Danske soldater er Hollywood-stjerner

Den danske dokumentarfilm 'Armadillo' om krigen i Afghanistan blev modtaget med begejstring i Toronto - canadierne mener, at de danske soldater er lige så ovebevisende som Hollywood-stjerner

En ung dansk soldat er gået i chok efter at han netop er blevet såret. En scene fra den danske film 'Armadillo'.(Foto: Lars Skree)
En ung dansk soldat er gået i chok efter at han netop er blevet såret. En scene fra den danske film 'Armadillo'.(Foto: Lars Skree)

TORONTO(Ekstra Bladet): Rungende klapsalver, ærefrygt og ren og skær begejstring. Sådan er ordene for den måde, som den danske dokumentarifilm 'Armadillo' blev modtaget ved filmfestivlalen i Toronto.

- Jeg er fuldstændig bevæget af den film. Og de danske soldater optræder jo nærmest, som om de er rigtige Hollywood-skuespillere. Der er så megt følelse og ærlighed i den film, lød det fra en vildt begejtret tilskuer, der kontaktede filminstruktøren Janus Metz direkte efter visningen af filmen. Janus Mets lyste op i et stort smil og svarede:

You Tube-generationen af soldater
-Tak skal du have. Men det er altså ikke Hollywood-skuespillere. Det er vaskeægte danske soldater. Og jeg forstår godt på en måde, at du sammenligner dem med Hollywood-skuespillere. De unge danske soldater tilhører nemlig den såkaldte You Tube-generation, der ved alt om, hvordan man på en filmisk måde skal posere med maskingeværer, rifler og så videre. Og det har jo været en gave for mig som instruktør,

Efter visningen fortalte en stolt Janus Metz, at han er super glad for udtagelsen af filmen til filmfestivalen i Toronto.

- Filmen fik en kanonstart med prisen i Cannes. Men det er også hamrende vigtigt, at filmen er repræsenteret her i Toronto. Det er jo et udstillingsvindue til et muligt salg af filmen i både Canada og USA og dermed også en potentiel mulighed for en Oscar-nominering for bedste dokumentarfilm. Og det er selvfølgelig mit ultimative ønske scenarium, siger Janus Metz.

Respekt fra Canada
Canada har ca. 2500 soldater udstationeret i Afghanistan, og for USA drejer det sig om hele 30.000 soldater. Men det kom på en måde bag på publikum i biografen i Toronto, at lille Danmark også har ca. 700 soldater udstationeret i den brutale krig, der ind til videre har kostet 36 danske soldater livet samt endu flere sårede. Blandt publikun til visningen af filmen 'Armadillo' var der helt klart en respekt for, at lille Danmarks også tager sin tørn i den nådesløse krig, selv om mange udtrykte deres håb om, at krigen snart vil slutte.

Ekstra Bladet talte umiddelbart efter visningen af filmen med Janus Metz og spurgte ham, om 'Armadillo' har været medvirkende til, at vi danskere nu tænker en lille smule anderledes på krigen i Afghanistan?

Mere åben debat om krigen
-Jeg tror, at filmen har været medvirkende til at skabe en ny slags debat i Danmark om krigen i Afghanistan, hvor flere flere kritiske røster nu har fået plads. Nu er det ikke kun politikere eller professionelle rerpæsentanter for hæren, der udtaler sig om krigen. Nu er forskere, alimindelige mennesker samt menige soldater og ikke mindst afghanerne selv kommet på banen. Og det kommer jo til at give et meget mere nuanceret billede af den ekstremt komlicerede krig, Det er i højere grad blevet muligt at stille spørgsmålstegn ved Danmarks engagemnet i Afghanistan, uden at blive mødt af en lukket mur, siger Janus Metz.

For ganske nylig den 5.september blev der for anden gang i Danmarks-historien afholdt såkaldt national flagdag for at hædre danske soldater, der har været i krig siden 1948. På samme dag flagede organisationen 'aldrig mere kirg' på halv stang. Hvad er din holdning til det?

-Jeg synes, at man skal have respekt for de soldater, der kommer hjem til Danmark. Vi har allesammen været med til at sende dem derud. Og det er på sin plads, at man anerkender det store arbejde, som de gør. At organisationen 'aldrig mere krig' flagede på halv stang, har jeg ingen kommentarer til.

I Danmark har der netop nu været fokus på soldater, der vender hjem fra krigen i Afghanistan med posttraumatisk stres. Har du kendskab til, om nogle af de medvirkende soldater i 'Armadillo' lider af netop den sygdom?

- Så vidt jeg ved er der ingen af de medvirkende soldater i filmen, der har fået diagnosen posttraumatisk stres. De har det alle sammen godt efter omstændighederne. Men det er da klart, at man kan aldrig komme hjem fra sådan en krig uden, at man mærker det i en eller anden forstand. Der er dog enkelte soldater fra selve delingen, der fået diagnosen, men ingen af de soldater, som spiller hovedrollerne i min film.

Sagen om likvidering
I filmen er der jo en meget kontroversiel scene, hvor der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om nogle af de danske soldater direkte har likvideret 4 afganske taliban-soldater. Hvor langt er den sag kommet?

-Undersøgelsen er endnu ikke afsluttet. Men jeg vil lige understrege, at det ikke er mig, der stiller spørgsmålstegn omkring en likvidering eller ej. I filmen fremgår det, at der var tvivl om, hvad der egentlig skete. Og det filmede jeg så. Men når alt kommer til alt, så tror jeg, at det er en fordel for soldaterne, at sagen bliver undersøgt. Jeg tror ikke, at de vil blive dømt for nogen form for krigsforbrydelse.

Og så her til sidst. 1000 kroner spørgsmålet. 'Er du personligt for eller imod krigen i Afghanistan?

- Det er et spørgsmål, der ikke rigtig giver mening for mig. Krigen i Afghanistan er en meget kompleks og nuanceret sag. Det jeg kan se er blot, at det på ingen måde bliver lettere.