Annonce:
Annonce:

Reagerer på TV 2-afsløring: - Det er ulækkert

Kristian von Hornsleth gik selv på Herlufsholm i begyndelsen af 80'erne, men genkender ikke det billede, der tegnes af skolen i dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'

Kristian von Hornsleth gik selv på kostskolen som ung. Foto: Tariq Mikkel Khan
Kristian von Hornsleth gik selv på kostskolen som ung. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Vold, mobning og krænkende adfærd er ifølge en ny TV 2-dokumentar hverdag for eleverne på den prestigefulde kostskole Herlufsholm.

I dokumentaren beretter tidligere elever om voldelige ritualer og sågar seksuelle krænkelser, der er foregået, mens flere så til uden at gribe ind.

Det billede kan den danske kunstner Kristian von Hornsleth, der selv gik på skolen i 1982, dog ikke genkende fra sin tid på skolen.

- Jeg kan godt genkende, at der somme tider var en hård tone, lidt skubberi og håndgemæng og et trælår hist og her, men slet ikke i den grad, det bliver beskrevet i dokumentaren, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

Annonce:

- Men hvis jeg skulle lave et program på en kommerciel tv-kanal, ville jeg også fremhæve alle skandalerne. Det gør det mere spændende - man vil jo gerne se, hvad der foregår sådan nogle lidt mytiske steder. Men så glemmer man bare at nævne de tusinder af elever, der har haft en fantastisk tid på skolen.

Se traileren til TV 2 dokumentaren her. Video: TV 2

Flere kendte og kongelige har gennem tiden gået på Herlufsholm. I øjeblikket er prins Christian elev på skolen. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset
Flere kendte og kongelige har gennem tiden gået på Herlufsholm. I øjeblikket er prins Christian elev på skolen. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset
 

Underligt og ulækkert
Kristian von Hornsleth bekymrer sig da heller ikke om, at dokumentaren kan komme til at ødelægge billedet af skolen.

- Dokumentaren fremhæver nogle enkeltstående sager ud af flere tusind gode kostskoleliv. Det er nogle enkelte rådne æg, der ødelægger det for alle andre. Men opmærksomheden kan nok gøre, at der bliver rusket op i det hele og gjort noget ved det - og i sidste ende er sådan en film jo reklame for skolen, så det kan sagtens ende med, at de oplever, at flere elever vil gå der, siger han.

Én detalje i dokumentaren har dog ramt Kristian von Hornsleth.

- Jeg er meget chokeret over det med de seksuelle overgreb. Det er ulækkert og underligt, og det er bestemt ikke noget, vi oplevede eller hørte om, dengang jeg gik der, siger han.

Artiklen fortsætter efter boksen ...

Fis og ballade

Kristian von Hornsleth fortæller, at han oplevede skubberierne og den hårde tone som udviklende, da han gik på Herlufsholm.

- Jeg så det mere som pranks, og at der var lidt sådan en kultur, hvor man lavede fis og ballade med hinanden og havde en hård kammeratlig soldater-agtig tone. De voksne blandede sig ikke, og heldigvis for det, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, det er godt, at eleverne får lov til at komme væk fra deres curlinghjem og overbeskyttende forældre. Man kan jo vælge at se det som en form for dannelsesvej, og hvis man ikke trives der, kan man bare lade være med at gå der. Det handler også meget om, hvilken attitude man kommer med.

Han mener dog trods alt, at der er sket positive ændringer på skolen siden hans tid.

- Da jeg gik der, var der ikke piger på skolen, og jeg tror, pigerne har ændret meget ved den der machokultur, der har været, hvor man gerne vil vise, at man kan noget ved at være god til sport og god i skolen og så videre.

- Det er mit indtryk, at det er en helt anden skole i dag, og det virker som om, at de forskellige afdelinger, de bor på, har meget mere social kontakt - også til sovesalslærerne, som de de drikker te med og går ud og spiser med for eksempel, siger han.

Annonce:

Datter er elev
Ikke desto mindre er han tryg ved, at hans egen datter, der er elev på Herlufsholm, har sin dagligdag på skolen.

- Jeg er overrasket over, hvor glad hun er for at gå der faktisk. Hun vil ikke hjem, og hver mandag, når hun har været hjemme i weekenden, glæder hun sig til at komme af sted igen, siger han og tilføjer:

- Og jeg må bare sige, at jeg frygter for den, der gør noget ved min datter, for hun siger fra. Hun har et godt moralsk barometer.

- Men er du som forælder til en elev på skolen tryg ved, at de voksne på skolen kan håndtere sager om vold og mobning, hvis de opstår, efter at have set dokumentaren?

Annonce:

- Jeg håber selvfølgelig, at der er mulighed for at tale med de voksne, hvis der er nogle problemer, og der oplever jeg, at skolen er helt anderledes i dag, end da jeg gik der. Der er mere socialt mellem sovesalslærerne og eleverne. Og så håber jeg da, at ledelsen og de ansatte lærere, at de må gå mere til dem, der gør de her ting, og reagere hurtigere, siger Kristian von Hornsleth.

Se 'Herlufsholms hemmeligheder' på TV 2 torsdag aften eller på TV 2 PLAY.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kritikerne lægger ikke fingrene imellem, når de skal beskrive kostskolen med en række kongelige og kendte elever gennem tiden. Det kan du læse meget mere om her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kunsteren Ibi-Pippi Orup Hedegaard har vandaliseret et ikonisk kunstværk af Asger Jorn. Hør, hvorfor han gjorde det i ugens udgave af 'Revolver' herunder eller i din podcast-app

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: