Annonce:
Annonce:

Overlæge i ætsende kritik af nyt tv-program: Vanvid

- Det er 500 procent problematisk, og det sagde jeg også til den programplanlægger, der ville have mig med som læge i programmet, lyder det fra en af Danmarks første fedmeeksperter

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Det nye TV3-program ’Min fede træner’ er problematisk, vanvittigt og lige til at skære i småstykker set ud fra et etisk synspunkt.

Så klar er dommen fra overlæge og ekspert i overvægt Jens-Christian Holm.

’Min fede træner’ vises onsdag aften, og her kan seerne følge, hvordan Mascha Vang, Frederik Fetterlein, Kira Eggers og Sara Maria Franch-Mærkedahl indleder et sandt ædeorgie for at tage så mange kilo på som overhovedet på 12 uger. Når de 12 uger er gået, skal de tabe kiloene igen sammen med en ukendt ’fed’ dansker, der har været overvægtig hele sit liv.

Frederik Fetterlin i programmet

Annonce:

- Det er 500 procent problematisk, og det sagde jeg også til den programplanlægger, der ville have mig med som læge i programmet. I mine øjne er det vanvittigt uetisk. Da de ringede mig op, tilbød jeg i stedet at komme ud og holde et oplæg om, hvorfor de er så langt ude, siger Jens-Christian Holm, der er medformand i den europæiske ekspertgruppe The European Childhood Obesity Task Force.

_H5A0774s nyrettet +jenbryn .jpg 

Nedværdigende og ydmygende
Jens-Christian Holm påpeger, at der er flere årsager til, at programmet er problematisk.

- De skammer patienterne, altså 'fatshaming'. Det er nedværdigende og ydmygende tv, som taler til laveste fællesnævner. Derudover tager de nogle kendte mennesker, som tror de er kloge, men ikke aner noget som helst og gør dem til trænere for nogle svært overvægtige. For at sige det lige ud, så er det latterligt, siger Jens-Christian Holm.

Kendte i fedme-projekt: Så tykke blev de

Han tør godt allerede nu forudsige, hvordan forløbet udvikler sig.

Annonce:

- TV3 har overhovedet ikke forstået, hvordan fedtmassen regulerer sig, så det programmet vil gøre er, at det tager nogle kendte mennesker, der godt kan tage på, og nemt kan smide overvægten igen, fordi de ikke har et problem i udgangspunktet. Og så sammenligner du dem med nogle mennesker, som er svært overvægtige og sikkert har været det hele livet, siger overlægen og fortsætter.

- Disse mennesker har en helt anden genetisk baggrund for at være overvægtige. Hvis du får Mascha Vang til at løbe én kilometer, så vil der rasle et halvt kilo af hende. Hvis du får en af patienterne til at løbe en kilometer, så vil hun rasle ét gram af sig. Der er en ekstrem forskel i udgangspunktet, og så kan de shame igen, sukker han.

Mascha.JPG

En kronisk lidelse
Jens-Christian Holm mener, at man – udover at latterliggøre fedme – også udsætter de kendte for en sundhedsrisiko ved at fede dem selv op gennem junkfood og andre usunde sager.

- Det er ekstremt problematisk, at programmet får dem til at tage på, for man udsætter dem for en potentiel helbredsrisiko. Der er 20 komplikationer og 25 kræftformer i voksenalderen, som er relateret til overvægt, hvis man er overvægtig igennem en længere periode, siger Jens-Christian Holm.

Annonce:

Han er ikke den eneste, der gør store øjne over TV3’s nye satsning.

TV-stjerne på 200 kilo har tabt 130 kilo

Per Nielsen, formand i Landsforeningen for Overvægtige, siger efter at have set første afsnit:

- Det var en forfærdelig oplevelse, som jeg havde frygtet. Sådan nogle programmer er latterlige. Det er total mangel på viden, og man har ikke forstået, hvad fedme drejer sig om. Fedme er en kronisk lidelse, siger Per Nielsen.

Frederik.jpg 

'Ødelægger vores arbejde'
Han ryster særligt på hovedet over træneren Mascha Vang, der i programmet siger, at hun ikke kan forstå, at svært overvægtige mennesker spilder deres liv. Senere spiser Mascha Vang, som en del af sin kamp for at tage på, toastbrød med peanutbutter og siger til kameraet: ’Tyksak in the making’.

Annonce:

- Det er grænseoverskridende, det er en stigmatisering af et stort problem, og det er så meget mangel på viden, at jeg ikke kan opfordre nogen til at se programmet, for det fortjener ikke at blive set, siger Per Nielsen.

- Der bliver snakket om, at ’Min fede træner’ er ’fatshaming’. Er du enig i det?

- Fuldstændig. Det er decideret ødelæggende for det arbejde, vi prøver at lave i foreningen, hvis der er nogen, som tror, det er sådan, man skal gribe svær overvægt an. Ja, motion og sund kost er godt, men hvis du tror, at du kan holde et vægttab ved udelukkende at dyrke motion uden at have alle de andre aspekter med, så taber du kampen. Man skal have forståelse for, hvordan den menneskelige krop responderer, og hvordan fedtmassen aktivt forsvarer sig selv for at bibeholde dens fedt, siger han.

- Men er det ikke meget godt, at de her svært overvægtige får et skub i den rigtige retning?

Annonce:

- Det er uddannede mennesker, som skal gøre det. Mascha Vang og Frederik Fetterlein ved da godt, at motion er sundt. Det ved alle. Vi ved også godt, at der er forskel på at spise Toblerone og gulerødder. Men der er så mange bagvedliggende mekanismer i forhold til udviklingen af fedme, som de overhovedet ikke aner noget om. Og det er derfor, at det her program er meget, meget useriøst og fuldstændigt spild af tid.

Overlæge Jens-Christian Holm er ligeledes direkte i sin retorik, og det er der en klar årsag til.

- De lægeetiske regler lyder, at jeg har pligt til at forsvare patienternes rettigheder i samfundet. Overvægt er en svær, kronisk sygdom, der skal have professionel hjælp og ikke et tv-program, jeg ikke kan andet end foragte. Det er lige før, at jeg overvejer at anlægge retssag mod dem, siger han.

TV3

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: