Annonce:
Annonce:

Hård kritik af Podimo: - En parasit-forretning

Den selvstændige podcastproducer Patrick Bay Damsted udgiver sine produktioner gratis, men nu kan han se dem ligge bag betalingsmur hos Podimo uden sin tilladelse. Og han er ikke alene

Sverre Dueholm (tv), Nikolaj Koppel (mf) og Morten Strunge er stiftere af Podimo, som nu møder kritik for deres forretningsmodel. Foto: Jens Hartmann/POLFOTO
Sverre Dueholm (tv), Nikolaj Koppel (mf) og Morten Strunge er stiftere af Podimo, som nu møder kritik for deres forretningsmodel. Foto: Jens Hartmann/POLFOTO
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Tusindvis af danske podcast- og radioprogram udgives gratis på tjenester hos blandt andre Apple og Spotify. Alligevel forsøger det danske selskab Podimo at tjene penge på det marked.

Derfor skal man som bruger på platformen betale et fast abonnement for at høre indholdet, men noget af det indhold, der ender på platformen, er allerede udgivet gratis andre steder.

Det gælder blandt andre for Patrick Bay Damsted, der laver podcasts som selvstændig og helt bevidst udgiver indholdet gratis. Alligevel opdagede han sit indhold hos Podimo, hvor man skal oprette sig som bruger for at høre hans - ellers gratis - produktioner.

Annonce:

- Jeg sad og researchede på noget omkring 'scam' og 'scammere'. Pludselig dukkede den her reklame op for dem (Podimo, red.), og så bliver jeg nysgerrig, så jeg går ind for at se, hvad det er. Min forventning er jo, at det er noget, de selv har produceret, fordi de reklamerer benhårdt for tre podcasts om 'scammere'.

- Jeg kommer derind, og så er det en DR-podcast, en Radio4-podcast og en Wondery-podcast. Det, synes jeg, er mærkeligt, så jeg går ind og tjekker, og jeg finder så mine egne podcasts.

Det var noget af en overraskelse for Patrick Bay Damsted, som aldrig har givet tilladelse til, at Podimo kan viderebringe hans produktioner.

- Min kritik er, at når man kommer ind og finder sine egne podcasts der, som jeg for det første ikke har givet lov til skal være der, og som jeg for det andet ikke nødvendigvis overhovedet føler, skal være på den platform, så fremstår det visuelt, som om man bliver nødt til at oprette et prøvemedlemsskab på at høre den.

En af årsagerne, til at Patrick Bay Damsted føler sig ramt af dette, er, at han bruger både tid og penge på at lave de produktioner, som Podimo nu bruger i deres markedsføring.

Annonce:

- Hvis du tager et afsnit af 'Djævelens værk', som er en podcast, jeg laver, så tager det typisk to dage at researche, skrive, indtale og udgive den. Det gør jeg helt gratis, og det gør jeg nogle helt bevidste steder - på Apple, Google og Spotify. Hos Apple betaler jeg endda for at udgive, så det kan være gratis for andre.

- Det er så provokerende at finde den som en del af deres egen markedsføring, som noget man eventuelt skal betale penge for. Det slår mig virkelig benhårdt, fordi jeg for det første ikke tjener en krone på det, og for det andet har jeg udgifter forbundet med det, kun fordi jeg godt kan lide at lave det, og fordi jeg synes, det er vigtigt, siger han.

Patrick Bay Damsted har udgivet indhold på nettet siden omkring 1996. Foto: Thomas Korsholm
Patrick Bay Damsted har udgivet indhold på nettet siden omkring 1996. Foto: Thomas Korsholm

En parasit-forretning
Det går derfor stik imod, hvad Patrick Damsted havde tænkt sig med de produktioner, han laver.

- Jeg synes virkelig, virkelig, det er en parasit-forretning.

- Jeg laver det med den absolutte hensigt, at det skal være 100 procent gratis - og det er det så pludselig ikke. Når det kommer til de andre platforme, så har jeg selv aktivt henvendt mig og bedt dem om at videreformidle det. Men jeg har aldrig talt med Podimo, og de har aldrig talt med mig, siger han.

- Kan du ikke se på det som gratis reklame for dine produktioner?

Annonce:

- Nej. Det har jeg faktisk svært ved, fordi det indgår i en sammenhæng, hvor det ikke er gratis. Jeg har vitterligt ikke nogen intentioner om, at folk skal betale for at modtage dem - og der taler jeg lige så meget om at betale med data som med penge.

- Jeg vil i virkeligheden næsten have det mindre dårligt med, at folk skal betale penge, end at de skal afgive privat data.

- Så det er, fordi du tænker, du bliver sat i sammenhæng med betalingen?

- Ja, det synes jeg da helt klart. Det er jo en super mærkelig forretningsmodel, synes jeg.

- Har du kontaktet Podimo i forbindelse med det her?

- Nej, det har jeg ikke, og det har jeg egentlig heller ikke nogen intention om. De har gjort det, og skaden er sket. Jeg synes, det afslører en masse om deres forretningsmodel.

- Så kan det godt være, de siger, at man kan høre det gratis, men det er der jo ikke noget, der indikerer på den hjemmeside, siger Patrick Bay Damsted.

Efter han lavede et opslag på Twitter, har Patrick Damsted fået flere kommentarer fra andre, som også har fundet deres gratis podcasts hos Podimo.

Det siger Podimo

Ekstra Bladet har forsøgt at foreholde Podimo kritikken fra Patrick Damsted.

Derfor tog vi fat i LEAD Agency, der står for pressekontakt hos Podimo. De har efterfølgende tilsendt en kommentar på mail, som de citerer Podimos såkaldte 'Head of marketing', Emilie Korning, for:

'Podimo er skabt med et mål om at skabe en bæredygtig model for podcastere. I den betalte udgave af Podimo får man adgang til vores eksklusive podcasts samt lydbøger i vores app. Man kan også lytte til alle shows, der findes på det åbne RSS - som det er tilfældet med de fleste andre podcast apps, der findes på markedet.

'Dette indhold behøver man ikke at være betalende abonnent for at lytte til. Podimo er den eneste platform, hvor man kan tjene penge på sin podcast, der ligger frit på det åbne RSS, hvis man 'claimer' den på vores hjemmeside.

'I forhold til den nævnte markedsføring erkender vi, at det ikke stod klart og tydeligt, at man ikke behøver at være betalende abonnent for at lytte til de pågældende podcasts. Det burde selvfølgelig stå tydeligt både i vores egen og vores partneres kommunikation. Det var ikke tilfældet her, hvilket er en fejl, som vi vil sørge for at rette op på.'

Ekstra Bladet har efterfølgende påpeget, at Patrick Damsted i lige så høj grad kritiserer, at man skal oprette en konto på platformen for at høre det indhold, man kan få gratis andre steder, samt at han aldrig har givet tilladelse til, at de kan bruge hans indhold.

Hertil svarer Podimo følgende:

'Vores markedsføring er normalvis fokuseret på det store udbud af eksklusivt indhold, der findes på Podimo, men vi ønsker selvfølgelig også at fortælle, at det er muligt at lytte til mange forskellige podcasts. Det skal dog selvfølgelig stå helt klart og tydeligt både i vores egen og vores partneres kommunikation, om det kræver et betalt abonnement for at lytte til de pågældende podcasts,' lyder det.

Herefter ønsker de ikke at besvare flere spørgsmål.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: