Lægger sig fladt ned: Undskyld!

Bestyrelsesformanden for Herlufsholm beklager over for de elever, der har været udsat for krænkelser

Torben von Lowzow overvejede selv at trække sig fra sin post. Foto: Ritzau Scanpix
Torben von Lowzow overvejede selv at trække sig fra sin post. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Lørdag meddelte Herlufsholms bestyrelse, at de havde valgt at fyre skolens rektor, Mikkel Kjellberg, mens de ligeledes præsenterede en ny handlingsplan for skolen.

Det skete i kølvandet på TV 2's dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder', der afslørede, at krænkelser, vold og mobning er en del af hverdagen på Herlufsholm.

Nu forklarer bestyrelsesformand Torben von Lowzow i et interview med Ekstra Bladet baggrunden for, at de har valgt at fyre rektor Mikkel Kjellberg.

- Vi holdt bestyrelsesmøde i går, hvor vi forholdt os til de triste og tragiske historier, som vi har set i TV 2's dokumentar. I den forbindelse vil jeg gerne gentage et stort undskyld til alle dem, der har været udsat for krænkelser eller på anden måde har lidt overlast, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Som konsekvens af det har vi valgt at sætte en række tiltag rettet mod elevkulturen på Herlufsholm i værk, og så har vi valgt at afslutte vores samarbejde med rektor. Det er bestyrelsens vurdering, at Herlufsholm skulle have en ny rektor for at gennemføre de her ændringer.

Artiklen fortsætter under videoen ...

- Og i den forbindelse har I så konkluderet, at Mikkel Kjellberg ikke var den rigtige til at føre det arbejde videre?

- Mikkel Kjellberg har i de sidste to år gennemført mange trivselsmæssige tiltag på bedste vis. I december iværksatte vi en detaljeret undersøgelse af elevkulturen og diskuterede en række tiltag, som yderligere skulle forbedre kulturen. Flere af de tiltag har Kjellberg også arbejdet med, men vi må erkende efter at have set dokumentaren, at vi ikke er nået i mål, og at vi har brug for at accelerere de her tiltag.

- Så det du siger er, at han ikke har gjort det godt nok?

- Mikkel Kjellberg har gjort et tilfredsstillende job med at arbejde med at forbedre elevkulturen. Men der er mere at gøre, og det kræver store forandringer, og der har vi besluttet, at det er nødvendigt med en ny rektor til at stå i spidsen for de ting.

Herlufsholms handlingsplan

I forbindelse med fyringen af rektoren er der blevet iværksat en ny handlingsplan. Herunder kan du blive klogere på punkterne i den nye handlingsplan:

- Præfekt-ordningen afskaffes.

- Den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng. Alle kostelever kan fra i dag sove på eget værelse.

- Skolens ledelse udvides med en ekstra medarbejder dedikeret til at forestå arbejdet med trivsel på skolen.

- Whistleblowerordning for elever som supplement til den eksisterende ordning for forældre på Undervisningsministeriets hjemmeside.

- Hjælp tilbydes til nuværende som tidligere elever som har følt sig krænket eller har været udsat for fysisk eller psykisk pres på skolen.

- Bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, heriblandt den i TV2-udsendelsen omtalte PØ-kamp.

- Bestyrelsen vil søge fagprofessionel bistand fra en ekstern forsker til arbejdet med at forandre kulturen på skolen.

- Hvorfor skal der denne her dokumentar til, før I for alvor vågner op og ser, at der er nogle problemer, hvis du siger, I allerede har vidst det - i hvert fald minimum siden december?

- Vi har de sidste par år været i gang med at arbejde med elevkulturen, og i december havde vi som sagt sat en detaljeret undersøgelse i gang. Men da vi så dokumentaren, blev det klart for os, at vi havde brug for at reagere hurtigt, og det førte til de tiltag og det ophørte samarbejder med Mikkel Kjellberg, siger bestyrelsesformanden.

