Annonce:
Annonce:

For et år siden: Praktikanter har svært ved at sige fra

Cecilie Beck fortalte i 2020, at det i hendes øjne er svært for praktikanter at sige fra. Alligevel indledte hun få år forinden en seksuel relation til en praktikant på TV 2

Her kan du høre, hvordan det lød, da Cecilie Beck var med i programmet 'Q & Co'.
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Onsdag kunne Ekstra Bladet afsløre, at Cecilie Beck tilbage i 2016, mens hun var vært på TV 2, havde et seksuelt forhold til en praktikant på kanalen.

I den forbindelse fortalte hun til Ekstra Bladet, at det i hendes øjne var tale om et gensidigt forhold, og at der derfor ikke havde fundet en krænkelse sted.

Tidligere har Cecilie Beck dog ikke lagt fingrene imellem, når hun har sat ord på, hvor vigtigt det er at være ekstra opmærksom på praktikanterne i relation til MeToo og krænkelser.

- Vi skal passe sindssygt godt på vores praktikanter. Det er så sårbart, sagde Beck selv tilbage i 2020, da hun medvirkede i Henrik Qvortrups mediemagasin 'Q & Co' på B.T.

Cecilie Beck har tidligere fortalt, at man skal passe ekstra godt på praktikanter. Foto: Henning Hjorth
Cecilie Beck har tidligere fortalt, at man skal passe ekstra godt på praktikanter. Foto: Henning Hjorth
 

Svært at sige fra
Her drejede magasinet sig om MeToo-sager på DR og TV 2 i kølvandet på den seneste MeToo-bølge.

Annonce:

I den forbindelse var Cecilie Beck meget klar i mælet om, at praktikanter står i en sårbar position, når de kommer ind i mediebranchen, og at de derfor kan have svært ved at sige fra.

- Du står lige med foden på vej ind i en branche, og det er så svært at være den, der siger fra, for du vil så gerne gøre karriere i en branche, hvor der er rigtig, rigtig mange om buddet.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Cecilie Beck for at høre, om hun synes, hun har 'passet sindssygt godt på praktikanterne', men hun understreger, at hun ikke har nogle kommentarer til det.

- Jeg synes, jeg kom omkring det i går, så det har jeg ikke yderligere at tilføje til, siger hun kortfattet.

Læs onsdagens interview med Cecilie Beck i boksen herunder:

Læs interviewet med Cecilie Beck

- Du siger, det var et gensidigt forhold, og at der ikke var noget pres, men det ændrer jo ikke på, at du er vært, du er en, der har meget magt i TV 2's hierarki, du er kendt og vellidt, og ham, du har haft et forhold til er praktikant, og dermed er han under dig i hierarkiet. Uanset om det er et gensidigt forhold eller ej, er det vel forkert?

- Nej, der er ikke nogen, der forbyder, at man har sex på tværs af hierarkier. Det, man skal sikre sig, er, at man ikke bruger den hierarki-forskel til at udøve et pres eller udøve en magt, og det har jeg ikke gjort.

- Hvordan kan du vide dig sikker på det?

- Det har jeg talt ret grundigt med ham (praktikanten, red.) om efterfølgende. Men det ved man jo godt undervejs ... Man ved godt, hvornår man gør noget, der ikke er okay. Man ved godt, hvornår man får nogen til noget ved at udøve magt og pres på folk. Det tror jeg, de fleste mennesker er klar over, og her var der tale om et fuldstændig ligeværdigt forhold, som jeg dengang følte og sikrede mig ikke havde noget med min position at gøre, men som jeg også efterfølgende har sikret mig, fordi MeToo har sat nogle tanker i gang om det, og jeg erkender blankt, at nej ... Det er sgu ikke smart. Man skal ikke have sex med praktikanter eller elever, og det ville jeg med 100 procents sikkerhed heller ikke gøre.

- Nu kan du ikke huske, at du skriver det her, men du skriver jo, at 'Jeg aner faktisk ikke, hvad company-reglerne siger om den slags. Har aldrig turdet at spørge… ”Øhhhhh – må man knalde praktikanterne?. I det ligger der jo også, at du har været klar over, at der kunne være et potentielt problem her?

- Ja, efterfølgende. Det kan du også høre, hvis det er mig, der har skrevet det. Jeg kan huske, at jeg efterfølgende tænkte : 'Hmm ... Var det egentlig problematisk det her?'. Og der har jeg tænkt, at ja, der er noget problematisk i at have sex med elever og prakitkanter.

- Men du overvejede ikke, at der kunne være et problem, dengang det stod på?

- Nej, det gjorde jeg faktisk ikke. Det gjorde jeg efterfølgende.

- Kan du forstå, at der er nogen, der vil synes, at det er ret hyklerisk, at du i MeToo-dokumentaren tager afstand fra den seksualiserede kultur på TV 2, og at du så selv nu erkender, at du har haft et forhold til en praktikant?

