Massevoldtægter og barnemord i Angelina Jolies film

Verdensstjernen Angelina Jolies film 'The Land of Blood and Honey' om den bosniske borgerkrig er ekstremt grusom

Angelina Jolie præsenterede igår sin grusomme krigsfilm 'The Land of Blood and Honey' på filmfestivalen i Berlin.(Foto: Christian T. Jørgensen)
Angelina Jolie præsenterede igår sin grusomme krigsfilm 'The Land of Blood and Honey' på filmfestivalen i Berlin.(Foto: Christian T. Jørgensen)

BERLIN(Ekstra Bladet): Et lille barn på tre år, der bliver kastet ud fra tredje sal, bosniske muslimer, der bliver skudt som lerduer i Sarajevos gader og snesevis af muslimske kvinder, der bliver voldtaget på stribe, er blot nogle af de ekstremt grusomme scener i Angelina Jolies debutfilm som instruktør 'The Land of Blood and Honey', der netop er blevet vist her på filmfestivalen i Berlin.

Under pressemødet på filmen, hvor 75 snurrende tv-kameraer fra hele verden samt ca. 200 journalister var mødt op, blev Angelina Jolie spurgt om, hvorfor det var så nødvendigt at udpensle volden, og hvorfor hun havde valgt at filme en scene, hvor et lille barn bliver brutalt myrdet set i lyset af, at hun selv er mor til seks børn.

- Det er netop derfor, at det er nødvendigt at have den scene med. Man kan altid diskutere, hvor mange grusomheder man skal have med i en film, der handler om en krig. Men alle, der var til stede under den krig ved, at vi kun viser en lille procentdel af, hvor grusomt det i virkeligheden var. Der er ingen film, der kan vise de sande rædsler i en krig. Men jeg føler et ansvar for at vise, at den krig virkelig var forfærdelig, forklarede Angelina og tilføjede:

- Og min film skal være hård at se på. Det er hårdt at opleve krig. Og jeg gjorde faktisk meget for ikke at vise voldtægtscenerne fuldt ud. Og med henblik på det dræbte barn i filmen, er det naturligvis mit værste mareridt. Men i filmen ser man altså aldrig barnet. Man ser ikke blod, og man ser ikke barnets krop. Man tror bare, at man gør det, lød det fra Angelina.

Hvor seriøs har du egentlig været omkring det her alvorlige filmprojekt?

- Jeg har ihverfald forsøgt at gøre det så godt, som jeg kan. Og i takt med, at jeg er blevet ældre, har jeg forsøgt at uddanne mig selv i forbindelse med forskellige konflikter. Jeg har rejst rundt i verden i 10 år som FN ambassadør og har oplevet masser af konflikter, som er kommet til at stå mit hjerte nær, og som jeg har talt om til hele verden, fordi de betyder så meget for mig. Og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået muligheden for at tale om ting, som virkelig betyder noget.

Flere serbiske journalister mente iøvrigt, at serberne blev udstillet som forbrydere i filmen. Og en kvinde spurgte Angelina, hvorfor hun ikke beskriver de mange serbiske og kroatiske kvinder, der også blev voldtaget, men udelukkende beskriver voldtægter af muslimske kvinder fra Bosnien?

- Du har ret i, at der blev begået forbrydelser og voldtægter af alle parter i krigen. Men for mig er blot en enkelt voldtægt en voldtægt for meget. Og vi har valgt at berette om en lille del af denne modbydelige krig. Der er masser af andre historier at fortælle om den krig. Og jeg håber også, at de vil blive fortalt.

'The Land of Blood and Honey' tager udgangspunkt i den bosniske muslimske kvinde Alja, der er på en første date med serbereren Danijel på et dansested, der pludselig bliver sprunget i luften af en bombe. Fire måneder efter er borgerkrigen i fuld gang, og Alja, der er kunstmaler, bliver sammen med snesevis af muslimske kvinder anbragt i en fangelejer, hvor de dagligt bliver voldtaget af serbiske soldater. Men Danijel, der er kaptajn på stedet, holder hånden over Alja og beder hende om at male sit portræt. Det ender i et kompliceret erotisk forhold med mange følelser på spil. Og rundt omkring raser krigen sin modbydelige gang. Mere skal ikke røbes her.