I januar medvirkede Jan Møller Larsen i dokumentaren ’Når naboens datter bliver muslim’. Han havde forventet reaktioner fra omverdenen, efter det hudløst ærlige program var blevet sendt i bedste sendetid på DR1. Her stod han frem sammen med sin i dag voksne datter Michelle, der som ganske ung konverterede til islam. Men det var en helt anden type reaktioner, han modtog efter programmet, end hvad han på forhånd havde regnet med.
Den første reaktion, Jan Møller Larsen fik, var en Facebook-besked fra en læge, der mente, at Jan så syg ud og burde opsøge sin egen læge hurtigst muligt.
Dagen efter, dokumentaren var blevet sendt, var Jan Møller Larsen sammen med sin datter i 'Aftenshowet' på DR1. Allerede samme aften blev han ringet op af to af hinanden uafhængige læger med et enslydende budskab: Søg læge, Jan.
Også DR’s egen tv-doktor Peter Qvortrup Geisling ringede til Jan Møller Larsen med budskabet om, at noget kunne være galt med hans helbred.
De fire læger vurderede alle, alene ud fra at have set Jan Møller Larsen på tv-skærmen, at han kunne lide af den sjældne sygdom akromegali, der rammer 70 danskere om året.
- Jeg blev forskrækket over så at sige at blive diagnosticeret direkte fra tv-skærmen, mens jeg deltog i en helt anden sammenhæng, men jeg gik selvfølgelig til lægen, fortæller Jan Møller Larsen.
Chokmelding fra DR: Legendarisk vært stopper
Efter diverse undersøgelser og scanninger fik han diagnosen: akromegali.
Det er en sygdom, der forekommer, når kroppens kommandocentral hypofysen, der er på størrelse med en ært, begynder at producere for meget væksthormon. Det skyldes typisk en godartet tumor.
- Symptomerne er blandt andet større fødder og hænder, men det er sjældent noget, man selv bemærker, da det foregår langsomt over mange år, fortæller Peter Qvortrup Geisling.
Udover nogle fysiske gener som forhøjet blodtryk, hovedpine og søvnproblemer havde Jan Møller Larsen ikke tænkt nærmere over, at han måske led af en farlig sygdom.
- Man opdager jo ikke selv, at der sker bittesmå udviklinger med ens krop i dagligdagen, men flere i min omgangskreds havde i noget tid drillet mig med, at mine ører, fødder og hænder var vokset, siger han.
Seere amok efter TV3-program: Luk programmet nu
Peter Qvortrup Geisling satte Jan Møller Larsen i kontakt med den rette ekspert på området på Rigshospitalet, og efter en lang række prøver fik Jan i sidste uge papir på det, som Qvortrup Geisling og flere andre læger havde mistænkt.
Han skal opereres 8. maj på Rigshospitalet.
- Jeg håber selvfølgelig, at det kommer til at gå godt, men lige nu er jeg i første omgang bare taknemlig for, at jeg blev kontaktet af lægerne, fortæller Jan Møller Larsen, der formentlig har levet med sin tumor i omkring 15 år.