Annonce:
Annonce:

DR hårdt ramt af DAB-radioens død

Lytterne skred, da DAB-signalet blev slukket, men de er allerede på vej tilbage, viser tal fra DR Medieforskning

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Tallene taler deres tydelige sprog.

Radiolytningen på DR's kanaler dalede noget så grumt efter 1. oktober, hvor blev der slukket for DAB-signalet og tændt for erstatningen, DAB+.

Det viser tal, DR Medieforskning har offentliggjort.

Her fremgår det, at radiolytningen faldt med 30 procent efter omlægningen. Inden skiftet blev der i gennemsnit hørt 17 minutters radio. Ugen efter var det tal 12.

Siden har kurven taget et nøk op, og i sidste uge var radiolytningen i gennemsnit 15 minutter.

Er din radio død? Her er forklaringen

Sådan får du lyden tilbage

Mange radioer har et DAB+ mærke på forsiden eller i bunden. Hvis din radio har det, skal du alene sørge for at genindstille kanalerne søndag morgen.

Selv om DAB+ mærket mangler, kan din radio godt være DAB+. Tjek det ved at genindstille kanalerne, og søg så efter en af DR’s regionale kanaler. Hvis du allerede nu kan høre for eksempel DR Nordjylland, så er din radio DAB+ - men husk at genindstille igen søndag morgen.

Hvis din radio ikke er DAB+, men den har en AUX-lydindgang, kan du overveje at købe en ekstern DAB+ tuner. Den kan dog vise sig at være en både dyr og bøvlet løsning, hvor det bedre kan betale sig for dig at skifte til en ny radio.

Få flere råd på mereradio.dk.

Ingen overraskelse
Dykket kom ikke som den store overraskelse for Tobias Enné, der er talsmand for Slots- og Kulturstyrelsens kampagne Mere Radio.

- Det siger kun noget om DR's kanaler, men overordnet set er det meget forventeligt, at der kommer et dyk efter formatskiftet, siger Tobias Enné.

Annonce:

- Vi ved jo, at der har været mellem 200.000-400.000 DAB-radioer, der var ikke var DAB+-kompatible, på de danske køkkenborde og i stuerne, og derfor er der mange, der har oplevet, at deres teknologi ikke virkede længere, uddyber han.

Mere Radio skal for 9,8 millioner skattekroner informere danskerne om, hvordan man gør radiolytningen mere digital.

Omlægningen af DAB-signalet er besluttet af landets politikere, der mener at kunne se fordelen i det nye radionet, hvor der er plads til flere stationer end på det gamle.

Således man høre Ekstra Bladet Radio og BBC på sin DAB-radio - hvis den er indstillet korrekt og kan modtage DAB+-signalet.

Det generelle fald fra uge 1 og frem til omkring uge 30 skyldes, at der bliver hørt mest radio i de mørke måneder.

To årsager til fald
Talsmanden har de seneste par måneder arbejdet hårdt på at fortælle danskerne, hvordan de skal høre radio.

Han kommer også gerne med et kvalificeret bud på, hvorfor der har været et fald i radiolytningen.

Annonce:

- På den ene side er der frafald, fordi nogen har mistet den teknologiske mulighed for at høre radio, og på den anden side er der efterslæb, fordi en del mennesker skulle greje, hvordan de skulle genindstille deres radio, siger Tobias Enné.

Foruden spekulerer talsmanden i, at en del lyttere helt forlod DAB-radioen, efter signalet blev sluttet.

- Der er muligvis er mange, der er holdt op med at høre radio, men som hører det på deres smartphone, tablet eller computer. Vi skal arbejde mod, at 50 procent er digital i midten af 2019, siger talsmand Tobias Enné.

Derfor slukkes DAB-signalet

I dag kan man høre radio på flere måder i Danmark: via det normale FM-radionet, via det digitale DAB-radionet, via kabelnettet og via internettet.

Fra på søndag forsvinder DAB for at give plads til DAB+. Her er den største forskel til tidligere, at der bliver plads til 18 nye radiokanaler.

Modsat FM-radionettet så er DAB+ ikke landsdækkende, men vil fra begyndelsen dække mere end 80 procent af landet. Godt 40 procent af alle danskere har i dag en digital radio.

Hos DR tager man faldet i radiolytningen med ro, især fordi der er positive udsigter.

‘Erfaringen er at det tager noget tid ved sådanne omvæltninger, men at langt de fleste vender tilbage. Det er vi selvsagt meget tilfredse med’, skriver DR’s radiochef Gustav Lützhøft i en e-mail.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: