Annonce:
Annonce:

Efter racisme-kritik: DR dropper 'frit lejde'

P3-programmet 'LOL DK' havnede tidligere på ugen i modvind, efter vittighederne var lidt for grov kost for nogle lyttere

Christian Bonde og Mikkel Rosendal er værter på programmet, der pludselig kom i alvorlig modvind. Foto: DR
Christian Bonde og Mikkel Rosendal er værter på programmet, der pludselig kom i alvorlig modvind. Foto: DR
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Der var lagt op til, at lytterne skulle hygge sig og få et godt grin i løbet af formiddagen, da Danmarks Radio i mandags søsatte sommerprogrammet ’LOL DK’ på P3.

Målet med den tre timer lange udsendelse, der bliver sendt fra mandag til fredag, er at finde Danmarks sjoveste vittighed.

Én gang i løbet af hver udsendelse skulle der gives frit lejde til lytterne til at ringe ind med de allergroveste jokes. Og så var det ikke sjovt mere, mente jurist og debattør Mary Consolata Namagambe.

DR om racistiske jokes: Vi er gået over grænsen

I Ekstra Bladet kritiserede hun i går i hårde vendinger de racistiske jokes, som P3 sendte direkte ud i æteren. Og nu har hendes kritik fået konsekvenser for programmet.

Annonce:

Det frie lejde er droppet, og i formiddags indledte programmets to værter, Christian Bonde og Mikkel Rosendal, med at beklage, at Mary Consolata Namagambe og andre var blevet stødt af at høre 'LOL DK'.

- Vi er ramlet ind i noget rigtig bøvl. Nogle er blevet kede af at høre vores program, og det var slet ikke meningen, sagde Bonde og Rosendal.

Deres mål med programmet har været at afdække den danske humor uden at censurere den grove del væk, fortalte de. Samtidig understregede de, at deres intention på ingen måde har været at nedgøre nogen minoriteter. Hverken tykke, blondiner, aarhusianere eller farvede personer, sagde de.

- På vegne af os begge to vil jeg gerne sige, at vi er kede af det. Vi er berørte af, at nogen har været kede af det, lød det fra studiet fredag formiddag, inden de for alvor tog tyrene ved hornene og bød velkommen til deres største kritikker, Mary Consolata Namagambe.

Annonce:


I 'LOL DK' fik hun lov til at komme til orde med sin kritik. Og som hun også fortalte til Ekstra Bladet i går, så var hun blevet oprigtigt ked af det, da hun havde hørt neger-jokes på den licensfinansierede kanal.

- Jeg blev virkelig vred, da jeg hørte programmet. Jeg er stor fortaler for ytringsfrihed, men at DR på den måde kan være med til at sprede racisme… Der går min grænse altså som licensbetalende dansker. Jeg vil ikke betale for at blive nedgjort, sagde Mary Consolata Namagambe i går til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Jeg betaler faktisk for programmet – jeg betaler for deres løn. Hvorfor overvejer de ikke, hvordan jeg og andre minoriteter har det med at høre sådan noget. Igennem min barndom har jeg hørt mange neger-jokes, der har gjort mig ked af det. Det er mig og min hud, det handler om. Så at det fortsætter nu på Danmarks Radio er jo helt absurd. Tænk, at de lægger radio den slags racistiske jokes, rasede hun.

Trods kritikken har Christian Bonde og Mikkel Rosendal ikke tænkt sig at droppe jagten på Danmarks sjoveste vittighed.

Annonce:

- Vi finder Danmarks bedste vittighed på trods, sagde de og blev bekymrede, da en lytter efterfølgende ringede ind og ville fortælle en vittighed fra et afrikansk land.

'LOL DK'-værterne kunne dog ånde lettet op. Den var helt og aldeles stueren.

Ekstra Bladet konfronterede torsdag konstitueret P3-chef Jan Laursen med kritikken af 'LOL DK'. Læs hvad han svarede her:

Konfrontation

- Jan Laursen, konstitueret P3-chef. Den kritik, der har været af de racistiske ting – hvordan forholder DR sig til det?

- Jeg kan godt forstå en del af kritikken. Tanken var, at ved at skabe et frirum og et rum, der var klart deklareret, så kunne man tale om det. Også de rigtig grove vittigheder. Men vi må nok også bare sande, at også i en sådan sammenhæng kan de krænke, og den sammenhæng, de kom ind i var bare ikke stærk nok.

- Hvad er målet med programmet?

- Overordnet set går programmet efter at finde Danmarks bedste vittighed. Som en del af det ville vi prøve også at se på, hvornår satire og vittigheder går over grænsen. Det var målet med indslaget om Frit lejde at søge at skabe rum, hvor vi kunne prøve det af.

- Og programmet har jo skabt en debat om, hvor grænsen går, og jeg synes det er meget tydeligt, hvor forskellige holdninger der er til det. Det var en del af formålet, men det ændrer ikke ved, at indslaget ikke ramte det rent nok.

- Er der et filter inden, det kommer ud i æteren?

- Nej, opkaldene var direkte og ikke screenede på forhånd. Det er en del af P3, at det også skal kunne fungere uden filter, og det skal man selvfølgelig også tage højde for.

- Hvor går grænsen?

- Det er en del af DRs etik, at vi ikke må være unødigt krænkende. Det er en hårfin grænse, hvad man kan for at skabe en sådan debat. Det kan vi jo også se af debatten efterfølgende – der er mange synspunkter i det.

- Hvor grænsen præcist går, afhænger af sammenhængen, altså hvorfor man bringer det og hvordan rammen er. De her vittigheder var både grove og krænkende, og her synes jeg, vi ramte ned på den forkerte side af grænsen.

- Får det konsekvenser, det der er sket?

- Nu samler vi op på det her i de kommende dage. Det er ikke et segment, der fortsætter, og i morgen tager vi så debatten om hvor grænsen går ind i selve programmet.

- Men jeg vil også sige, at P3 er live og uden filter, og der skal også være plads til at prøve nogle ting af. Nu tager vi debatten og samler det op, og det synes, jeg er fint.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

spædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortførtspædbarn bortført
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: