Massiv kritik af DR: - Det er helt uden for skiven

Alliancen mod Spilafhængighed langer ud efter DR på baggrund af et indslag i børnenes MGP

Jacob Riising og Anna Lin var værter på børnenes MGP. Foto: DR
Jacob Riising og Anna Lin var værter på børnenes MGP. Foto: DR
Følg Film og tv

Da DR lørdag aften blændede op for fest og farver til børnens MGP, var der ikke kun sang og dans på programmet.

Undervejs i showet viste DR nemlig også et indslag, der med en humoristisk tone skulle fortælle alle børnene derude, hvor meget godt der kan komme ud af at være med i MGP.

Her medvirkede blandt andre den kendte YouTuber Mathias Ong, som i indslaget fortæller, at han efter at have pudset MGP-trofæet er blevet ekstremt heldig og derfor hele tiden vinder penge på skrabelodder.

I indslaget ser man ham skrabe en række lodder, som han vinder henholdsvis 100.000, 20.000 og 5000 kroner på.

Dette klip er i den grad faldet Alliancen mod Spilafhængighed for brystet.

Første gang nogensinde: - Vi er virkelig oppe at køre

- Vi mener, det er helt vanvittigt at promovere skrabelodder midt i børne-MGP, og så på den måde, hvor det ser ud, som om det er nemt at vinde, siger næstformand i foreningen Christian Bay til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er på grænsen til at være på kant med lovgivningen, for man må som bekendt ikke reklamere for spil i forbindelse med underholdning for børn. Det er også noget, som selv spilselskaberne holder sig fra at gøre.

Ifølge markedsføringsloven er det ikke tilladt at målrette reklame for spil i forbindelse med underholdning til børn.

Det blev 11-årige Emilie, der løb med sejren ved MGP. Foto: DR
Det blev 11-årige Emilie, der løb med sejren ved MGP. Foto: DR

Normaliserer spil
Christian Bay mener, at det er et problem, fordi sådanne indslag er med til at normalisere spil.

- Når en YouTube-stjerne sidder og spiller i fjernsynet, og der ikke bliver sat spørgsmålstegn ved det, er det med til, at spil bliver indoktrineret i unge mennesker. Fra vores synspunkt er det med til at normalisere spil i samfundet, siger han.

- Men tror du ikke godt, at børnene og deres forældre kan gennemskue indslagets satiriske vinkel?

- Det er muligt, at de kan gennemskue det. Men derfor synes jeg stadig, det er helt vanvittigt at have noget med spil inde over underholdning til børn. Jeg kan sagtens se satiren i det, men at blande spil ind i det er helt uden for skiven. Vi snakker med unge hver dag, som er afhængige af spil, og det rammer lige ned den problematik, siger han.

Den kritik er DR dog ikke enig i. Læs deres svar herunder:

'Det er satirisk'

Ekstra Bladet har været i kontakt med Signe Aggerholm, der er redaktionschef for Børn & Livsstil og programansvarlig på MGP. Hun understreger, at klippet med skrabeloddet er satirisk, og at det skal ses i en humoristisk sammenhæng.

- Vi har valgt at lave indslaget, fordi den overordnede idé med MGP i år var, at 'MGP gør dig flyvende'. Det bliver også sagt igennem programmet. Og det her indslag var så et satirisk og meget humoristisk indslag om, hvad der kan ske med en, hvis man har rørt ved MGP. Præmissen ved det indslag er selvfølgelig, at alt det, der sker i det, er usandsynligt og dermed også aldrig nogensinde er sket, siger hun og fortsætter:

- Vi har jo idéudviklet på, hvad der er de mest usandsynlige ting, der kan ske i ens liv, og en af de ting er jo, at man vinder på hvert eneste skrabelod, man køber. Det er det, han gør i indslaget. Vi fortæller egentlig, at det er utroligt usandsynligt at vinde på et skrabelod.

- Men der er små børn, der følger med. Tror du også, de kan adskille det?

- Det er netop derfor, det er så overdrevet. Børn er jo også godt klar over, at man ikke børster tænder i Nutella, som også sker i indslaget. Så vi føler os overbevist om, at de godt kan gennemskue det, siger hun og fortsætter:

- Hvis den havde stået alene, havde børn og mange andre måske godt kunnet komme i tvivl, men når vi så mange gange i træk fortæller noget, der er så usandsynligt og overdrevet, så er jeg også sikker på, at børn godt forstår det og ved, at det er satire.

- Kunne man ikke have lavet den pointe uden skrabelodder?

- Jo, og det gør vi også i alle de andre eksempler i indslaget. Man må ikke reklamere for spil, og det gør vi heller ikke. Det ved foreningen også godt. Vi er på den rigtige side af lovgivningen, understreger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby