Nedtur for DR: Seerne svigter igen

Igen i år har tv-seerne valgt Eurovision fra. Hverken den danske semifinale eller finalen var et hit at dømme efter seertallene

Der var ikke megen opbakning fra de danske tv-seere til Reddi ved semifinalen i Eurovision. Foto: Ritzau Scanpix
Der var ikke megen opbakning fra de danske tv-seere til Reddi ved semifinalen i Eurovision. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Tiden, hvor den europæiske popfest Eurovision kunne samle danskerne foran tv-skærmene, er tilsyneladende forbi.

Tilbage i 2019, da Danmark senest var repræsenteret ved finalen med Leonora og sangen 'Love Is Forever', så mere end en million seere med på festlighederne.

Sidste år, da det danske bidrag var 'Øve os på hinanden' med Fyr & Flamme, tunede blot 533.000 seere ind på finalen på DR. Semifinalen blev dog fulgt af 745.000 seere.

Og det ærgerlige mønster gentog sig i år, da Reddi forsøgte sig ved Eurovision med 'The Show'.

Seertallene fra analyseinstituttet Nielsen viser nemlig, at selvom finalen og semifinalen indtager første- og andenpladsen over ugens mest sete programmer, fulgte blot 480.000 seere tirsdagens semifinale, hvor Reddi som bekendt blev stemt ud på røv og albuer.

En smule bedre så det ud med finalen, der blev fulgt af 529.000 seere.

Ukraine vandt Eurovision og dedikerede sejren til hele det krigsramte land.

Det blev ukrainske Kalush Orchestra, der løb med en overvældende sejr. Foto: Marco Bertorello/Ritzau Scanpix
Det blev ukrainske Kalush Orchestra, der løb med en overvældende sejr. Foto: Marco Bertorello/Ritzau Scanpix

DR: Manglende folkestemning
Til Ekstra Bladet fortæller Erik Struve Hansen, der er programansvarlig for Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest på DR, at dykket i seertallene sammenlignet med sidste år formentlig skyldes to ting.

- Jeg tror, at det kan skyldes, at der for det første generelt er en tendens i tv-markedet til et væsentligt fald i antallet af seere i år på flow-tv sammenlignet med sidste år, blandt andet fordi man sidste år så meget mere tv på grund af corona, siger han og fortsætter:

- En anden forklaring er, at vi ofte oplever en form for medløbereffekt omkring et fænomen, for eksempel fodbold-EM eller Eurovision, hvis Danmark er inde i en god stime. Desværre kom vi jo heller ikke i finalen sidste år, og oddsene for, at Danmark ville gå videre i år, var fra starten ikke så gode, så der var nok ikke den samme folkestemning om at bakke op om det danske bidrag i år.

- Er I ærgerlige over den manglende opbakning fra seerne?

- Vi er allerede i gang med at se på, hvordan vi kan komme til at klare os bedre til næste år. Det er jo danskerne, der vælger sangen, og i år skete det ene og alene ved seerstemmer. Men vi synes da, at det er superærgerligt, at vi ikke gik videre, så vi vil arbejde for, at det ikke sker igen.

- Hvilke planer er det?

- Så langt er vi slet ikke nået, men vi er enige om at prøve at se på, hvad vi kan skrue på, så vi vil stå endnu stærkere næste år.

- I år kom vi med en sang, der blev taget supergodt imod af danskerne, og det var en modig og original sang, og de fire seje kvinder gjorde det sindssygt godt, men der var virkelig højt niveau, og det var desværre ikke nok. Omvendt synes jeg heller ikke, at det må blive for kalkuleret, for i sidste ende skal det være musikken, det handler om, siger Erik Struve Hansen.

Seerflugt
Også Dansk Melodi Grand Prix led i år under voldsom seerflugt.

Sidste år fulgte 1.532.000 med, mens der i år blot var 985.000 seere - det laveste tal i årevis og en nedgang på 547.000.

Programansvarlig for Dansk Melodi Grand Prix Erik Struve Hansen manede dog tidligere på året trods det store dyk i antallet af seere til besindighed i et interview med Ekstra Bladet.

- Færre ser traditionelt tv, og for at være ærlig er det absolut glimrende tal, som vi er meget tilfredse med. Tallet følger fuldstændigt en til en-udviklingen for, hvor mange der er hoppet over på streamingtjenesterne. Man skulle være et skarn, hvis man beklagede sig over en share på 66 procent, sagde Erik Struve Hansen i den forbindelse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind