Annonce:
Annonce:

Thygesen smider bombe: - Det var Dyrby

I dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' navngiver Anna Thygesen ikke personen, der opførte sig sexistisk og upassende over for hende. Nu afslører hun navnet til Ekstra Bladet

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Anna Thygesen, der tidligere var ansat på TV 2, smider nu noget af en bombe.

Over for Ekstra Bladet afslører hun, hvilken TV 2-chef der opførte sig så upassende og direkte sexistisk over for hende, at hun har valgt at stå frem i 'MeToo: Sexisme bag skærmen' - og nu også afsløre mandens identitet.

'Du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og fordi jeg ikke vil kneppe dig,' var beskeden ifølge Anna Thygesen fra chefen - Michael Dyrby, tidligere nyhedsdirektør på TV 2 og nuværende ansvarshavende chefredaktør på B.T.

Både i dokumentaren og til Ekstra Bladet fortæller Anna Thygesen om den konkrete episode, hvor Dyrby ifølge hende gik over grænsen.

Annonce:

Anna Thygesen har nu valgt at sætte navn på den chef, som hun mener gik langt over grænsen. Foto: Jan Sommer
Anna Thygesen har nu valgt at sætte navn på den chef, som hun mener gik langt over grænsen. Foto: Jan Sommer

Det skete angiveligt på vej hjem fra en julefrokost på TV 2 i 2007. Fest-følget skulle køres i bus fra Nordhavnen, hvor julefrokosten blev holdt, til Rådhuspladsen. Den eneste plads i bussen var ved siden af Dyrby.

- Jeg kender ham ikke. Jeg ved, hvem han er, og jeg går ud fra, at han ved, hvem jeg er, siger Anna Thygesen, der ikke ser Dyrby som fuld og heller ikke selv er beruset.

Dyrby nægter

Michael Dyrby kan ikke genkende Anna Thygesens oplevelse fra bussen på vej hjem fra julefokosten.

Det meddeler han kortfattet på en sms til Ekstra Bladet.

'Jeg er overbevist om, at jeg ikke har sagt noget så grænseoverskridende til Anna Thygesen - det ville naturligvis være helt uacceptabelt,' skriver Michael Dyrby kort.

Den melding overrasker ikke Anna Thygesen.

- Jeg kan godt forstå, at han benægter, når han har valgt at sige, at han ikke har været en del af kulturen.  Derfor er jeg glad for at, at en mine tidligere kolleger fra TV 2 over for Impact (produktionsselskabet bag dokumentaren, red.) kan bekræfte, at jeg fortalte om episoden mandagen efter julefrokosten, siger Anna Thygesen.

Intet svar
Ekstra Bladet har stillet Michael Dyrby en række spørgsmål til episoden og dokumentaren, som han ikke har svaret på. Vi ville gerne have haft svar på følgende:

- På skrift i dokumentaren er du citeret for at sige, at du ikke så den sexisme, der eksisterede på stationen. Hvordan kunne du ikke se det, når du selv var en del af det?

- Var du kultur-blind? Så du ikke den kultur, du selv var en del af?

- Var du selv med til at fremme den kultur?

- Hvordan hænger Anna Thygesens fortælling sammen med, at du i marts i en klumme var ude og sige, at du ikke mener, du har været med til at krænke nogen?

- Hvorfor er du ikke med i dokumentaren, når der tydeligvis er historier, der omhandler dig?

- Er det rigtigt, at du har hyret advokater til at undgå, at du ville blive inddraget i dokumentaren?

Mærkeligt spørgsmål
Efter lidt tid begynder Michael Dyrby ifølge Thygesen at spørge til hendes fremtidsplaner på tv-stationen.

- Han spørger, hvad jeg har af ambitioner. Det synes jeg er mærkeligt at spørge om på en julefrokost-decembernat, siger Anna Thygesen, der forsøger at undgå at svare på spørgsmålet.

- Jeg har været gennem den her PFA-skandale (en af danmarkshistoriens største finansskandaler, red.) og er selvfølgelig noget stækket og er helt vildt glad, da jeg får det her job på TV 2. Det er på mange måder en rigtig fed arbejdsplads. Så jeg tænker lidt: 'Nåh, er det en MUS-samtale her om natten'.

Anna Thygesen peger nu på Michael Dyrby. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anna Thygesen peger nu på Michael Dyrby. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Annonce:

'Kneppe'-kommentaren, som Dyrby ifølge Thygesen fyrede af i bussen, udstiller kulturen på TV 2, mener Anna Thygesen.

- Hold da kæft. Der fik jeg den in my face. At sådan var kulturen, siger Thygesen, der var 42 år, da episoden fandt sted. Alligevel sagde hun ikke fra, for det var kulturen ikke til. Men nu er tiden moden.

- Inderst inde har jeg været bange for konsekvenserne ved at sige det navn, siger Anna Thygesen, der ikke gider at være bange mere.

- Jeg må bare erkende, at jeg har været for - og er til dels stadig - at man ikke behøver at nævne navne. Fordi det handler om kulturen. Det handler om kulturen på TV 2. Derfor behøver man ikke at fortælle, hvem det er. Men så ser jeg denne her udmelding, at der sidder den her mand, der siger til mig i en bus, at jeg aldrig kan blive til noget på TV 2, fordi han ikke vil kneppe mig, at han er da ikke en del af kulturen. Han har ikke opdaget noget. Det bliver jeg simpelthen så provokeret over, siger hun og fortsætter:

Annonce:

Passer ikke
- Det provokerer mig, at han ikke tager ansvar for noget af det, han selv har gjort. Jeg ved ikke, om han behøver at sige, hvad han har gjort. Men jeg hører ingenting. Han har ikke set det (den sexistiske kultur, red), og han har ikke gjort noget for at finde ud af, om det var der. Og det er jo at sige: 'Ja, jeg tager ansvaret, fordi jeg var chef, men jeg var ikke selv en del af den kultur'. Og det passer ikke. Det blev jeg simpelthen provokeret af. Jeg synes simpelthen, at det er frækt, siger Anna Thygesen om sin begrundelse for at nævne navnet på den tidligere TV 2-boss.

I 'MeToo: Sexisme bag skærmen' står 11 kvinder frem og fortæller om mere eller mindre alvorlige sexisme-sager. Bortset fra Jes Dorph-Petersen, der selv har kommenteret de ting, som to kvinder har anklaget ham for, står ingen chefer frem i dokumentaren. 

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra discovery+ for at få dem til at uddybe, hvorfor det kun er Jes Dorph-Petersen, der bliver nævnt ved navn i dokumentaren. Det har endnu ikke været muligt.

Fakta om MeToo-dokumentaren

Hele arbejdet med MeToo-dokumentaren blev skudt i gang i 2020, efter en række kvindelige TV 2-ansatte tog initiativ til en støtteerklæring til tv-vært Sofie Linde, der satte fokus på sexisme i mediebranchen i sin tale under Zulu Comedy Galla sidste år.

Støtteerklæringen blev underskrevet af hele 1615 kvinder fra mediebranchen og satte i den grad gang i en ny MeToo-bevægelse.

Efter støtteerklæringen satte TV 2 også en ekstern advokatundersøgelse af forholdene på kanalen i gang, og den undersøgelse betød blandt andet, at de to profilerede værter Jens Gaardbo og Jes Dorph-Pedersen blev fjernet fra skærmen.

Ekstra Bladet erfarede siden, at en gruppe journalister fra TV 2 var i gang med at lave en dokumentar, som omhandlede sexisme i mediebranchen - heriblandt på TV 2.

Siden trak kanalen dog stikket, og i stedet besluttede Politiken, at de i samarbejde med Impact TV ville arbejde videre med projektet.

I februar i år meddelte Politiken dog, at de trak sig fra samarbejdet.

- Men vi fortsætter arbejdet med projektet med en ny mediepartner. Vi glæder os til at gøre dokumentaren tilgængelig for offentligheden, når tid er, lød det i den forbindelse fra Thomas Heurlin, der er direktør i Impact TV.

Siden er Discovery Networks Danmark dog kommet med på samarbejdet, og dokumentaren er nu en realitet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: