Dansk instruktør om skuddrama: Adrenalinen pumpede rundt

Søren Steen Jespersen er aktuel med 'Den fortabte kriger' og husker tydeligt, da der blev udløst skud under optagelserne

Dansk instruktør om skuddrama: Adrenalinen pumpede rundt

Instruktøren husker tydeligt, da der blev udløst skud under optagelserne.

I dag ruller den 55-årige dokumentarist Søren Steen Jespersens seneste værk, 'Den fortabte kriger', over lærredet i Grand Teatret i København.

Filmens temaer er ligesom forgængeren, 'Krigerne fra nord', atter radikalisering og endnu et samarbejde mellem danskeren og den somaliske instruktør Nasib Farah.

Søren Steen Jespersen fortæller, at han med udgangspunkt i filmens hovedperson vil nuancere billedet af radikalisering.

- Krigen mod terror er et af de store emner i samfundet i øjeblikket, og derfor er det også spændende at se på, hvordan vi forholder os til det, siger han og fortsætter:

- Men også hvordan det går ud over skæbner, som selvforskyldt eller ikke selvforskyldt bliver en del af denne krig, og det er Mohammed (filmens hovedperson, red.) et interessant eksempel på.

Et familiedrama
Søren Steen Jespersen kalder dokumentarfilmen et familiedrama.

Handlingen udspiller sig i 23-årige Mohammeds stormomsuste tilværelse under jorden i Mogadishu i Somalia, hvor han gemmer sig fra terrorgrupperingen Al-Shabab.

Han er blevet udvist af England, efter han blev knaldet for salg af stoffer i England, hvor han har boet, siden han var tre år gammel uden engelsk statsborgerskab.

- Jeg har også selv været med til at forenkle billedet, da jeg lavede min første film, siger Søren Steen Jespersen. På billedet ses Mohammed fra 'Den fortabte kriger'. Foto: PR/Helle Moos
- Jeg har også selv været med til at forenkle billedet, da jeg lavede min første film, siger Søren Steen Jespersen. På billedet ses Mohammed fra 'Den fortabte kriger'. Foto: PR/Helle Moos

Mohammed fra 'Den fortabte kriger'. Foto: PR/Helle Moos
Mohammed fra 'Den fortabte kriger'. Foto: PR/Helle Moos

Mohammed i Mogadishu. Foto: PR/Helle Moos
Mohammed i Mogadishu. Foto: PR/Helle Moos

Ved sin ankomst i Somalia lod Mohammed sig hverve af terrorgruppen Al-Shabab, men fortrød, efter det gik op for ham, at Al-Shababs kamp mest går ud over uskyldige civile.

Han lærer dog hurtigt, at det er så godt som umuligt at komme tilbage til England.

Således giver filmen seeren et indblik i Mohammeds kamp mod fortidens dumme beslutninger og ikke mindst hans forsøget på at komme tilbage til England, hvor han har en kone og en søn, som han aldrig har set.

Broget fortid
- Hvilken rolle spiller kriminaliteten, Mohammed har begået i England, i forhold til din opfattelse af Mohammed?

- Han har begået kriminalitet som så mange andre unge, rodløse drenge. Han har solgt nogle stoffer og noget hash og er blevet taget for det, siger Søren Steen Jespersen.

- Det er rigtig, rigtig dumt, når man ikke har et statsborgerskab, fordi man risikerer lige præcis, som det skete i hans sag, at blive deporteret, men det, myndighederne ikke kiggere på, var, hvad han blev deporteret til, og det var lige i hænderne på Al-Shabab, tilføjer han.

Søren Steen Jespersen mener, at myndighederne bør være bedre til at øjne unge, der er på gale veje.

- Både staten, myndighederne, politikere, skolelærerne og socialarbejdere skal være meget bedre til at se, hvilke signaler de unge udviser og hjælpe de unge på rette vej, hvis de kan se, at de unge er på vej ud i noget skidt, slutter han.

Der blev skudt efter os

Det er langtfra barnemad at filme i Mogadishu, der har været præget af borgerkrig i årtier.

Søren Steen Jespersen husker tydeligt, da han under optagelserne oplevede krigen på klos hold.

- Der blev skudt efter os, da vi var i gang med nogle ellers fredelige optagelser, og det siger noget om, hvor uforudsigelig den by er, fordi der var et sikkerhedsapparat omkring os, der gjorde, at vi kun kunne filme det samme sted i kort sted, vi skulle flytte os hele tiden, og vi havde et 'safe house', siger han.

- På trods af alle sikkerhedsforanstaltningerne blev der pludseligt skudt efter os. Det var nogle andre sikkerhedsvagter fra et andet firma, og det syntes de bare, at de skulle gøre. Det giver ikke så meget mening, hvad der foregår i den by. Der er mange militser og armerede grupperinger, fortsætter instruktøren.

Den slags sætter sine spor, fortæller Søren Steen Jespersen.

- Adrenalinen pumper rundt i kroppen, og det kræver, at man lige sætter sig ned og snakker og trækker vejret bagefter. Det er jo en chokerende oplevelse for alle.

Biograf-premiere under CPH:DOX 18. marts kl. 19.00 i Grand Teatret i København. Filmen kan også ses 21. marts i Nørrebrohallen.