The Danish Girl forbydes i Mellemøsten

Filmen om den transseksuelle dansker forbydes af flere lande i Mellemøsten. Qatar begrunder beslutningen med, at filmen er moralsk forkert

The Danish Girl forbydes i Mellemøsten

Se en trailer til filmen her

Qatar har forbudt filmen 'The Danish Girl', og nu har flere lande som Kuwait, Oman, Bahrain, De forenede Arabiske Emirater og Jordan fulgt trop. Jordans officielle forklaring er, at filmen anses for at opfordre til homoseksualitet og kønsskifteoperationer. Det skriver svenske Expressen.

Men det er i strid med menneskerettighederne, mener Europarådets Parlamentariske Forsamling, PACE.

- Et forbud mod film som 'The Danish Girl' går helt imod ånden i det partnerskab, som det jordanske parlament har indgået, og vi tror, at der er et behov for at minde vores partnere om det, skriver de i en udtalelse.

The Danish Girl forbydes i Mellemøsten

Ole Henriksen var på den røde løber, da filmen havde gallapremiere i Danmark. Hør hans mening om filmen her (Video: Ritzau)

Censur mod LGBT-personers rettigheder
Når landene i Mellemøsten forbyder film af disse årsager, betragtes det som censur af rettighederne for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT).

Det mener Tobias Billström, næstformand for den svenske delegation i PACE, som understreger problematikken i netop det:

- Vi bør rejse spørgsmålet om denne form for censur mod LGBT-rettigheder. Navnligt set i lyset af, at vi så sent som i forrige uge indgik et partnerskab om demokrati med Jordans parlament, siger han.

Den amerikanske film handler om den danske landskabsmaler Einar Wegeners liv. Med en kønsskifteoperation i 1931 var hun den første transkønnede kvinde i verden, der fik foretaget et kønsskifte ved kirurgisk indgreb.

'The Danish Girl' har dansk biografpremiere i dag d. 4. februar.