Vinder-instruktør: Ekstra Bladet-film er kontroversiel

Mikala Krogh vandt hertil aften dokumentarfilm-kategorien ved 'TV-Prisen 2015' for filmen 'Ekstra Bladet uden for citat'. Hun er overrasket over prisen, da hun mener filmen er kontroversiel

Mikala Krogh blev hædret i aften for sit arbejde med filmen om Ekstra Bladet. (Foto: Linda Johansen)
Mikala Krogh blev hædret i aften for sit arbejde med filmen om Ekstra Bladet. (Foto: Linda Johansen)

I over et år fulgte dokumentaristen Mikala Krogh og hendes kamera livet på Ekstra Bladets forskellige redaktioner for at vise omverdenen, hvordan en af landets mest berømte og berygtede aviser i dag produceres og hvilke dilemmaer redaktører og journalister dagligt møder.

Filmen følger også den hårde kamp for papiravisens 'overlevelse' i en verden, der bliver mere og mere digital.

Hertil aften blev kvinden bag, Mikala Krogh, hædret med 'TV-Prisen 2015' for bedste dokumentarfilm.

Prisen kommer bag på den spinkle skaber af filmen, der ikke havde regnet med at hædren ville tilfalde hende:

- Jeg er selvfølgeligt meget glad for prisen, men jeg er også ret overrasket. For der var mange ved premieren der mente, at det var kontroversielt at lave en dokumentar om Ekstra Bladet. Da filmen fik premiere var det min opfattelse at det i højere grad var Ekstra Bladet der blev anmeldt og ikke filmen, siger instruktøren på en telefonlinie fra Filippinerne, hvor hun i dag bor.

Prisen er en publikumspris, hvor og det er derfor seerne der har besluttet, at 'Ekstra Bladet uden for citat', var den bedste i kategorien.

Dokumentaristen beskriver året bag facaden på Ekstra Bladet som en spændende rejse.

- Det var fra starten et krav, at jeg fik fuld redigeringsret og adgang til hele redaktionen. Der kan selvfølgeligt godt være ting, der er sket uden jeg har vist det, men jeg er aldrig blevet smidt ud eller fået nej til at se noget, siger hun om processen.

De endeløse dage på redaktionen er blevet til hundredvis af båndtimer, som den rutinerede filmskaber i sidste ende måtte klippe ned til det endelige resultat.

- Det har været enormt spændende at have været der i de øjeblikke, hvor journalister og redaktører har truffet store, skelsættende beslutninger for derefter at få dem til at reflektere over deres valg. Det er også det jeg tror, gør filmen speciel. Man kommer helt ind bag facaden og ser Ekstra Bladet og i sær Poul Madsen fra en helt anden side. Det er ganske unikt, siger Mikala Krogh.

Hun glæder sig samtidig over, at filmen både har haft succes i biograferne og på tv-skærmene.