Annonce:
Annonce:

Forsvarer Spies: De stod i kø

Carl Bjerredahl var ven med Simon Spies, og han mener, at Spies' unge morgenbolledamer selv valgte at være det

Carl Bjerredahl, der var nær ven af Simon Spies, mener, det er vanskeligt at se på fortiden med nutidens briller. Foto: DR/Laud People
Carl Bjerredahl, der var nær ven af Simon Spies, mener, det er vanskeligt at se på fortiden med nutidens briller. Foto: DR/Laud People
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Mange husker nok tydeligt den excentriske rejsekonge Simon Spies, der stod bag Spies Rejser med stor succces.

Men han blev også kendt for sin ekatravagante livsstil, og særligt hans harem af såkaldte morgenbolledamer kommer nu under den kritiske lup i dokumentaren 'Simon Spies og morgenbolledamerne' på DR.

Her fortæller den dengang blot 14-årige Elise Andersen for eksempel, hvordan hun blev betalt 10.000 for en nat med Simon Spies.

Men det er ikke alle, der i dokumentaren forstår det oprør, der er over Spies' tilgang til de purunge piger.

Carl Bjerredahl er tidligere informationschef i Spies Rejser og nær ven af Simon Spies. Og i dokumentaren fortæller han åbent om sit forhold til den danske forretningsmand, som han var venner med frem til hans død i 1984.

Annonce:

- Jeg synes, det var en dejlig tid, 70'erne. Danmark var et frit land, når man som jeg var glad for dejlige piger. Så var det nemt, når p-pillen var opfundet. Den var en revolution dengang, siger Bjerredahl i dokumentaren.

Frisind eller overgreb?

I dokumentarserien 'Spies og morgenbolledamerne' dykker DR dybere ned i historien om Simon Spies og hans forhold til de unge kvinder, bedre kendt som morgenbolledamer.

Dokumentaren, der vises i tre dele, ser på forholdene med et nutidigt blik og stiller spørgsmålet, om der i virkeligheden var tale om såkaldt grooming af de purunge piger, som rejsekongen tog ind i sit imperium.

- De seneste to år har vi talt med flere end 200 kilder, som enten kendte, arbejdede eller festede med Simon Spies. Med dokumentaren har vi ønsket at give et nuanceret billede af Simon Spies, hvor vi ikke kun beskriver hans forretningssans og store succeser, men hvor vi også kigger på, hvilke omkostninger hans livsstil havde for mange af dem, som deltog i det, siger DR-redaktør Erling Groth i en pressemeddelelse om programrækken.

I de tre afsnit – 'Heidis farlige rejse', 'Sex sat i system' og 'Tæsk og tavshed' – følger man blandt andre Anika Barkan, som er søster til den tidligere morgenbolledame Heidi, og Charlotte Nielsen, som boede hos Simon Spies som morgenbolledame fra 1979 til 1981.

Ingen blev tvunget
Carl Bjerredahl giver i dokumentaren ikke udtryk for, at der er det store at udsætte på Simon Spies, der betalte unge kvinder - han i øvrigt ofte havde ansat - for at gå med ham i seng. Tværtimod.

- Det er vel pigerne, der skal tales med. Hvis du er 17 år og bor i Albertlslund ... hvad kan du blive? Du kan måske ekspedere i en bagerforretning, og så lyder det jo vanvittigt spændende at komme ind i sådan en stor rejsekoncern, siger han i dokumentaren og fortsætter:

- Det ville de jo gerne. De stod i kø. Der var aldrig nogen, der blev tvunget til noget som helst.

Da Ekstra Bladet fanger Carl Bjerredahl over telefonen forud for premieren på dokumentaren, står han ved sine udtalelser.

Annonce:

- De fleste piger, der blev morgenbolledamer, var piccoliner, som blev anbefalet af andre piccoliner at blive det. Det var ikke noget, man annoncerede efter, og pigerne kom kun, hvis de selv ville. Simon tvang aldrig pigerne til noget som helst, det var helt op til dem selv, siger han til Ekstra Bladet.

Carl Bjerredahl, Simon Spies og Inger Weile på vej hjem fra en jordomrejse i 1973. Privatfoto
Carl Bjerredahl, Simon Spies og Inger Weile på vej hjem fra en jordomrejse i 1973. Privatfoto
 

- Var det slet ikke noget, I tænkte over dengang, hvor unge de egentlig var de her piger?

- Jan Smith (læge og ven af Simon Spies, red.) og jeg var jo altid sammen med Simon, og vi undrede os da, fordi det var fjernt fra vores smag. Vi var ikke interesserede i piger på 15-16 år, men det var Simon. Men det var min opfattelse, at han altid gjorde sig umage med at tjekke, at han ikke gik over stregen og sikrede sig, at de var fyldt 15 år, siger Carl Bjerredahl, der dog samtidig slår fast, at det er svært at stå på mål for noget, der skete for 40 år siden.

Læs også: Simon Spies' vilde liv: Stemplet som nazist

Frygter ensidig fortælling
Carl Bjerredahl håber, at han med sin medvirken i dokumentaren kan være med til at nuancere billedet af sin mangeårige ven.

Annonce:

- 40 år efter prøver man at se på det med nutidens øjne, og det synes jeg er meget, meget svært. Så skal man jo også se på, hvordan kongehuset opførte sig under Christian den fjerde, og hvornår er fortid så fortid?, siger han og tilføjer:

- Det er min opfattelse, at de piger, der er med i udsendelserne, alle sammen fortæller nogle tragiske historier. De nærmeste piger, som han kendte de sidste mange år, dem gik det jo skidegodt efter de år. Det er nemt at hive de negative historier frem, men der var så sandelig også nogle, der gik den modsatte vej.

Simon Spies med sin daværende kæreste Inger Weile i Nepal i 1974. Foto: Egon Engmann/Ritzau Scanpix
Simon Spies med sin daværende kæreste Inger Weile i Nepal i 1974. Foto: Egon Engmann/Ritzau Scanpix
 

Carl Bjerredahl er i hvert fald ikke i tvivl om, hvordan han selv husker årene med Spies.

- Jeg ser tilbage på det som nogle fantastiske år. Og man skal jo også huske på, hvordan tiden var dengang. 70'erne og 80'erne var Spies-huset og hotel Mercur jo det hotte sted, hvor alle de kendte og succesfulde kom, så det ville de unge jo gerne være en del af. Og det var bare mere frit det hele, siger han.

Alle tre afsnit af 'Simon Spies og morgenbolledamerne' ligger på DRTV. Første afsnit sendes på DR1 mandag 21.25.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: