Han laver dem selv! Se Tom Cruises 6 vildeste stunts fra Mission: Impossible-filmene

Tom Cruise er en modig mand. Meget modig. Se hans vildeste stunts her

Tom Cruise er berømt for at lave sine egne stunts. Her ses han sammen med resten af holdet fra M:I 6. Foto fra filmen.
Tom Cruise er berømt for at lave sine egne stunts. Her ses han sammen med resten af holdet fra M:I 6. Foto fra filmen.
Følg Film og tv

Det er ikke alle, der ved det, men Tom Cruise har gennem næsten hele karrieren sat sit liv på spil, når han er blevet hyret ind til en opgave.

Han er langt mere end bare en dyrt betalt skuespiller, som fyrer sine replikker af, hæver sin abnorme hyre og derefter lader en ’green screen’ eller en stuntmand gøre det hårde arbejde, når der skal filmes hårrejsende actionscener.

Næh nej, tværtimod insisterer Tom Cruise på at lave sine stunts selv – og det har han gjort i samtlige Mission: Impossible-film. Som for eksempel når Ethan Hunt – hans karakter i Mission: Impossible-filmene – skal klatre til toppen af verdens højeste bygning eller skal kaste sig ud af et fly i syv kilometers højde.  

Sidstnævnte stunt foregår i Mission: Impossible ’Fallout’, som har dansk premiere den 2. august, og det er nok det vildeste og mest krævende stunts, han nogensinde har lavet. Ikke dårligt for en mand, som i denne måned har rundet de 56 år.

Igennem sin lange karriere har Tom Cruise prøvet kræfter med et væld af forskellige roller, men siden 1996 og op gennem 00’erne har en af hans vigtigste roller været spionagenten Ethan Hunt i Mission: Impossible-serien.

Den 2. august vender Ethan Hunt  tilbage, når ’Mission:Impossible – Fallout’ ruller henover biograflærredet landet over.

Og en ting kan man altid være sikker på: Missionerne ender altid med en rasende masse actionfyldte scener, hvor Cruise bestemt ikke sparer sig selv for noget. Læs og se herunder de seks vildeste stunts fra Mission: Impossible-filmene. 

Et stunt i helt nye højder
Hvorfor ikke bare starte med den mest vanvittige scene først? I 'Mission: Impossible – Fallout’ kaster Tom Cruise sig ud fra et fly i syv kilometers højde og foretager dermed et såkaldt HALO-faldskærmsudspring (High Altitude Low Opening). Springet bruges af militæret på missioner, hvor man vil undgå at blive opfanget af fjendtlige radarer.

Man springer derfor fra stor højde og drøner mod jorden i frit fald over flere kilometer, inden man åbner skærmen tæt på jorden. For at forberede scenen måtte filmholdet få en enorm vindtunnel konstrueret, hvor Cruise og kameramanden kunne øve sig på springet. Det var ekstremt vigtigt at undgå, at de to kolliderede i luften, da det ville kunne få fatale følger.

Den ekstreme springhøjde krævede desuden, at alle mand måtte suge ren ilt i 20 minutter for at undgå trykfaldssyge – også kendt som dykkersyge – inden maskinen kunne lette. Samtidig skulle springet filmes på et bestemt tidspunkt lige efter solnedgang, så der kun var et vindue på tre minutter til at få skuddene i kassen. Cruise foretog mere end 100 træningsspring inden de endelige, og resultatet af anstrengelserne kan du se lige her.


På toppen af verdens højeste bygning
“Kunne det være sjovt, hvis vi lod Ethan Hunt klatre lidt rundt på ydersiden af verdens højeste bygning?” Man kan næsten forestille sig idéudviklingsmødet, som er kørt helt af sporet, men som alligevel ender med, at Tom Cruise siger “ja tak” til denne scene, hvor han bogstaveligt talt tager sine stunts til nye højder i Mission: Impossible – Ghost Protocol

Spændt fast til bygningen med et sikkerhedsbælte, som ikke kan ses på filmen, kravler Cruise som en anden vildfaren Spider-Man rundt med elektroniske sugekophandsker på Dubai-skyskraberen Burj Khalifas vinduer i en højde, som burde kunne give selv de mest hårdkogte et sug i maven af højdeskræk.

Første gang scenen skulle skydes, bankede skuespilleren ind i vinduerne på grund af de heftige vinde, der findes i de højder, men i andet take lykkedes det holdet at få scenen i kassen. Vanvittigt!


Vanvittig takeoff
Rogue Nation' indledes lige på og hårdt med en af seriens mest neglebidende sindssyge stunts. Tom Cruise løber et militærfly op, og hægter sig fast med det yderste af neglene i døren på det store Airbus 400 propelfly, mens det raser henad startbanen og letter med næsten 200 kilometer i timen. For at skyde scenen måtte flyet lette og tage højde, for derefter at vende om og lande.

En tur på 6-8 minutter, som foregik med Cruise hængende i døren under hele turen. De eneste visual effects, der blev brugt, var en sløring af det seletøj, som Cruise trods alt havde iført sig for at lave scenen.

Samtidig blev han iført særlige kontaktlinser i det tilfælde, at noget skulle ramme ham i øjnene under takeoff eller i luften. Der var ingen fugle i nærheden, og landingsbanen blev inden start finkæmmet for småsten og andet, der kunne springe op og skade den uerstattelige og ufatteligt modige skuespiller.


Halsbrækkende højhushop
I 'Mission Impossible III' kaster Tom Cruise sig ud fra et højhus, kun spændt fast med en sikkerhedsline, som han udløser for at kunne falde ned på et skråt glastag på et andet højhus. Han glider på det glatte glas, og kurer nedad glastaget mod afgrunden, mens han på vejen får skudt et par gangstere og ender med at klamre sig fast til en tagrende, med afgrunden truende.

Dette er en af de stuntscener, som undtagelsesvist er filmet med ’green screen’ og computergenereret grafik. Det var dog kun fordi, at det ikke var muligt at få plads til kameraerne på den location, filmholdet havde udset sig. Tom Cruise foretager dog stadig det halsbrækkende spring selv. 


Livsfarlig klippeklatring
I 'Mission: Impossible III´, i en af seriens mest kendte scener. ser vi Tom Cruise klatre op ad en klippeside med de bare næver og hænge faretruende på afsatsen med det yderste af neglene, inden han til sidst hiver sig selv op over kanten og i sikkerhed.

Den dengang 37-årige Cruise nægtede at klatre på den lille klippe, som filmholdet ellers havde fået konstrueret, og insisterede i stedet på at klare scenen med kun en lille sikkerhedswire spændt på sig. John Woo, som instruerede filmen, var ligefrem vred på skuespilleren, og forsøgte at tale ham fra det vovede stunt.

Men uden held. Scenen blev skudt i brændende hede i Moab i Utah, hvor det tog syv takes at få scenen hevet hjem ved hjælp af kameramænd hængende i sikkerhedswirer, en helikopter, et krankamera og fem kameraer på klippesiden.


Den  ikoniske 'wire'-scene
Den formentlig bedst kendte af alle scener i Mission: Impossible-universet er den ikoniske 'wire'-scene i den første 'Mission: Impossible', hvor Ethan Hunt sænkes ned fra loftet og svæver over jorden i en wire, mens han forsøger at hacke en CIA-computer inde i en bankboks.

Det er måske ikke den mest actionfyldte scene, men det er den mest ikoniske, og scenen er sidenhen blevet kopieret et utal af gange. Skuddet, hvor hejsespillet svigter, og Cruise hænger tæt på gulvet, dinglende med arme og ben ud til siden, var efter sigende det sværeste at lave.

Cruise blev ved at tippe forover og slå hovedet i gulvet, men til sidst skaffede han en håndfuld mønter, som han fyldte i skoene for at øge sin egen stabilitet. Det lille hjemmestrikkede kneb virkede, og scenen endte med at gå over i historien.


Artiklen er sponseret af Mission: Impossible – Fallout, der har premiere den 2. august.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter