligheder, som Frank Hvam ( ofte ret selvforskyldt) kommer ud for. Og de vil da heller ingen ende tage her, selv om Casper heller ikke går fri i denne ombæring. Og da vi jo befinder os i biografen, kan man oven i købet tillade sig at være lidt mere eksplicit. Hvilket man så er, for nu at udtrykke det diplomatisk. Årets positive overraskelse.

2. ’Valhalla Rising’.
Instr.: Nicolas Winding Refn (ude på dvd nu)

Den kompromisløse Nicolas Winding Refns film om den tavse, enøjede viking One Eye (Mads Mikkelsen) er ikke så meget en film, som det er filmkunst. Avantgarde møder ultravold. Men læner man sig tilbage og tager de store, rå og smukke billeder ind uden at insistere på at forstå, hvad der foregår, så er der en stor, sjælden og nærmest trancelignede oplevelse i vente. En af den slags film, man enten vil elske eller hade. Døm selv.

3. Sandheden om mænd
Instr.: Nikolaj Arcel (stadig biografaktuel)

Stort set alt i denne film fungerer - også selv om man har set meget af det før. Ikke mindst fordi det er så forbandet godt skruet sammen af Arcel og hans faste medforfatter, Rasmus Heisterberg. De tør i den grad tage tyren ved hornene ( som den tilsyneladende aldrig får løbet af sig) og bruge sig selv og deres egne erfaringer.

4. R
Instr.: Tobias Lindholm og Michael Noer (ude på dvd nu)

Pilou Asbæk fik sit folkelige gennembrud i 2010 i tv-serien ’Borgen’. Men det var i den nærmest dokumentariske fængselsfilm ’R’, at han for alvor gjorde sig bemærket som et af dansk films største skuespillertalenter lige nu. En modig debut fra to instruktører, der ikke ønsker at tækkes nogen, men stringent forfølger deres egen vision.

5. Alting bliver godt igen
Instr.: Christoffer Boe (ude på dvd nu)

’Alting bliver godt igen’ leger (igen) med forholdet mellem fakta og fiktion, har et noget alternativt forhold til kronologi, opererer på diverse meta-planer og er på den vis et typisk mindfuck fra Hr. Boe og co. Men denne gang med en både gribende og elementært spændende thriller-kerne.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.