- Prøv at høre ... Fordi man har et forhold til en praktikant, er det ikke det samme, som at man seksualiserer en kultur. Fordi man har haft et forhold til en på sin arbejdsplads, kan man jo godt sige fra over for sexisme og sexchikane, og jeg synes ikke, de to ting hænger sammen.

- Det ændrer jo ikke på, at der har været et skævt magtforhold imellem jer hele tiden?

- Nej, eller jo. Det kan jeg opponere mod på den måde, at jeg ikke har haft magt over vedkommendes løn eller ansættelsesforhold overhovedet. Det har vedkommende også vidst. Men det er klart, at jeg har haft en anden position, og det er man nødt til at tale med folk om, når man mødes med mennesker. Det er jeg nødt til tit og ofte i det hele taget, fordi jeg i nogles øjne har en særlig position. Så ville jeg jo aldrig kunne knalde med nogen.

'Ikke en krænkelse'
Beck understreger flere gange i interviewet, at hun ser en forskel på sin egen situation og eksempelvis Jes Dorph-Petersens situation, fordi der i hendes tilfælde ifølge hende ikke er tale om en krænkelse.

- Jeg bliver nødt til at holde fast i, at de tidligere værter (eksempelvis Jes Dorph-Petersen, red.) ikke er blevet fyret for at have sex med praktikanter, men for noget, der er meget mere omfattende end det. Der er kommet klager fra nogen, der har følt sig krænkede og pressede, og det foreligger altså ikke her. Det er ikke i kraft af min position.

- Hvordan kan du være sikker på det, at ingen har følt sig krænket?

- Det har jeg talt med vedkommende om.

- Er det her den eneste praktikant eller elev, du har haft sex med i din tid på TV 2?

- Ja, og det kan jeg sige 180.000 procent ærligt. Jeg ved godt, der går rygter om en mere, men det er simpelthen ikke sandt. Men det gider jeg ikke pensle ud.

- Ikke flere end det?

- Og nej. Ikke andre overhovedet. Jeg har været gift de fleste år, jeg har været på TV 2, på nær de seneste fem år. Tro mig. Det er, hvad der er, siger hun og fortæller videre:

- Mange år er ikke en undskyldning. Der er nogle ting, der først er gået op for mig bagefter, men det gør det hverken værre eller bedre, at det er mange år siden.

- Kan du i dag - med den linje, TV 2 lægger for dagen - blive ved med at sidde i den position, du gør nu, når du indrømmer, at du har haft sex med en ung praktikant?

- Ja, for der er ikke nogen, der føler sig krænket, og jeg har ikke udøvet magt over nogen på den måde. Så ja.

- Uanset hvad du siger, vil der være et magtforhold, der er skævt?

- Så kan en præsident jo aldrig knalde med nogen ... Altså ikke at jeg vil kalde mig præsident. TV 2's indstilling er jo også, at der skal have været et pres eller en krænkelse, for ellers er det bare sex, og så har det intet med MeToo og sexisme at gøre ... (...) Folk skal jo ikke tro, at man ikke må have sex, for det må man jo godt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

TV 2 reagerer

TV 2 har ikke ønsket stille op til interview med Ekstra Bladet i forbindelse med sagen om Cecilie Beck, men i en mail skriver TV 2's nyhedsdirektør Ulla Pors blandt andet følgende:

Annonce:

'Selvom der ikke er regler for det, mener jeg at personer med uformel magt skal være lige så opmærksomme på, hvilke forhold de indleder på arbejdspladsen, som dem med formel magt. Jeg synes, at den seneste tids vidnesbyrd har vist, hvor kompliceret og forkert det kan falde ud,' lyder det blandt andet fra nyhedsdirektøren.

Læs det fulde svar herunder:

TV 2's svar

'Jeg kan og vil ikke kommentere på den konkrete situation i pressen. Ligesom jeg heller ikke kan kommentere på, hvilke konkrete indberetninger der i fortrolighed er indgivet til advokatundersøgelsen. 

Men helt generelt vil jeg gerne slå fast, at der gælder nøjagtigt de samme spilleregler for begge køn på TV 2. Ligesom der i advokatundersøgelsen heller ikke er taget hensyn til, om det er en kvinde eller en mand, som er blevet indberettet. Det afgørende for vurderingen har således alene været, om det med den fornødne sikkerhed kunne lægges til grund, at der var udøvet en krænkende adfærd, hvilket bl.a. forudsætter, at indberetteren har oplevet den udøvede adfærd som krænkende.

Selvom der ikke er regler for det, mener jeg at personer med uformel magt skal være lige så opmærksomme på, hvilke forhold de indleder på arbejdspladsen, som dem med formel magt. Jeg synes, at den seneste tids vidnesbyrd har vist, hvor kompliceret og forkert det kan falde ud'

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Her kan du høre konfrontationen med Cecilie Beck

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om sagerne på TV 2, Cecilie Beck og meget mere i Ekstra Bladets podcast 'Kvindetribunalet' med Anna Thygesen, Anette Heick, Henrik Qvortrup og Nanna Bay Madsen herunder eller i din podcastapp.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

dagens eb+

Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: