Annonce:
Annonce:

Jan medvirkede i Aftenshowet – så slog fire læger alarm

Jan Møller Larsen har i 15 år levet med en tumor uden at vide, han var syg – det opdagede fire læger, da de havde set ham på tv

- Jeg blev forskrækket over så at sige at blive diagnosticeret direkte fra tv-skærmen, siger Jan Møller Larsen. Foto: Tariq Mikkel Kahn
- Jeg blev forskrækket over så at sige at blive diagnosticeret direkte fra tv-skærmen, siger Jan Møller Larsen. Foto: Tariq Mikkel Kahn
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

I januar medvirkede Jan Møller Larsen i dokumentaren ’Når naboens datter bliver muslim’. Han havde forventet reaktioner fra omverdenen, efter det hudløst ærlige program var blevet sendt i bedste sendetid på DR1. Her stod han frem sammen med sin i dag voksne datter Michelle, der som ganske ung konverterede til islam. Men det var en helt anden type reaktioner, han modtog efter programmet, end hvad han på forhånd havde regnet med.

Den første reaktion, Jan Møller Larsen fik, var en Facebook-besked fra en læge, der mente, at Jan så syg ud og burde opsøge sin egen læge hurtigst muligt.

Dagen efter, dokumentaren var blevet sendt, var Jan Møller Larsen sammen med sin datter i 'Aftenshowet' på DR1. Allerede samme aften blev han ringet op af to af hinanden uafhængige læger med et enslydende budskab: Søg læge, Jan.

Annonce:

Også DR’s egen tv-doktor Peter Qvortrup Geisling ringede til Jan Møller Larsen med budskabet om, at noget kunne være galt med hans helbred.

De fire læger vurderede alle, alene ud fra at have set Jan Møller Larsen på tv-skærmen, at han kunne lide af den sjældne sygdom akromegali, der rammer 70 danskere om året.

- Jeg blev forskrækket over så at sige at blive diagnosticeret direkte fra tv-skærmen, mens jeg deltog i en helt anden sammenhæng, men jeg gik selvfølgelig til lægen, fortæller Jan Møller Larsen.

Chokmelding fra DR: Legendarisk vært stopper

Efter diverse undersøgelser og scanninger fik han diagnosen: akromegali.

Det er en sygdom, der forekommer, når kroppens kommandocentral hypofysen, der er på størrelse med en ært, begynder at producere for meget væksthormon. Det skyldes typisk en godartet tumor.

Annonce:

- Symptomerne er blandt andet større fødder og hænder, men det er sjældent noget, man selv bemærker, da det foregår langsomt over mange år, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Udover nogle fysiske gener som forhøjet blodtryk, hovedpine og søvnproblemer havde Jan Møller Larsen ikke tænkt nærmere over, at han måske led af en farlig sygdom.

- Man opdager jo ikke selv, at der sker bittesmå udviklinger med ens krop i dagligdagen, men flere i min omgangskreds havde i noget tid drillet mig med, at mine ører, fødder og hænder var vokset, siger han.

Seere amok efter TV3-program: Luk programmet nu

Peter Qvortrup Geisling satte Jan Møller Larsen i kontakt med den rette ekspert på området på Rigshospitalet, og efter en lang række prøver fik Jan i sidste uge papir på det, som Qvortrup Geisling og flere andre læger havde mistænkt.

Han skal opereres 8. maj på Rigshospitalet.

- Jeg håber selvfølgelig, at det kommer til at gå godt, men lige nu er jeg i første omgang bare taknemlig for, at jeg blev kontaktet af lægerne, fortæller Jan Møller Larsen, der formentlig har levet med sin tumor i omkring 15 år.

Tv-lægen:Vidste med det samme hvad Jan fejlede

Peter Qvortrup Geisling så ikke selv ’Aftenshowet’ 4. januar i år, men det gjorde en af hans kolleger, der straks ringede til ham for at få ham til at se aftenens program. Han mente nemlig, at en af gæsterne led af sygdommen akromegali.

- Jeg gik ind og så programmet og var straks overbevist. Så jeg ringede til ’Aftenshowets’ redaktør og fik fat i nummeret på Jan Møller Larsen. Jeg spurgte ham, om han havde fået større fødder og fingre og forklarede, at jeg mente, at han kunne have akromegali. Han svarede ja til det hele og tilføjede, at jeg var den fjerde læge, der ringede, fortæller tv-lægen med et grin.

Hvor farligt er akromegali?

- Det er bestemt ikke ufarligt. Især de indre organer risikerer at vokse – blandt andet hjertet, og det kan være farligt. Men for mange kan det værste være, at man risikerer at få en slags identitetskrise, fordi man pludselig ikke ved, hvordan man egentlig ser ud. Jan så helt anderledes ud som 20-årig, men det kommer ikke til at ændre sig. Jan tackler det helt fantastisk og er bare glad for at få det opklaret.

Hvordan behandler man sygdommen?

- Hypofysen er på størrelse med en ært. Her sidder Jans tumor, der er på størrelse med en bordtennisbold og sidder et par centimeter bag næsen. Den bedste måde at fjerne den på er gennem næsen. Jans tumor er så stor, at den er vokset ind i blodkarrene, så man vil ikke kunne fjerne det hele. Han vil sandsynligvis skulle have medicin resten af livet for at regulere væksthormonet.

Peter Qvortrup Geisling er glad for, at tv kan være med til at hjælpe Jan, men han er især glad for, at Jan har haft mod på at stå frem med sin sygdom, så andre også kan få hjælp.

- Der går jo nogen rundt derude – måske omkring 100 – der enten har begyndende akromegali eller akromegali i fuldt flor. Jo før man opdager sygdommen, desto mindre tager kroppen skade, og man vil kunne bevare mere af sit oprindelige udseende.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: