Sablet ned: - Det var ikke hensigten

Et klip med Jens Gaardbo bliver lige nu delt vidt og bredt og kritiseret fra flere kanter

Her ses Jens Gaardbo i programmet 'Ugens løb med Jens Gaardbo'. Foto: DK4
Her ses Jens Gaardbo i programmet 'Ugens løb med Jens Gaardbo'. Foto: DK4
Følg Film og tv

Et klip fra Jens Gaardbos aktualitetsprogram 'I ugens løb med Jens Gaardbo' på DK4 deles lige nu flittigt på de sociale medier.

I det seneste program lægger den tidligere TV 2-vært Jens Gaardbo nemlig ud med at fortælle, at de i programmet helst beskæftiger sig med emner, som de andre medier ikke taler om.

Herefter fortæller han om departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og hendes brutale sms. Det har han ikke tænkt sig at tale om, siger han og fortsætter:

- Der er også i ugens løb blevet skrevet en del om den dokumentar, som især de københavnske medier har beskæftiget sig med. Det beskæftiger vi os ikke med, siger han med et glimt i øjet med henvisning til dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen'.

Netop den udtalelse deles lige nu vidt og bredt på de sociale medier og modtager kritik fra flere kanter. Blandt andre radiovært Sandie West:

'Vi udelukker bestemt dokumentar'
I programmet vælger de i stedet at tale med en gæst om en anden dokumentar, nemlig den nye dokumentar om The Beatles. Det er altså ikke alle dokumentarer, der er forbudte emner - blot den, der også omhandler Gaardbo selv og hans tid på TV 2.

Gaardbo blev fjernet fra skærmen på TV 2, efter det i 2020 kom frem i TV 2's advokatundersøgelse, at han i sin tid som nyhedschef havde opført sig upassende.

Programmets sidste gæst er Asger Juhl fra mediet Den Uafhængige. Han skal tale om ugens vigtigste historier ifølge ham, men heller ikke her er der adgang til at tale om hvad som helst.

- Hvis nu vi udelukker en bestemt dokumentar, siger Jens Gaardbo og rømmer sig for sjov, før han fortsætter:

- Hvad har du så især lagt mærke til i ugens løb på Den Uafhængige?

Herefter fortæller Asger Juhl om sagen med Barbara Bertelsens sms'er, så man må forstå, at det emne altså ikke var helt bandlyst, som vi ellers fik forklaret i programmets åbningssekvens.

Jens Gaardbo har fået sit eget program på DK4. Og her måtte der ikke tales om den meget omtalte dokumentar om krænkelser på TV 2 - altså lige ud over, når værten selv gjorde grin med den. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Jens Gaardbo har fået sit eget program på DK4. Og her måtte der ikke tales om den meget omtalte dokumentar om krænkelser på TV 2 - altså lige ud over, når værten selv gjorde grin med den. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
 

Vil gøre opmærksom på inhabilitet
Jens Gaardbo er ikke meget for at tale om sine udtalelser om MeToo-dokumentaren, da Ekstra Bladet fanger ham over telefonen.

- Jeg ringer til dig angående sidste uges afsnit af 'I ugens løb', hvor du flere gange nævner den MeToo-dokumentar, som er udkommet på Discovery. Man kan få et indtryk af, at du gør grin med dokumentaren de gange, du nævner den. Hvad tænker du om det?

- At jeg gør grin med den?

- Ja, når du for eksempel rømmer dig, efter du har nævnt den, eller fortæller, at det er en dokumentar, I ikke taler om.

- Jeg rømmer mig?

- Ja? Hvad er din hensigt med at nævne dokumentaren?

- Jeg ønskede bare at gøre opmærksom på, at jeg er inhabil. Det var sådan set det eneste. Jeg gør ikke grin med den udsendelse overhovedet, jeg synes, den er væsentlig. Jeg synes ikke, jeg har noget at gøre grin med.

- Så du gør det for at gøre det klart, at du ikke KAN tale om den?

- Ja, netop.

Kan ikke se problemet

Hos DK4 kan Steen Andersen, der er kommunikationsdirektør på kanalen, ikke se problemet i udmeldingen fra Jens Gaardbo.

- Det er ikke noget, vi har besluttet (at han skulle sige det, red.). Det er Gaardbo, der vælger at sige, at han ikke beskæftiger sig med det. Der er mange ting, der kan provokere folk. Det er ikke tænkt som en provokation, men som en programerklæring og en forklaring af, hvad programmet kommer til at handle om, og hvad det ikke kommer til at handle om.

- Men er det ikke underligt, at I har en vært, der selv er blevet fældet for MeToo, der sidder i et aktualtitetsprogram og fortæller, at han ikke vil forholde sig til den helt store dagsorden, som jo er den her MeToo-dokumentar?

- For mig at se handler dokumentaren ikke om ham, men en arbejdsplads, han har været en del af tilbage i tiden, men det giver god mening, at han ikke har lyst til at tale om den. Han har jo erkendt, at han for 20 år siden opførte sig upassende, siger Steen Andersen og fortsætter:

- Det er ingen hemmelighed, at DK4 er involveret i produktionen, og at det også er meningen, at dokumentaren skal sendes på DK4, så vi er slet ikke berøringsangste, og jeg kan ikke se problemet i, at vi har Gaardbo og dokumentaren samtidig.

Ikke sigtet eller dømt
- Hvordan kan det være, når nogle af episoderne i dokumentaren handler om ham - selvom han ikke bliver nævnt ved navn?

- Jens er ikke nævnt i dokumentaren. Han har ikke været sigtet, dømt eller noget. Det er ikke kønt, det, der kommer frem om TV 2. Det er meget uskønt. Men jeg mener stadig, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, siger han og fortsætter:

- Dokumentaren handler ikke om ham, men om arbejdspladsen. Han har selv sagt, at han har opført sig upassende, og at han har lært af det, og jeg ser ganske enkelt ikke et problem i det. Der er ingen medarbejdere, der føler sig forulempede eller stødt af ham. Nogle vil mene, det er utroværdigt, men det må stå for deres egen regning.

- Men vi kommer vel ikke til at kunne se ham dække MeToo hos jer?

- Nej, det er klart, at han ikke ville kunne dække dokumentaren troværdigt, for han er rundet af kulturen. Så han vil kun kunne komme med partsindlæg i den sag, og det ville være meget mærkeligt.

- Står du stadig på mål for, at I har ham ansat?

- Hvis man har fået sin straf afsonet, må man gerne være en del af samfundet, men det er, som om at når man har gjort noget for 20 år siden, der var upassende, er det en livstidsdom, og det synes jeg er meget uproportionelt. Jens er en fri og ustraffet mand. Selvfølgelig kan han lave journalistik. Men han skal nok ikke lave journalistik om MeToo. Men det ændrer ikke på, at han er en strålende journalist, og vi er glade for at have ham.

Mærkeligt ikke at nævne den
- Hvorfor så nævne den overhovedet?

- Fordi det var mærkeligt at snakke om ugens forløb og lade, som om den ikke var der.

- Din gæst Asger Juhl bliver også opfordret til ikke at tale om den. Hvorfor må han ikke det?

- Nej, jeg nævnte bare over for ham, at jeg havde sagt i begyndelsen af udsendelsen, at vi ikke talte om den, og derfor ville det være mærkeligt, at han så begyndte at gøre det.

- Men du nævner også Barbara Bertelsens sms'er i begyndelsen af udsendelsen, og dem taler han alligevel om?

- Ja, jeg følte ikke, jeg var inhabil i sms'erne.

Klippet er siden gået viralt på sociale medier, hvor flere finder det upassende.

- Mange lader til at være af den opfattelse, at du gør grin med dokumentaren?

- Nå, nej det var ikke hensigten. Og på det tidspunkt, hvor jeg lavede den udsendelse, havde jeg ikke set dokumentaren. Jeg forsøgte bare at gøre opmærksom på, at den taler vi ikke om her. Og så var det måske lige ... Det kan da godt ske, at jeg gjorde det for subtilt.

- Så du kan godt følge, at folk kan misforstå det?

- Nej, jeg kan bare konstatere det. Jeg kan bare sige, at det var overhovedet ikke min hensigt. Især fordi jeg slet ikke havde set de udsendelser på det tidspunkt.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Asger Juhl, der medvirkede i programmet, men det har i skrivende stund ikke været muligt.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.