Spørge-Søren har lavet 1000 programmer

Det populære radioprogram fra Café Hack i Aarhus har skiftet navn og kanal, men det er alligevel blevet til 1000 programmer om op- og nedture i de kendtes liv. Lyt med på søndag kl. 10.00

Søren Dahl er blevet synonym med den lille Café Hack i Aarhus, hvor han i 15 år har optaget sit særlige radioprogram. Foto: Claus Bonnerup
Søren Dahl er blevet synonym med den lille Café Hack i Aarhus, hvor han i 15 år har optaget sit særlige radioprogram. Foto: Claus Bonnerup

De mange fremmødte fans i caféen i Aarhus Teaters smukke bygning vidste ikke, at de skulle overvære en helt særlig optagelse af det populære radioprogram ’Dahl på Hack’.

Program nummer 1000 af det, der før hed 'Café Hack' og blev sendt på P4 og nu hedder 'Dahl på Hack' og bliver sendt på Ekstra Bladets DAB-radiokanal.

Men på trods af navneskiftet er både værterne, lokalerne og konceptet det samme.

Faktisk mener værten ikke, at det er noget særligt, at hans radioprogram nu kan holde en form for jubilæum, selvom det har været igennem et kanal- og navneskifte.

– Program nummer 999 og 1001 er lige så specielle, som program nummer 1000, forklarer Søren Dahl, inden han går på scenen og starter optagelserne til jubilæumsprogrammet.

Blå bog Søren Dahl

Søren Krogsgaard Dahl.

Født 21. juni 1958 i Thisted.

Uddannet musikpædagog ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1984. Har siden videreuddannet sig i musical- og filmkomposition i London.

Arbejder som radiovært, forfatter og musiker.

Var med som musiker i De Nattergale fra 1994 til 1998.

Har sammen med Kristian Borregaard skrevet otte børnebøger og tre julekalendere til P3.

I perioden 2003 og 2017 var Søren Dahl vært på radioprogrammet 'Café Hack', der blev sendt på P4. Siden 2017 har han haft 'Dahl på Hack' der sendes på FM Classic og hver søndag på Ekstra Bladets DAB-radiokanal.

Se dem i øjnene og lyt
Søren Dahl har ikke nogen journalistisk uddannelse, men han er til uddannet komponist. Men det ser han ikke som nogen hindring. Han synes, at en værts største kompetence er at være nysgerrig, være en anden spørge-Søren.

Søren Dahls nysgerrighed og evner som gør, at han ikke har svært ved at få berømtheder fra nær og fjern til Aarhus, hvor de bliver interviewet om stort og småt foran et publikum.

Umiddelbart mener værten ikke, at han gør noget særligt for at få gæsterne til at åbne munden i det alternative radiostudie i de fine lokaler i hjertet af byen.

– Jeg er bevidst om to ting, når jeg interviewer folk. Det er at kigge dem i øjnene og lytte til dem. Derudover søger jeg for at læse bøger, artikler, og hvad der ellers findes om gæsten, så jeg ved mest muligt om dem, inden vi optager, fortæller han.

1000 udsendelser og 2000 interviews er det blevet til, siden ’Café Hack’ gik i luften for første gang 6. Januar 2003. Dengang blev programmet sendt live og på hverdage. Nu bliver det indspillet om onsdagen og sendt om søndagen.

I løbet af de 15 år, hvor det populære radioprogram har eksisteret, har Søren Dahl fået meget få afslag på at medvirke i programmet. Faktisk kan han ikke huske, hvor mange han har fået i alt.

Men to afslag vil han altid huske, for det er fra personer, han altid har drømt om at få lov til at læse op på og interviewe.

– Jeg har inviteret dronningen op på scenen, men hun sagde pænt nej tak. Det samme gjorde Kim Larsen, da jeg spurgte ham. Desværre er det for sent for ham at ændre mening nu, siger han med et vemodigt smil.

Søren Ryge, Poul Krebs og Ole Henriksen medvirker alle i program nummer 1000 af 'Dahl på Hack'. Programmet bliver spillet på Ekstra Bladets radiokanal søndag 4. november klokken 10. Foto: Claus Bonnerup
Søren Ryge, Poul Krebs og Ole Henriksen medvirker alle i program nummer 1000 af 'Dahl på Hack'. Programmet bliver spillet på Ekstra Bladets radiokanal søndag 4. november klokken 10. Foto: Claus Bonnerup

Billeder afslører royalt kæmpe-kiks: Glemte pinlig detalje

Armbøjninger, sceneskræk og kaffe i klaveret
Selv om han har lavet 2000 interviews i radioprogrammets levetid, så er der nogle af dem, som Søren Dahl ikke kan glemme.

Især fem gæster og deres tur på scenen vil Søren Dahl ikke glemme foreløbig.

– Det stikker af hver gang Ole Henriksen er med. Jeg kan godt have en dagsorden, men vi kan ende med at lave ti armbøjninger eller danse rundt på scenen helt spontant.

– Hans Engell har engang spildt et stort krus kaffe ned i et klaver, som jeg havde stående oppe på scenen. Vi sendte direkte den dag, så vi kunne ikke gøre noget ved det. Vi måtte bare ignorere det.

– Gæsterne, der er med i programmet, bliver automatisk forfængelige, fordi de sidder overfor et publikum. Lise Nørgaard må jeg for eksempel konsekvent kun fotografere fra venstre side, og det har været svært at få en mikrofon på hende, men det er lykkedes.

– Reneé Toft Simonsen var jeg engang ved ikke at kunne få på scenen, fordi hun var ikke klar over, at der ville være publikum på, og hun lider af sceneskræk. Det var angstprovokerende for hende at skulle tale foran 60 mennesker. Det har hun siden overvundet.

– Vi havde engang grevinde Alexandra med. Det var lige efter skilsmissen fra prins Joachim. Nu havde hun så fået stemmeret, og jeg sluttede interviewet af med at spørge, hvad hun ville stemme til det nært forestående folketingsvalg. Det ville hun ikke svare på, for det var grænseoverskridende.

Så der er god grund til at glæde sig til at opleve de næste tusind gæster og deres spændende, hyggelige og ofte overraskende spontane svar på Ekstra Bladets DAB-radiokanal i tiden, der kommer.

Usoigneret cirkusartist dukkede op til dronningens aftenselskab