Annonce:
Annonce:

Raser mod DR: - Det er usmageligt

DR2 har delt en satirisk video på Facebook, som flere mener er grænseoverskridende, fordi den involverer en fiktiv kræftpatient

Det er den fiktive karakter Alberte My Line Mikkelsen, som i klippet fra DR's fiktionsserie 'Hvorfor snakker vi ikke om mig?' udstiller sin kræftsyge far på de sociale medier. Foto: DR
Det er den fiktive karakter Alberte My Line Mikkelsen, som i klippet fra DR's fiktionsserie 'Hvorfor snakker vi ikke om mig?' udstiller sin kræftsyge far på de sociale medier. Foto: DR
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

I en reklame for satireserien 'Hvorfor snakker vi ikke om mig?', som er delt på DR2's Facebook-profil, har den fiktive hovedpersons far fået kræft.

Hovedrollen, som skal forestille at være en influencer, deler lystigt ud af sin fars sygdom på sociale medier.

Hun filmer ham blandt andet siddende på toilettet, hvor hun pointerer, at han går meget på toilettet. Så forlader hun badeværelset og siger:

- Jeg tror, vi filmer far, når han ikke er så ulækker.

Senere i klippet er faren filmet liggende i sengen. Her spørger den fiktive influencer ham blandt andet om, hvor bange han er for at dø på en skala fra et til 10.

Det er der mange, som ikke kan se det sjove i, og i kommentarsporet på Facebook bliver videoen kaldt både 'pinlig' og 'usmagelig'.

Under bæltestedet
En af dem, som raser mod klippet, er Morten Bjerremann Nielsen, som selv har mistet sin far til kræft.

Annonce:

'Jeg vil skide på om det er ironi, satire, morbid humor eller hvad I vil bruge som søforklaring... Det er usmageligt! Jeg har mistet min far til det lort, og har set ham svinde ind til ingenting over meget kort tid. Ingen skal lave grin med kræft, for det er bestemt ikke noget at grine af!!!,' skriver Morten i kommentarfeltet under DR2's video.

Til Ekstra Bladet uddyber han, hvorfor han synes, videoen, som skal forstille satire, er over grænsen.

- Det her, det er et så alvorlig emne, så der, synes jeg, det er at gå under bæltestedet. Det bliver nærmest morbidt, siger Morten.

- Vi er rigtig mange i Danmark og over hele verden, der har mistet vores nære og kære, eller er blevet påvirket i en eller anden form af det rædselsfulde monster (kræft, red.), fortsætter han.

'Føj for satan'

Det er ikke kun Morten, som er rasende over DR2's video på Facebook.

'Føj for satan! Hvordan fanden kan man få sig selv til at bruge kræft til at lave satire! Ligegyldigt hvem eller hvad man laver satire over, så er der nogle emner man bør gå LANGT uden om!!! Er det så også okay, i jeres øjne, at bruge voldtægt, dyremishandling o.lign. til satire?`Nej ,vel?Og bare rolig, dig der har fået den tvivlsomme ære at svare på alle kommentarerne, det er ikke dig jeg/vi er sure på. Det er de vandvittige, åndsfraværende jubelidioter der har fået den "geniale" ide at lave denne video!,' skriver en bruger til videoen, mens en anden skriver:

'Fint I vil prøve at lave satire på influencere, men jeg følger rigtig mange, og har da aldrig nogensinde oplevet en eneste være overfladiske og joke omkring alvorlig sygdom!! Det er for langt ude det der. Jeg har selv kræft meget tæt inde på livet pt. Muligvis havde jeg fundet det en smule mere satirisk og sjovt, hvis det ikke var tilfældet. Desværre er der nok mange, der heller ikke synes det er sjovt, og som lægger mere vægt på I involvere en så alvorlig sygdom som kræft, i jeres forsøg på at gøre grin med influencere!!!'

'Når man som mig har haft kræft 2 gang, så er det der bestemt ikke sjovt, lige meget hvordan man vender og drejer det. Det rammer mig meget hårdt. Det er usmageligt at lave sådan noget om cancer, som er så alvorlig en sygdom,' skriver en tredje.

Morten mener ikke, at videoen har nogen steder hjemme.

- Hvem end, der har godkendt det der, burde have en gevaldig løftet pegefinger, siger Morten.

Derfor er han heller ikke i tvivl om, hvad han mener DR2 bør gøre ved videoen på Facebook.

- Jeg synes, den bør pilles ned, siger han og tilføjer, at DR bør undskylde for videoen til nuværende og tidligere berørte af kræft. 

Annonce:

Louise Marie Vesth har også haft kræft tæt inde på livet, og hun mener heller ikke at DR's video er passende.

'Det der er bare ikke i orden. Min far har haft kræft. 2 gange endda. Og når der bliver lavet grin med det er bare så sårende. Ærligt talt så burde i skamme jer. Fint at lave sjov med influencerer eller andre, men en dødelig sygdom er satma no-go! Der er så mange danskere der dør af det hver dag. I burde ta det ned fra fb,' skriver Louise til opslaget.

Efterfølgende påvirkede videoen Louise meget.

- Jeg fik det dårligt. Det var en utrolig ubehagelig påmindelse om, hvad min far har været igennem. Satire skal være sjovt. Det skal ikke efterlade en ked af det, siger hun til Ekstra Bladet.

Det siger Kræftens Bekæmpelse

Katrine Asp-Poulsen, der er kommunikationschef i Kræftens bekæmpelse, kan godt forstå, hvis klippet har påvirket folk, som er syge af kræft og deres pårørende.

- Jeg kan godt forstå, at kræftpatienter og pårørende kan blive vrede eller kede af det, når de ser klippet. Kræft er en alvorlig sygdom, som påvirker mennesker og familier dybt. Det er ikke spor sjovt, siger hun til Ekstra Bladet og fortsætter: 

- Jeg er helt med på at satire er en genre for sig med sine egne regler og vide grænser, og det må være DR2, der skal vurdere, om de har ramt skiven her, når de læser reaktionerne på Facebook.

Sat på spidsen
Lisbeth Langwadt, der er programchef for aktualitet, kultur og dokumentar I Danmarks Radio, påpger, at det ikke er kræftpatienter, men influencere, som klippet på Facebook gør grin med.

Annonce:

'Det er meget vigtigt at understrege, at klippet ikke har til hensigt at gøre nogen kede af det. I sketchen ønsker vi med et glimt i øjet at lave sjov med influencere - og absolut ikke med kræftpatienter,' skriver hun i en mail til Ekstra Bladet og fortsætter:

'Vi tager et fænomen fra virkeligheden og forstørrer det. I satireklippet her er situationen naturligvis sat utroligt meget på spidsen. En kræftsygdom må være noget af det værste, man kan opleve – og den måde, som influenceren Alberte forholder sig til sin syge far på, er netop med til at skildre hendes usmagelige arbejdsmetoder og tvivlsomme værdisæt.'

Hun understreger desuden, at det skal være tydeligt, at der er tale om satire og fiktion.

'Men det er DR’s ansvar at sikre, at det er tydeligt for brugerne, at der er tale om satire og det har vi nu præciseret i opslaget,' skriver Lisbeth Langwadt.

På Facebook er der nu indsat en discalimer i teksten til videoen, hvor der står:

'OBS! Dette klip stammer fra satireprogrammet 'Hvorfor snakker vi ikke om mig?'. Både Influenceren Alberte My Line Mikkelsen og hendes far er fiktive karakterer.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: