Den danske film Armadillo vinder Emmy

Afghanistan-dokumentaren har i New York sikret sig en fornem pris for bedste filmklipning

Den danske dokumentarfilm "Armadillo" har vundet en af de prestigefyldte Emmy-priser, som blev uddelt i New York natten til tirsdag dansk tid.

Det er klipperen Per K. Kirkegaard, som har vundet prisen for "Bedste klipning" af en dokumentar og derfor kunne strække armene i vejret på scenen foran flere hundrede mennesker til Emmy-uddelingen på Manhattan.

- Jeg blev meget overrasket, da de sagde mit navn. Jeg kan stort set ikke huske noget som helst af min tur op til scenen. Det var helt uvirkeligt, fortæller den danske filmklipper.

- Men her bagefter er jeg virkelig glad og stolt over, at jeg har vundet en af verdens mest prestigefyldte priser for mit arbejde. Og måske vil SAS opgradere os, når vi skal hjem, tilføjer han.

Filmen om den danske krigsindsats i Afghanistan var også nomineret i kategorierne "Bedste dokumentar", "Bedste fotografering" og i kategorien "Enestående dækning af en løbende nyhedshistorie".

Med sine hele fire nomineringer var den danske dokumentar det bidrag, der havde fået flest nomineringer til årets udgave af den fornemme amerikanske tv-pris.

Den unikke film "Armadillo" blev lavet, da instruktør Janus Metz og fotograf Lars Skree fik lov til, i et halvt år, at følge de danske soldater i forreste linje med kameraet tændt på afgørende tidspunkter og under voldsomme kamphandlinger.

Armadillo er baseret på optagelser, der er foretaget i Helmandprovinsen i Afghanistan, hvor instruktør og fotograf fulgte danske soldater under kamphandlinger, og flere af filmens scener vakte stor furore.

Især en kontroversiel scene, hvor en soldat fortæller om likviderede talibanere, blev omtalt og diskuteret voldsomt, da filmen fik premiere.

Da "Armadillo" blev vist på TV 2 i 2011 trak den 1,1 millioner seere.

I dysten om Emmy-statuetterne kæmpede den mod nyheds-, aktualitets- og dokumentarprogrammer fra hele verden.

For eksempel fra Egypten, Libyen, Syrien og Japan og om emner som naturkatastrofer, finanskrise, drabet på Osama bin Laden og meget andet.

Armadillo har allerede høstet flere danske og internationale priser.