Hitter i juleserie

Da Peder Thomas Pedersen var yngre, slog han op med kæresten hver vinter. En årstid der årligt sendte ham i knæ

Peder Thomas Pedersen gør sig som musiker og skuespiller. Foto: Jonathan Damslund
Peder Thomas Pedersen gør sig som musiker og skuespiller. Foto: Jonathan Damslund
Følg Film og tv

Den spritnye juleserie 'Nisser' har fået en fremragende start på Netflix, hvor den aktuelt er det mest sete indhold i Danmark.

Blandt skuespillerne i serien er Peder Thomas Pedersen, der udover at være kendt for biroller i 'Gidseltagningen', 'Advokaten' og 'Kastanjemanden' også stod bag den legendariske satiregruppe Gramsespektrum i 90'erne, og han nød at være med til at skabe en anderledes juleserie.

Da jeg var yngre, fik jeg noget vinterdepression, når mørket kom, fortæller Peder Thomas Pedersen. Foto: Jonathan Damslund
Da jeg var yngre, fik jeg noget vinterdepression, når mørket kom, fortæller Peder Thomas Pedersen. Foto: Jonathan Damslund
 

 

- Juletingene bliver altid noget, der laves til ret små børn. Tonen er meget hyggelig, og her, jeg ved ikke, om det er hyggeligt, men man fornemmer, at det er en familie, der har det ret fint trods en lidt mere grov tone. Og så går serien ellers banjo, siger han med et smil.

Den mørke vintertid
For Peder Thomas Pedersen, der spiller rollen som faderen i serien, har juletiden ikke altid været en lykkelig tid. Ikke fordi han har noget imod julen, men den vintertid, der følger med, ramte den 48-årige skuespiller hårdt, da han var i starten af 20'erne.

- Det var mere mørket end juletiden. Da jeg var yngre, fik jeg noget vinterdepression, når mørket kom. Det har ændret sig med tiden, men det var virkelig heftigt, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke, jeg var klinisk deprimeret, men det var på et niveau, så jeg gik fra min kæreste, hver gang vinterhalvåret kom. Og så fandt vi sammen igen et par måneder efter. Det har helt klart været vildt, men når man bliver ældre, finder man nogle løsninger, og for mig har det været kost og træning, siger han.

Voldsom reaktion
Peder Thomas Pedersen fortæller, at hans formodede vinterdepression varede i fem-seks-syv år, før han fik styr på det, og han understreger, at han ikke følte, at han stod ude på kanten og overvejede sin egen eksistens.

Peder Thomas Pedersen var frontmand i DR's satireprogram. Foto: Jonathan Damslund
Peder Thomas Pedersen var frontmand i DR's satireprogram. Foto: Jonathan Damslund
 

- Det var ikke noget, hvor jeg tog på psykiatrisk, men det var noget, hvor jeg kunne mærke, at det var svært at komme igennem. En følelse af ikke at kunne se lyset for enden af tunnelen. Jeg har været i en kulkælder, og det er forfærdeligt at være i.

- Hvordan følte du det?

- Sindet er en underlig størrelse, når man ikke kan se lyset for enden af tunnelen. Det var ikke sådan, at jeg har været ved at begå selvmord. Det har ikke været derude. Men man kan ligesom ikke komme op og i gang. Det er en voldsom reaktion at have, at man slår op med sin kæreste, når vinterhalvåret kommer, fordi man ikke kan se, at noget skal munde ud i noget godt.

I dag klinger den mørke juletiden anderledes positivt, og han nyder at gå rundt og iagttage de mange flotte opsatte lys med sine tre børn, fortæller han.

'Nisser' kan ses på Netflix. Læs Ekstra Bladets anmeldelse her.

Peder Pedersen spiller faderen i 'Nisser'. Foto: Henrik Ohsten/Netflix
Peder Pedersen spiller faderen i 'Nisser'. Foto: Henrik Ohsten/Netflix

Nej tak til comedy

Som en del af den legendariske satire-duo Gramsespektrum har Peder Thomas Pedersen underholdt danskerne i rigt omfang. Derfor søger han som skuespiller mod andre og gerne mere brogede roller.

- Jeg er ret ny i det 'rigtige' skuespillerfag, og det er ikke, fordi der er noget forkert i comedy. Tværtimod, jeg synes nærmest, det er det fineste. Men jeg er forsøgt at træde ind og spille nogle rigtige karakterer, og nogle karakterer der ikke er endimensionelt komiske. Så jeg har sagt nej til nogle ting, men det her syntes jeg var tilpas naturalistisk til, at det kunne være sjovt at prøve at lave, siger han om ’Nisser’.

Udover skuespillet gør Peder Thomas Pedersen sig i musikindustrien, hvor han blandt andet har lavet musik, der er brugt i tv-serien 'Breaking Bad'.

- Det fede ved 'Nisser' er, at det pludselig er med livet på spil. Jeg kan godt lide at spille roller, hvor tingene er alvor. Hvor der er noget på spil.

Biroller er fedest
Derfor jagter han heller ikke nødvendigvis en stor hovedrolle. De er som oftest de mindst interessante, mener han.

- Det er ikke, fordi hovedroller ville genere mig, men hvis du får en hovedrolle, skal du for det første bære projektet. Så skal det altså være et projekt, du synes er virkelig fedt, men oftest er det jo birollerne, der er de mest spændende.

- Det er dem, der går ind og fucker med hovedrollens rejse og tit dem, der er lidt off, pressede eller har noget vildt kørende. Det er klart det, jeg synes er mest spændende.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.