Her er Haagerups største møgsager

Det har bestemt ikke været en dans på roser for den nu forhenværende nyhedsboss

Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Følg Film og tv

Heste-gate, falsk demonstration og flyture på arbejde.

Der har været flere møgsager for den tidligere nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup. Han meddelte torsdag middag, at han stopper efter ti år i Danmarks Radio.

Ulrik Haagerup bliver i stedet direktør i et nyetableret institut, der hedder Constructive Institute ved Aarhus Universitet.

Tiden i DR har langt fra været en dans på roser for den nu tidligere nyhedsdirektør, der har haft en del møgsager i løbet af sin karriere.

Heste-gate
For bare en måned siden blev Haagerup trukket gennem mediemøllen, da det kom frem, at Danmarks Radio via licensmidlerne betalte over 69.000 kroner for, at USA-korrespondent Johannes Langkilde kunne få sin kones hest med til USA, da han begyndte som korrespondent i 2013.

Rigsrevisionen gik ind i sagen, men efter Danmarks Radio kom med en længere redegørelse, valgte de at lukke den ned.

Alligevel måtte nyhedsdirektøren gå ud at beklage og love, at licensmidler aldrig blev brugt til sådan noget igen.

- Vi har lavet et fejljugement tilbage i 2013 ved at betale for transport af den her hest. Det er uden for ret og rimeligt - uagtet at den samlede flytning for Johannes Langkilde og hans familie - oven i købet inklusive hest - ikke overstiger det man ellers ser i det private eller offentlige, når man flytter folk fra den ene ende af verden til den anden, sagde Ulrik Haagerup til Ekstra Bladet.

Sisse Langkilde er trænet rytter. Her ses hun med en anonymiseret hest, der ikke er hendes elskede Jazz. Foto: Jens Panduro
Sisse Langkilde er trænet rytter. Her ses hun med en anonymiseret hest, der ikke er hendes elskede Jazz. Foto: Jens Panduro
 

Fløj på arbejde for licenskroner
Ekstra Bladet kunne i 2014 som de første afsløre, at DR på tre år har brugt 571.841 licenskroner på at flyve direktøren mellem hans hjem i Ry, der ligger ved Skanderborg, og DR Byen i København og hjem igen. Da Nyhedsbossen landede i Kastrup tog han derefter en taxa til DR Byen.

Men selvom det vakte en del harme, så var Haagerups flyveture helt okay, mente DRs generaldirektør, Maria Rørby Rønn.

-  Vi skal give vores medarbejdere og chefer en rimelig løn, der skal stå mål med den stilling, man har. Ulrik Haagerups samlede aftale med løn og transport er rimelig i forhold til den stilling og med det ansvar, han har. Den er godkendt af den tidligere ledelse og af DR’s bestyrelse, sagde Maria Rørbye Rønn tilbage i 2014 til Ekstra Bladet.

Beholdt bonuspoint
I 2017 fik flyrejse-historien nyt liv, da det kom frem, at Ulrik Haagerup beholdt de bonuspoint, som han har optjent på de mange flyrejser mellem hjemmet i Ry ved Silkeborg og DR Byen.

En praksis, som har været ulovlig for ansatte i staten siden 2007, men som indtil for nyligt var tilladt i DR.

Ulrik Haagerup ville ikke lade sig interviewe om emnet til Ekstra Bladet, men han sendte følgende svar på mail:

- Jeg har haft et privat bonuskort siden 1993, 14 år før jeg kom til DR. Her er der samlet point i forbindelse med private ferier, biludlejning, hotel og rejser foretaget for mine tidligere arbejdsgivere, da jeg selv var selvstændig, samt for rejser i DR-regi. Det er alt sammen foregået inden for gældende retningslinjer de steder, jeg har været tilknyttet. Kortet er privat og den konkrete anvendelse af de forskellige optjente point anser jeg også for at være et privat anliggende. DR ændrer nu retningslinjerne og jeg kommer også til fremover at agere fuldstændig i overensstemmelse med disse. DR afsøger nu mulighederne for at bringe bonuspoint i anvendelse i DR-regi, og jeg stiller gerne mine point til rådighed for det. Jeg henviser i øvrigt til samlet beskrivelse af DRs retningslinjer for rejser på dr.dk.

Danmarks Radio besluttede har efterfølgende besluttet at ændre praksis, så Haagerup måtte overdrage sine mange point til DR.

Det fastslog DR's økonomichef, Niels Ammitzbøll, i en mail til Ekstra Bladet:

- Retningslinjerne justeres på en række områder. Retningslinjerne for bonuspoint bliver sådan, at point, der optjenes af DR-ansatte på rejser i DR-regi, ikke må benyttes privat.

DR-boss indrømmer: Får bonuspoint for licenskroner

DR får tæsk for flybonus til nyhedsboss

Falsk demonstration
Den 3. januar 2013 havde TV Avisen et indslag om retssagen mod EBH Bank og Sparekassen Himmerland i Hjørring. I indslaget viser DR billeder af og refererer til en gruppe demonstranter, der bærer skilte med slagord foran retten.

Det viser sig dog, at demonstrationen er opstillet af produktionsselskabet Larm Film, der var hyret af DR til at lave en faktaserie om finanskrisen.

- Det er ikke vores opgave at skildre mediestunts, sagde Haagerup i 2013 til Børsen og beklagede forløbet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.