Annonce:
Annonce:

Instruktør efter skrotning: Vores julekalender var for venstreorienteret for DR

Ifølge instruktør Lotte Svendsen var det frygt for at støde DF og andre højreorienterede, der fik DR til at droppe 'Jul i republikken'

- Jeg synes, vi havde en fin balance mellem at behandle emnet kærligt, men samtidig sørge for, at det også bider lidt, siger instruktør Lotte Svendsen
- Jeg synes, vi havde en fin balance mellem at behandle emnet kærligt, men samtidig sørge for, at det også bider lidt, siger instruktør Lotte Svendsen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Ny DR-skandale - dropper deres egen julekalender

Lotte Svendsen, der instruerede radio-julekalenderen 'Jul i republikken', som DR valgte at skrotte i sidste øjeblik, har en lidt anden forklaring end DR på, hvorfor P1-julekalenderen nu alligevel ikke bliver sendt.

Hos DR oplyser kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen, at aflysningen skyldes, at kvaliteten ikke var høj nok, men skal man tro Lotte Svendsen er det i bedste fald kun en del af forklaringen.

Annonce:

- Når det nu handler om en republik, så skal der jo være en præsident, og så kom vi til at tænke på, at de eneste politiske kræfter i landet, der vil sætte kongehuset fra posten, det er Enhedslisten. Så Johanne Schmidt-Nielsen blev skrevet ind i manuskriptet som præsident. Så ringede jeg til Johanne, og hun sagde så ja til at spille præsident, og det var der ikke nogen, der brokkede sig over i Danmarks Radio, siger Lotte Svendsen til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Så skulle vi også have en hyggelig julespeaker. Den skulle være en lidt ældre mand med en lidt pudsig stemme, og så kom vi tanke om Georg Metz, og han ville skide gerne være med på projektet.

Johanne Schmidt-Nielsens debut som radioskuespiller blev forhindret af DR. Foto: Lasse Kofod
Johanne Schmidt-Nielsens debut som radioskuespiller blev forhindret af DR. Foto: Lasse Kofod
 

Uacceptabelt venstreorienteret
Senere i processen fik Lotte Svendsen en uventet besked fra DR-ledelsen.

- Da vi så sad og klippede det, kom der en melding fra ledelsen om, at det var uacceptabelt at have både Georg Metz og Johanne Schmidt-Nielsen på rollelisten. Jeg blev sat til at vælge mellem Johanne og Georg Metz, for to så venstreorienterede kræfter i samme program det kan man simpelthen ikke tillade Danmarks Radio, siger Lotte Svendsen.

Herefter fulgte et hektisk arbejde med at omskrive julekalenderen for at se, om stumperne kunne reddes på den korte tid, der var tilbage.

Annonce:

- Det var fandme besværligt, og det kan jeg da godt forestille mig har taget lidt af kvaliteten, men jeg kan nu ikke forestille mig, at det kan sænke kvaliteten så betragteligt, at man simpelthen ikke kan præsentere det for lytterne, vurderer Lotte Svendsen.

Hos DR udelukker man ikke, at der har været overvejelser om rollebesætning med i spillet, men man fastholder, at det ikke har været udslagsgivende for beslutningen om at droppe P1-julekalenderen.

- Det er muligt, at der har været sådanne overvejelser om cast i julekalenderen, men det har ikke været relevant for beslutningen om ikke at sende den. Den beslutning hviler på en vurdering af, at serien samlet set ikke havde den kvalitet, som vi havde håbet på. Havde vi ment, at man ikke kunne lave satire om Danmark som en republik, havde vi jo aldrig sat gang i produktionen i første omgang. Det her handler om, at det endelige produkt ikke blev så godt, som vi ønskede, siger DR's kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen til Ekstra Bladet.

Georg Metz arbejdede mange år på Danmarks Radio. Blandt andet på Radioavisen og som studievært og redaktør på TV-Avisen. Foto: Sigrid Nygaard
Georg Metz arbejdede mange år på Danmarks Radio. Blandt andet på Radioavisen og som studievært og redaktør på TV-Avisen. Foto: Sigrid Nygaard
 

Annonce:

Magt og medieforlig
Lotte Svendsen understreger, at serien ikke bevidst var grænsesøgende og krænkende, og at der blev gjort, hvad der kunne for at redde julekastanjerne ud af ilden.

- Vi gjorde, hvad vi kunne for at glatte ud. Jeg er af den holdning, at ytringsfriheden skal ikke bruges for enhver pris, og hvis der sidder nogle på højrefløjen og føler, at 'nu går de røde lejesvende amok søndag morgen på P1', så er jeg da parat til at indgå et kompromis, så visse befolkningsgrupper - eksempelvis Dansk Folkeparti der jo også har en hvis magt i forhold til det kommende medieforlig - ikke bliver stødt, siger Lotte Svendsen og slutter:

- Om det er rigtig eller forkert, det kan jeg da godt gå og tænke lidt over. Måske gik vi for langt. Måske mæskede vi os på ytringsfrihedens legeplads, og nu går vi her og slikker tømmermændene og er blevet bedt om at smide manuskripterne og forlade studiet fra det ene sekund til det andet.

- Har I fået jeres penge?

Annonce:

- Jeg har sgu ikke fået løn endnu, men det regner med da med, at jeg får.

Fakta: 'Jul i republikken'

'Jul i republikken' var - indtil den blev skrottet - annonceret som en satirisk voksen-julekalender om kongefamilien, hvor man i december følger livets gang på Amalienborg i tiden efter afholdelsen af en folkeafstemningen om, hvorvidt Danmark skal opretholde monarkiet eller overgå til en republik.

Radio-julekalenderen skulle have været sendt i P1 Morgen klokken 06.00-09.00 mandag-lørdag derefter udgivet som podcast hver søndag.

Hvert afsnit skulle have været otte minutter. 53-årige Flemming Klem har været hovedforfatter på julekalenderen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: