Står frem: Hun fældede Dorph

Therese Philipsen står nu frem for første gang og fortæller sin side af historien, der var med til at få Jes Dorph-Petersen fyret

Therese Philipsen står nu frem i omdiskuteret dokumentar. Foto: Privat
Therese Philipsen står nu frem i omdiskuteret dokumentar. Foto: Privat
Følg Film og tv

For første gang står den tidligere TV 2-vært Therese Philipsen frem og fortæller sin historie om de seksuelle krænkelser, hun oplevede i sin tid på TV 2.

Det sker ifølge Ekstra Bladets oplysninger i dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen', der mandag morgen har premiere på discovery+.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Se traileren til 'Metoo: Sexisme Bag Skærmen'

Se traileren til 'Metoo: Sexisme Bag Skærmen', hvor Therese Philipsen står frem.

Her fortæller hun, at hun var en af de to kvinder, der deltog i TV 2's advokatundersøgelse af sexisme og seksuelle krænkelser på kanalen, som fortalte om oplevelser med seksuelle krænkelser begået af Jes Dorph-Petersen for 20 år siden.

Blå bog

 • Therese Philipsen.
   
 • 44 år. Gift med Jan Sigetty Bøje, mor til to piger på 12 og 14 år og papmor til to voksne børn.
   
 • Født i Snekkersten i Nordsjælland.
   
 • Bor i Cocoa Beach i Florida.
   
 • Uddannet journalist fra SDU.
   
 • Hun var vært på ’TV2 Sporten’ og ’Station 2’ frem til januar 2005, hvor hun pludselig blev pillet af skærmen og ikke fik forlænget sin kontrakt. Det var forholdet til Jan Sigetty Bøje, der kostede Therese Philipsen jobbet, da han sad i TV2’s chefredaktion.
   
 • Debuterede i 2007 som forfatter med romanen ’Den tjekkiske forbindelse’.
   
 • Skrev i 2012 sin første engelsksprogede roman, ’One, Two ... He is Coming for you’ under pseudonymet Willow Rose.
   
 • Er aktuel med bog-serien om den tidligere FBI-agent Eva Rae. Nyeste udgivelse er ’It’s Not Over’.
   
 • Startede karrieren på dansk, men skiftede hurtigt over til engelsk for at favne et bredere publikum.

Beskrivelser, som sidste år kostede Jes Dorph-Petersen jobbet, da han blev taget af skærmen på alle TV 2's kanaler.

I advokatundersøgelsen forklarede Therese Philipsen, at hun tilbage i 2001 blev inviteret hjem til Jes Dorph-Petersen af en fælles kollega.

Therese Philipsen var i flere år vært på TV 2. Foto: Carsten Andreasen
Therese Philipsen var i flere år vært på TV 2. Foto: Carsten Andreasen
 

Under besøget skulle Jes Dorph-Petersen ifølge Therese Philipsen have lagt en hånd over hendes mund og presset hende ned på en briks, hvor han angiveligt tiltvang sig sex med hende.

Den oplevelse uddyber hun i dokumentaren på discovery+ og står dermed frem for første gang.

Jes Dorph-Petersen: Sagen kort

I starten af januar kunne Ekstra Bladet på baggrund af en intern mail sendt til medarbejderne på Nordisk Film TV afsløre, at den populære tv-vært Jes Dorph-Petersen var blevet fyret fra selskabet og dermed fjernet som vært på TV 2.

Det skete efter en ekstern advokatundersøgelse af sager om sexisme og sexchikane på TV 2.

Det kostede ham til at starte med jobbet som vært på 'Go' aften Live', og siden stod det også klart, at MeToo-sagerne også kostede 61-årige Dorph-Petersen jobbet som vært på en dokumentar, der var i støbeskeen og produceret af Deluca Film, og som siden skulle sendes på TV 2.

Anklagerne mod Jes Dorph-Petersen drejer sig om to sager fra henholdsvis 2001 og 2003 og kommer fra to kvindelige tidligere praktikanter.

Den ene har forklaret, at hun tilbage i 2001 blev inviteret hjem til Jes Dorph-Petersen af en fælles kollega, og under besøget skulle Jes Dorph ifølge kvinden have lagt en hånd over hendes mund, givet hende en lussing og presset hende ned på en briks, hvor han angiveligt tiltvang sig sex med hende.

Et vidne, der var i lejligheden, har også afvist anklagerne.

Den anden kvinde forklarer, at hun i 2003 var på et lignende besøg hos Jes Dorph-Petersen med en mandlig kollega. De to mænd lagde ifølge kvinden op til sex, men ifølge hendes forklaring afviste hun.

Jes Dorph-Petersen har igennem hele processen nægtet anklagerne, og han har siden klaget til Advokatrådet og Datatilsynet, fordi han føler sig uretfærdigt behandlet i forbindelse med den interne advokatundersøgelse.

Vil skabe debat
Forud for dokumentaren har Ekstra Bladet flere gange talt med Therese Philipsen.

Her har hun ikke lagt skjul på, at det har taget hårdt på hende, at dokumentaren igen og igen er blevet udskudt, og at TV 2, der startede arbejdet med dokumentaren, valgte at skrotte den.

Jes Dorph-Petersen blev fyret på baggrund af blandt andre Therese Philipsens forklaring. Han har gentagne gange benægtet hendes forklaring. Foto: Marie Ravn
Jes Dorph-Petersen blev fyret på baggrund af blandt andre Therese Philipsens forklaring. Han har gentagne gange benægtet hendes forklaring. Foto: Marie Ravn

Samtidig fortalte hun mere om, hvorfor det er vigtigt for hende at stå frem og fortælle sin historie.

- Jeg synes, det er ubeskriveligt hårdt. Det var sindssygt hårdt at skulle fortælle min historie i efteråret for første gang i tyve år. Jeg har haft dage, hvor jeg bare græd og ikke kunne stoppe, og jeg har været plaget af mareridt, sagde hun til Ekstra Bladet og fortsatte:

- Det har absolut ikke været sjovt, men jeg tog en beslutning om at deltage alligevel, fordi jeg mente, det var det rigtige at gøre. Det var ikke en let beslutning.

Fakta om MeToo-dokumentaren

Hele arbejdet med MeToo-dokumentaren blev skudt i gang i 2020, efter en række kvindelige TV 2-ansatte tog initiativ til en støtteerklæring til tv-vært Sofie Linde, der satte fokus på sexisme i mediebranchen i sin tale under Zulu Comedy Galla sidste år.

Støtteerklæringen blev underskrevet af hele 1615 kvinder fra mediebranchen og satte i den grad gang i en ny MeToo-bevægelse.

Efter støtteerklæringen satte TV 2 også en ekstern advokatundersøgelse af forholdene på kanalen i gang, og den undersøgelse betød blandt andet, at de to profilerede værter Jens Gaardbo og Jes Dorph-Pedersen blev fjernet fra skærmen.

Ekstra Bladet erfarede siden, at en gruppe journalister fra TV 2 var i gang med at lave en dokumentar, som omhandlede sexisme i mediebranchen - heriblandt på TV 2.

Siden trak kanalen dog stikket, og i stedet besluttede Politiken, at de i samarbejde med Impact TV ville arbejde videre med projektet.

I februar i år meddelte Politiken dog, at de trak sig fra samarbejdet.

- Men vi fortsætter arbejdet med projektet med en ny mediepartner. Vi glæder os til at gøre dokumentaren tilgængelig for offentligheden, når tid er, lød det i den forbindelse fra Thomas Heurlin, der er direktør i Impact TV.

Siden er Discovery Networks Danmark dog kommet med på samarbejdet, og dokumentaren er nu en realitet.

Therese Philipsen understreger, at hun ikke fortalte sin historie for at få nogen fyret, men for at skabe fokus og debat om emnet.

- Jeg havde håbet på, at det kunne være et godt og sagligt indspark i debatten om sexisme og MeToo. Jeg synes, det er på tide, at nogen tør stå frem, og derfor sagde jeg ja - i det håb at andre ville få lyst og mod på det samme. Måske ville andre kunne skamme sig lidt mindre over de ting, de oplever, sagde hun og tilføjede:

- Mit motiv i det her har aldrig været at få fyret nogen, men at få sparket ordentligt gang i debatten.

Dorph nægter alle anklager

Jes Dorph-Petersen har gentagne gange afvist Therese Philipsens historie i en lang række medier - heriblandt Ekstra Bladet.

'Det er baseret på en løgn. Det er forkert. Det er en kvinde, der har opdigtet en historie', skrev han i forbindelse med sagen på sin Facebook-profil.

Over for Ekstra Bladet uddybede han:

- Mine følelser de første dage var en vrede (efter fyringen, red.), som jeg var nødt til at prøve at håndtere og arbejde med mentalt. Jeg var nødt til at acceptere, at der ikke var noget at gøre, for her var der ikke mulighed for en appel, som der er i en domstol, sagde han og fortalte videre:

- Jeg er godt klar over, at det ikke kun er mig, der er personligt ramt af denne sag. Den er ubehagelig for alle involverede - selvom vi er uenige om centrale dele af forløbet, og det er en ulykkelig sag for alle, siger han videre.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.