Julie fra DR raser: - Lad være med at tage billeder af mig i smug

Julie Kvelland er træt af, at folk tager billeder af hende uden hendes samtykke

Julie bor alene i sin lejlighed i Randers. Inden hun blev sygemeldt, var hun i gang med at uddanne sig til kontorassistent. Foto: Anders Brohus
Julie bor alene i sin lejlighed i Randers. Inden hun blev sygemeldt, var hun i gang med at uddanne sig til kontorassistent. Foto: Anders Brohus
Følg Film og tv

Tirsdag sad 22-årige Julie Kvelland fra Randers i toget på vej på hospitalet. Hun havde valgt at sætte sig på et af klapsæderne for at få fred, men fred fik hun langtfra.

I toget var der nemlig en pige, der tog et billede af hende i smug.

Situationen har Julie Kvelland fra Randers prøvet flere gange før. Hun lider nemlig af den sjældne sygdom Partiel Lipodustrofi, og det betyder, at hun har meget tynde ben, arme, en stor krop og et 'deformt' ansigt, som hun selv kalder det. Derfor lægger folk ofte ekstra meget mærke til hende.

Men tirsdag fik hun nok. Efter billedet var blevet taget, blev hun nemlig gjort opmærksom på, at det var blevet lagt på en story på Snapchat og derfor var tilgængeligt for mange i flere timer.

Bundesens hemmelighed: Chikaneret af grov stalker i årevis

Det har nu fået Julie Kvelland til tasterne på de sociale medier. Her beder hun folk om at vise mere respekt i det offentlige rum og om at tage mere hensyn til hende.

'Lad være at rette jeres små mobillinser mod mig. Det er direkte ubehageligt og jeg bliver utilpas. I går havde jeg en absurd dårlig dag. Ingen søvn, angsten tonsede derud af, og jeg var bare generelt nedtrykt. Jeg skulle desværre med toget frem og tilbage til Aarhus i går, da jeg skulle på sygehuset. Efter flere øjeblikke, hvor jeg måtte stoppe op, trække vejret dybt og berolige mig selv, var det en kæmpe kamp for mig bare at sætte mig ind i toget på vej hjem', skriver hun i et opslag på sin Instagram-profil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Julie Kvelland gider ikke længere at finde sig i, at folk tager billeder af hende på gaden. Foto: Anders Brohus
Julie Kvelland gider ikke længere at finde sig i, at folk tager billeder af hende på gaden. Foto: Anders Brohus

'Ikke nok med det havner jeg i togvogn med denne pige, der synes det var helt ok at sidde og tage billeder af mig åbenlyst. Det var frygteligt. Jeg havde allermest lyst til at gå, finde et andet sted eller stå af på næste station, men det turde jeg heller ikke. Vil I ikke godt please stoppe jer selv, og lade vær med at tage billeder af mig (og andre) 'i smug'. Jeg vil hellere end gerne snakke med Jer, så kom hellere hen til mig, hvis I har nogle spørgsmål eller bare har lyst til at sludre lidt', fortsætter hun i opslaget.

Deling er ubehagelig
Julies opslag på Instagram, deler hun dog ikke for at få medlidenhed, men for at få folk til at tænke sig om en ekstra gang, når de møder folk, der ser anderledes ud, i det offentlige rum.

- Jeg føler lidt, at jeg står til skue. Jeg ved ikke, hvad det bliver brugt til, siger Julie Kvelland om episoden til TV2.

Julie Kvelland har flere gange stået frem i medierne og fortalt åbent om sin lidelse. Eksempelvis her i Ekstra Bladet og i DR3-dokumentaren 'For grim til kærlighed'. Hun håbede, at hun ved at stå frem ville få sat en stopper for alle billederne i det skjulte.

Mikkel Beha fortæller: Sådan går det med min far

Men hun tog fejl.

- Jeg har oplevet det rigtig mange gange i mit liv. Jeg har bare ladet dem gøre det. Det var første gang, det skete, efter min dokumentar var udkommet. Jeg troede på, at det ikke skulle ske igen. Jeg tænkte bare, nu er det nok, siger Julie Kvelland til TV2.

Før i tiden har Julie ladet folk tage billeder af hende. Men nu har hun fået nok. Foto: Anders Brohus
Før i tiden har Julie ladet folk tage billeder af hende. Men nu har hun fået nok. Foto: Anders Brohus

Hvad er Partiel Lipodystrofi?

Partiel lipodystrofi er en yderst sjælden sygdom. Sygdommen er arvelig og kommer af en genetisk fejl.

Sygdommen gør, at fedtet sætter sig andre steder på kroppen. Det sker, fordi kroppen ikke er i stand til at producere og opretholde sundt fedtvæv.

 I Julie Kvellands tilfælde særligt på hals og ryg, og derfor er hendes ben meget tynde.

Partiel lipodystrofi rammer primært kvinder.

Sygdommen er kronisk, men man kan afhjælpe symptomerne igennem operationer.

'Lipo' betyder fed, og 'dystrofi' betyder unormal på græsk.

Sygdommen kan mutere forskelligt, og ifølge Julie Kvelland er hun den eneste med sin form i Danmark.

Kilde: Gyldendal - Den store danske

Til Ekstra Bladet har Julie Kvelland tidligere forklaret, at hendes udseende har gjort hende usikker. Så usikker, at hun ikke har haft modet til at håbe på, at nogen kunne forelske sig i hende. Men sådan vil hun ikke finde sig i at have det længere. Nu leder hun også efter kærligheden.

- Jeg har altid haft den tanke, at jeg var frastødende. At der ikke var nogen, der gad mig, og derfor kunne det hele være lige meget, sagde hun til Ekstra Bladet dengang.

Læs hele interviewet herunder:

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Julie Kvelland til opslaget, men uden held.

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.