Tallene taler deres tydelige sprog.
Radiolytningen på DR's kanaler dalede noget så grumt efter 1. oktober, hvor blev der slukket for DAB-signalet og tændt for erstatningen, DAB+.
Det viser tal, DR Medieforskning har offentliggjort.
Her fremgår det, at radiolytningen faldt med 30 procent efter omlægningen. Inden skiftet blev der i gennemsnit hørt 17 minutters radio. Ugen efter var det tal 12.
Siden har kurven taget et nøk op, og i sidste uge var radiolytningen i gennemsnit 15 minutter.
Er din radio død? Her er forklaringen
Ingen overraskelse
Dykket kom ikke som den store overraskelse for Tobias Enné, der er talsmand for Slots- og Kulturstyrelsens kampagne Mere Radio.
- Det siger kun noget om DR's kanaler, men overordnet set er det meget forventeligt, at der kommer et dyk efter formatskiftet, siger Tobias Enné.
- Vi ved jo, at der har været mellem 200.000-400.000 DAB-radioer, der var ikke var DAB+-kompatible, på de danske køkkenborde og i stuerne, og derfor er der mange, der har oplevet, at deres teknologi ikke virkede længere, uddyber han.
Mere Radio skal for 9,8 millioner skattekroner informere danskerne om, hvordan man gør radiolytningen mere digital.
Omlægningen af DAB-signalet er besluttet af landets politikere, der mener at kunne se fordelen i det nye radionet, hvor der er plads til flere stationer end på det gamle.
Således man høre Ekstra Bladet Radio og BBC på sin DAB-radio - hvis den er indstillet korrekt og kan modtage DAB+-signalet.
Det generelle fald fra uge 1 og frem til omkring uge 30 skyldes, at der bliver hørt mest radio i de mørke måneder.
To årsager til fald
Talsmanden har de seneste par måneder arbejdet hårdt på at fortælle danskerne, hvordan de skal høre radio.
Han kommer også gerne med et kvalificeret bud på, hvorfor der har været et fald i radiolytningen.
- På den ene side er der frafald, fordi nogen har mistet den teknologiske mulighed for at høre radio, og på den anden side er der efterslæb, fordi en del mennesker skulle greje, hvordan de skulle genindstille deres radio, siger Tobias Enné.
Foruden spekulerer talsmanden i, at en del lyttere helt forlod DAB-radioen, efter signalet blev sluttet.
- Der er muligvis er mange, der er holdt op med at høre radio, men som hører det på deres smartphone, tablet eller computer. Vi skal arbejde mod, at 50 procent er digital i midten af 2019, siger talsmand Tobias Enné.
Hos DR tager man faldet i radiolytningen med ro, især fordi der er positive udsigter.
‘Erfaringen er at det tager noget tid ved sådanne omvæltninger, men at langt de fleste vender tilbage. Det er vi selvsagt meget tilfredse med’, skriver DR’s radiochef Gustav Lützhøft i en e-mail.