Annonce:
Annonce:

Rystende detaljer: 'Normalt' med finger i numsen

TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' afdækker rystende beretninger fra tidligere elever om mobning og krænkende adfærd

Rektor Mikkel Kjellberg erkender i TV 2-dokumentaren, at der har været problemer med enkeltstående sager, men mener ikke, at skolen har et generelt problem med kulturen. Foto: Mikael Ib Hansen/TV 2
Rektor Mikkel Kjellberg erkender i TV 2-dokumentaren, at der har været problemer med enkeltstående sager, men mener ikke, at skolen har et generelt problem med kulturen. Foto: Mikael Ib Hansen/TV 2
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Skal man tro de mange beretninger fra tidligere elever, der kommer frem i dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', er vold, krænkende adfærd og mobning hverdag for eleverne på den hæderkronede kostskole.

Holdet bag TV 2-dokumentaren har talt med omtrent 50 tidligere elever, hvoraf 'en del' ifølge TV 2 fortæller chokerende beretninger om voldelig og krænkende adfærd.

Flere elever har oplevet daglige tæsk og grov mobning, og enkelte elever kan også fortælle rystende detaljer om seksuelle overgreb.

En elev, der har ønsket at være anonym, fortæller i dokumentaren, at han var vidne til et seksuelt overgreb på en anden dreng under sin tid på skolen.

Annonce:

- Det foregik på en sovesal med 12-13-14 andre drenge til stede. En yngre dreng fik stukket to fingre op i sin numse. Han gjorde alt, hvad han kunne for at tie stille. I langt højere grad var det mere normalt, end det var chokerende, siger han i dokumentaren.

Også andre kilder fortæller i dokumentaren om lignende seksuelle krænkelser.

Se traileren til dokumentaren her. Video: TV 2

Elever bortvist
Onsdag forud for premieren på dokumentaren kom det frem, at fire elever i november 2021 blev bortvist fra skolen,  fordi de – ifølge skolens øverste ledelse – har optaget videoer af forskellige former for krænkelser, som de også har deltaget aktivt i.

Skolens ledelse har dog forud for dokumentaren kraftigt afvist, at man vender det blinde øje til overgreb og krænkelser. Det skete tirsdag middag i en pressemeddelelse fra Herlufsholm.

Slået til blods: Du skal tilgive

I dokumentaren er der flere eksempler på voldelige og krænkende episoder, som skolen har været vidende om – og har valgt at dysse ned uden at inddrage politiet.

Blandet andet fortæller en tidligere elev, at han som 1. g’er blev slået til blods på dansegulvet under en fest på Herlufsholm, fordi han dansede med en pige fra 3. g.

Han blev efterfølgende bragt til skolens sygestue til behandling, men det voldelige overfald blev ikke meldt til politiet.

Til gengæld fortæller offeret, at han bliver bedt om at gøre sit bedste for at tilgive den ældre elev, der havde slået ham – helt offentligt – så hårdt med en knytnæve i baghovedet, at han begyndte at bløde.

Det er Peter, der i dokumentaren står frem og fortæller historien om det blodige overfald. Foto: Carsten Overbye/TV 2
Det er Peter, der i dokumentaren står frem og fortæller historien om det blodige overfald. Foto: Carsten Overbye/TV 2

På skolens hjemmeside fremgår det under deres trivselspolitik, at Herlufsholm ’ser det som vores fornemste opgave at skabe et miljø, hvor elever trives, udfordres og udvikler sig, samt at skabe en kultur hvor elever og forældre trygt kan henvende sig vedrørende negative samspil mellem elever, der kan udvikle sig til mobning eller krænkende adfærd’.

Dokumentaren efterlader det indtryk, at når man ’trygt kan henvende sig’, betyder det, at der intet bliver gjort for at stille personerne bag de voldelige og krænkende handlinger til ansvar uden for skolens solide og gamle mure.  

'Gennem sin vinkling anklager programmet skolen for især to ting: At der skulle foregå vold og krænkelser på Herlufsholm, og at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, der ifølge udsendelsen finder sted,' lyder det i pressemeddelelsen, der fortsætter:

Annonce:

'I løbet af de over 30 år, som udsendelsen har klippet sammen, har der været sager med krænkende adfærd, men vi kan slet ikke genkende, at krænkelser er en del af kulturen på Herlufsholm.'

Pressemeddelelsen er underskrevet af rektor Mikkel Kjellberg, der kraftigt afviser, at ledelsen har forsøgt at skjule krænkelserne.

Flere kendte og kongelige har taget deres ungdomsuddannelse på Herlufsholm. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flere kendte og kongelige har taget deres ungdomsuddannelse på Herlufsholm. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

'Vi vil desuden understrege, at det på ingen måde er sandt, at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, som ifølge udsendelsen skulle finde sted,' lyder det.

I januar 2022, da Herlufsholm ifølge pressemeddelelsen blev bekendt med dokumentaren, igangsatte skolen en ekstern undersøgelse af elevkulturen. Den undersøgelse forventes at være klar i løbet af sommeren 2022.

Se 'Herlufsholms hemmeligheder' på TV 2 torsdag den 5. maj eller på TV 2 PLAY.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kritikerne lægger ikke fingre imellem, når de skal beskrive kostskolen med en række kongelige og kendte elever gennem tiden. Det kan du læse meget mere om her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: