'Skandale' på TV2: - Vi beklager meget

Mathilde Caffey har fået mange grimme beskeder, efter CH10 langede ud efter 'X Factor' og Sony. Nu beklager pladeselskabet

Mathilde Caffey har modtaget mange grimme beskeder de seneste timer. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mathilde Caffey har modtaget mange grimme beskeder de seneste timer. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Torsdag aften beskrev Ekstra Bladet, hvordan den danske sanger Chio Dyrlund, der går under kunstnernavnet CH10, var rasende på TV2 og Sony, fordi hun ikke var blevet informeret om, at hendes sang 'Karma Is A Bitch' var blevet udgivet i 'X Factor'-finalisten Mathilde Caffeys navn i kølvandet på lørdagens finale, hvor Mathilde Caffey sang netop den sang.

Siden er det væltet ind med beskeder fra rasende danskere på TV2's Facebook-side.

'Helt skruppelløst', skriver en, mens en anden fortsætter:

'Det er usmageligt gjort'.

'Dårlig stil, TV2', lyder det fra en tredje.

Sangerinde tordner mod TV2: - Det er tyveri

Til Ekstra Bladet fortalte Chio Dyrlund torsdag, at hun ikke var sur på Mathilde Caffey, men at hun var frustreret over, at hun ikke var blevet informeret af TV2 eller Sony.

- Til at starte med blev jeg virkelig, virkelig sur. Det var som at få en mavepuster. Jeg følte, at jeg var blevet røvrendt. Der er nogen, der skulle tage kontakt til mig. Jeg blaimer ikke Mathilde eller dommerne. Det er nogen bagom programmet, der skulle have kommunikeret det bedre - også til Danmark. De skulle have krediteret mig bedre i showet, siger hun og fortsætter:

- De skulle have nævnt, at det ikke var sange, der var skrevet specifikt til dem ('X Factor'-finalisterne, men at det er sange af andre artister og kreditere os. Det blev vinklet, som om det var deres egne sange, og det er en skandale, sagde hun.

Her ses Mathilde Caffey på scenen i finalen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Her ses Mathilde Caffey på scenen i finalen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Grimme beskeder
Selvom Chio Dyrlund gjorde det meget klart, at det ikke Mathilde Caffey hun er ude efter, har 'X Factor'-finalisten siden torsdag modtaget en lang række grimme beskeder.

Det har nu fået Caffey til at gå til tasterne på sin Instagram-profil.

- Det er en falliterklæring

'Jeg har på intet tidspunkt været informeret omkring de aftaler, der er blevet lavet med henhold til brugen af 'Karma is a bitch' som min finalesang. Jeg har, som Chio selv skriver, IKKE stjålet nogens sang, men der er tydeligvis gået noget galt ved de interne aftaler, og jeg synes, det er noget, man burde rette op på. 'X Factor' og Sony er to anerkendte giganter, og det ville være et respektabelt move, hvis I tog det første skridt i at løse konflikten,' skriver hun og fortsætter:

'Jeg er ked af de hadefulde beskeder, som jeg har fået, og jeg vil bede dem, der skriver disse kommentarer, at huske på det menneske, der sidder med følelser på den anden side af skærmen. Samtidig er jeg også ked af den manglende anerkendelse, CH10 har fået for det flotte nummer, hun har lavet. Så jeg foreslår, at vi alle går ind og viser en upcoming artist noget kærlighed og streamer den originale version af 'Karma is a Bitch', skriver hun videre.

Chio Dyrlund, der går under navnet CH10, understreger, at hun ikke langer ud efter Mathilde. Privatfoto
Chio Dyrlund, der går under navnet CH10, understreger, at hun ikke langer ud efter Mathilde. Privatfoto

Til Ekstra Bladet siger Chio Dyrlund, at hun er ked af, at sagen er gået ud over Mathilde Caffey.

- Allerede da hun havde spillet min sang, skrev jeg til hende, at det var sejt gået. Jeg har ikke været sur på hende på noget tidspunkt. Hun skrev, at hun har fået mange grimme beskeder. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det her intet har med hende at gøre, og jeg har det skidt over, at folk langer ud efter hende. Hun er 15 år, og det her er hårdt for hende, siger hun.

Kongehus i heftigt angreb: 'Løgn'

Kan ikke gøre noget
Selvom Chio Dyrlund føler sig uretfærdigt behandlet, kan hun ikke gøre så meget ved det. TV2 og Sony har nemlig loven på deres side.

Det fortæller organisationen Koda, der sikrer musikeres rettigheder i Danmark, til Ekstra Bladet.

- Det er lovligt at lave covernumre, så rent juridisk er der ikke nogen sag her. Men jura eller ej, så er det både en god idé og god stil at informere og kreditere dem, der har lavet musikken, siger Eva Hein, der er kommunikationsdirektør, til Ekstra Bladet.

Over for Ekstra Bladet beklager Karina Fenn, der er frontline director i Sony Music, alligevel forløbet. Læs hendes kommentar i boksen nedenfor.

Sony: - Vi beklager

- Vi har været i dialog med artisten forud for 'X Factor'. De vidste godt, at nummeret ville blive spillet i finalen. Men vi tager på vores kappe, at vi ikke var nok opmærksomme på at garantere os, at de havde forstået, at sangen også blev udgivet efterfølgende, siger hun og fortsætter:

- Når det så er sagt, har vi ikke gjort noget lovmæssigt galt. Det ændrer dog ikke på, at vi er kede af det på det rent menneskelige plan. For der er en person i den anden ende, der er ked af det, og som ikke synes, det her er fedt, og det vil vi selvfølgelig gerne i dialog om, og derfor har vi også rakt ud til både artisten og hendes pladeselskab, siger hun.

Ifølge Karina Fenn er de derfor heller ikke blege for at beklage forløbet.

- Vi har forsøgt at gøre, hvad vi kan ud fra et menneskeligt synspunkt, og derfor vil vi også gerne række ud og sige, at vi beklager meget. Vi skulle have sørget for, at vi var 100 procent sikre på, at de havde forståelse for, at sangen også blev udgivet efterfølgende. Det var forkert af os at antage, at de vidste det, siger hun og understreger:

- Men det er ikke noget med, at sangen bliver trukket tilbage, eller at det får konsekvenser på den måde, for vi har ikke gjort noget ulovligt.

Også TV2 beklager fredag fejlen.

TV2 beklager også

- Vi er simpelthen så kede af, at de musikere, som gerne skulle have set brugen af deres sange i ’X Factor’ som et kæmpe skulderklap, i stedet har fået en dårlig oplevelse, lyder det fra Dorthe Thirstrup, kanalchef for TV2.

- Chio Dyrlund og Thomas Holm, der er de danske originalkunstnere bag to af årets cover-singler, skulle naturligvis have været informeret om, præcis hvordan deres musik ville indgå i finalen, og vi beklager, at det ikke er sket. Alle regler på området er fulgt, og brugen af numrene er naturligvis rapporteret til KODA og NBC, men selve kommunikationen med kunstnerne har simpelthen ikke været god nok, hvilket vi beklager og naturligvis forsøger at rette op på i fremtiden, lyder det videre.