- Vi er allerede i fuld gang med det arbejde. Der er dialoger imellem ledelsen og eleverne, og det er en proces, der kommer til at pågå fra nu og i de kommende år.

Den kommende tid kommer der efter planen til at ske store ændringer på Herlufsholm. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den kommende tid kommer der efter planen til at ske store ændringer på Herlufsholm. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

- Som bestyrelsesformand har du vel også selv et ansvar? Har du været blind?

- Jeg føler ikke, jeg har været blind. Vi har haft opmærksomhed på den hårde kultur, og vi har følt, at vi har gjort meget. Men det er klart, at det, vi ser nu, har vi også et ansvar for.

- Er du så den rigtige til at føre de her ændringer videre som bestyrelsesformand?

- I går stillede jeg mit mandat til rådighed på mødet, og jeg har bestyrelsens fulde opbakning, og de ønsker, at jeg fortsætter, så det gør jeg. Vi kender alle vores ansvar, og det er vi meget opmærksomme på, og vi er klar til at erkende, at hvis vi ikke har levet op til det ansvar, at vi så er nødt til at tage konsekvenserne.

- Bliver Kjellberg ikke bare gjort til bussemand for noget, som mange andre - inklusiv bestyrelsen - ikke har været gode nok til at tage hånd om?

- Det er et ansvar at have enhver ledelsespost, også på Herlufsholm. De eksempler, der bliver fremført i udsendelsen spænder over en periode over tredive år, og det billede, der bliver tegnet, er en sammenstilling af noget, der kommer fra en helt anden tid og den elevkultur, vi har i dag. Ikke mindst den, som Kjellberg har stået for, siger han.

Advokatundersøgelse i gang

Utryghed på skolen
- Der er vel også nogle børn og forældre, der lige nu ikke synes, det er rart at være tilknyttet Herlufsholm. Hvad gør I for at sikre, at de har det godt?

- Vores fokus er først og fremmest på at drive en skole, hvor der er trygt og rart at være. Vi har 600 elever, der skal til eksamen om lidt, og vi har 600 elever, der starter op, og dem har vi fokus på.

- Og så er vores fokus på at hjælpe ledelsen med at implementere de planer, vi har lagt. Noget af det kan ledelsen klare alene, og andet kræver elevinddragelse, og det arbejde er vi i gang med nu.

- Men det er helt naturligt, at forældre og elever reagerer på de ubehagelige oplevelser, der er kommet frem. De historier, der er kommet frem, er ikke i orden. Det er slet ikke i orden for de elever, der går på Herlufsholm. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at have dialog med forældrene og eleverne, så de ved, hvad der foregår, og sikre, at Herlufsholm er trygt at være, som også de og eleverne kan være stolte af.

Bestyrelsesformanden oplyser, at der for nuværende efter hans oplysninger ikke er elever, der har meldt sig ud af skolen som konsekvens af de seneste dages afsløringer.

Advokat Jon Lauritzen er på vegne af bestyrelsen blevet bedt om at lave en uvildig undersøgelse af kulturen på Herlufsholm (UPDATE - han er nu droppet igen).

Lørdag fortalte advokaten til Ekstra Bladet, at undersøgelsen som udgangspunkt vil undersøge kulturen i fire år tilbage.

- Hvordan kan det være, at I har valgt, at det lige er fire år tilbage i tiden?

- Det har været en afvejning imellem det arbejde, der skal gøres, og vores ønske om at få et svar så hurtigt som muligt. Hvis der kommer noget frem, skal vi agere på det. Derfor har vi lagt os fast på fire år indledningsvist. Når vi ser resultatet af den uvildige analyse, vil vi forholde os til, om vi har fået et grundlag, der er tilstrækkeligt. Hvis det ikke er, må vi gå længere tilbage, siger Torben von Lowzow.

- Men vores mål er at afdække den elevkultur, vi har i dag. Her er fokus på den aktuelle ledelseskultur, så det er det, vi tager udgangspunkt i.

Undersøgelsen skal efter planen være færdig i september.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+