TV 2-chefer i lummer video: - Ryst rumpetten!

En video fra 25-års jubilæet på TV 2 deles lige nu vidt og bredt og vækker stor debat

Her kan du se videoen i sin fulde længde. Lyden og musikken er fjernet af rettighedsmæssige årsager.
Følg Film og tv

Når flere tidligere eller nuværende TV 2-chefer i dag i kølvandet på MeToo-bølgen og i særdeleshed dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' siger, at de ikke i detaljer har kendt til en dybt seksualiseret kultur på tv-stationen gennem mange år, klinger det i flere tilfælde hult.

Flere af de samme personer kan i hvert fald ikke sige sig fri for at have gjort sig muntre over samme tema og være kommet med hentydninger til, at det var godt at slå sig helt løs, og at der var 'fri leg', når der skulle festes i TV 2-regi.

Da TV 2 fyldte 25 år i 2013, fejrede man det med manér. Senest berettede Ekstra Bladet om, at daværende nyhedschef Michael Dyrby råsnavede en kvindelig medarbejder i forbindelse med festivitas på en herregård i anledning af jubilæet.

Men her stoppede fejringen ikke.

Der blev således også produceret en musikvideo, der bygger på det daværende kæmpehit fra Daft Punk, 'Get Lucky', men nu med en dansk og langt mere saftig tekst.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her ses Karin Cruz, Natasja Crone og Divya Das sammen med rapperen Clemens.
Her ses Karin Cruz, Natasja Crone og Divya Das sammen med rapperen Clemens.

Slap ud på nettet
I videoen optræder blandt andre daværende adm. direktør Merete Eldrup, senere adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen, som dengang var programdirektør, daværende kommerciel direktør Flemming Rasmussen, daværende finansdirektør Peter Normann og daværende nyhedschef Michael Dyrby.

Musikvideoen var produceret som et internt humoristisk fest-indslag, hvor cheferne optræder på gøgler-agtig manér, og hvor det var meningen, at det mere menige personale til jubilæet kunne sidde og grine ad de høje herrer - og kvinder - på slap line.

Men videoen slap dengang ud på nettet - kun for af rettighedsmæssige årsager at blive fjernet kort efter.

Nu er den så 'vakt til live' igen og deles vidt og bredt på de sociale medier, ligesom mediet ekkofilm.dk igen har den liggende på deres hjemmeside, og dermed har mange kritiske røster i cyberspace set dagens lys.

For hvordan hænger den video sammen med, at en lang række af TV 2's chefer påstår, de ikke kendte til den sexistiske kultur, som blev beskrevet af 11 krænkede kvinder i dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen'?

Artiklen fortsætter under boksen ...

- Videoen er en form for hverdags-sexisme

Det er ikke kun på de sociale medier, at videoen retrospektivt vækker kritik.

Henriette Laursen er direktør i KVINFO, der er videnscenter for køn og ligestilling.

Hun mener, at sexisme bliver normaliseret så meget i videoen, at man næsten ikke engang kan se det. Ifølge hende får man blinde vinkler overfor sin egen kultur på TV 2.

- Det her er en form for hverdags-sexisme, hvor sexisme bliver normaliseret, og her er den båret frem af nogle af de mest magtfulde inden for medieverdenen. Det er en festkultur og seksualiseret kultur, som kan blive virkelig svær at sige fra overfor hos dem, som ikke har samme kendisfaktor og magt i miljøet.

- At de øverste chefer er med, bevirker jo bare, at den dér hverdags-sexisme bliver sanktioneret fra allerøverste sted, og derfor er det også desto sværere for dem, som gerne vil være på den arbejdsplads at sige fra, når det er båret frem af dem, der er meget kendte og har meget magt i organisationen.

- Når man ser tilbage på videoen i dag, forstår man måske bedre det, der bliver fortalt om i sexisme-dokumentaren på TV 2 - også i forhold til at sige, at der har været en kultur, som i virkeligheden har muliggjort - og måske også nogle gange undskyldt - at noget værre skete.

- Det er en meget stereotyp påklædning med kvinder i Playboy-kostumer og mændene i pæne jakkesæt. Når man helt grundlæggende har en kultur, der sanktionerer, at når man taler om en kvinde, så taler man om, at hun har en lækker røv, så er det en meget stereotyp opfattelse. De står jo ikke og taler om, at hun er en skideskarp journalist.

Playboy-stil
I musikvideoen er der en slags Playboy-tema med op til flere unge kvinder, der er udfordrende klædt og iført Minnie Mouse-ører.

Her optræder også de fire profilerede studieværter Natasja Crone, Cecilie Beck, Divya Das og Karin Cruz, som alle er klædt udfordrende i lårkort, og hvor flere af dem gør sig til over for rapperen Clemens, der også optræder i videoen.

'Nu har I bare at give os håndslag på, at vi skal fyre den max af,' synger daværende direktør Merete Eldrup, mens en smilende Michael Dyrby svinger guitaren og rocker med.

'Vi smider kjole og hat, vi siger aldrig godnat, vi er her kun for at feste, vi fester kun med de bedste,' synger nuværende direktør Anne Engdal Stig Christensen, mens hun danser og vrikker med hofterne.

'Det er nu, du viser, hvad din krop kan. Så shake your booty, ryst rumpetten. Vi skider hul på etiketten,' bliver der blandt andet sunget videre.

Artiklen fortsætter under boks og billeder ...

- Humor får os til at sænke paraderne

Zen Donen er jurist og bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark, der en frivilligt drevet forening, der indsamler oplevelser samt oplyser om- og bekæmper sexisme

Hun mener, at der er flere problematiske ting i jubilæumsvideoen.

- Det meget åbenlyse er objektivisering af de kvindelige medvirkende, og det at hele videoen er lavet på klassisk julefrokost-manér, hvor der er nogle chefer, der laver sjov. Når man taler om sjov og sexisme, så har vi den her meget danske opfattelse af, at man skal kunne gøre grin med alting, og at hvis man siger noget til det, så er man hysterisk, krænkelsesparat og snerpet.

- Derfor kan det være svært at sætte sig op imod, fordi det bliver pakket ind i en fortælling om, at nu skal vi ikke tage tingene så alvorligt.

- Det, der er ved sexisme, som bliver pakket ind i sjov, er, at vi fra undersøgelser ved, at humor får os til at sænke paraderne og være mindre kritiske. Vi accepterer budskaber på en helt anden måde, når man normaliserer og bagatelliserer sexisme præsenteret på den her 'morsomme måde'. Vi ved også, at sexistisk humor understøtter de fordomme, folk har i forvejen. Det understøtter myter og diskrimination.

- Sexistisk humor er ikke bare noget, der sker i momentet, men noget, som har konsekvenser ud over øjeblikket. Derfor er det stærkt problematisk, fordi det ikke bare afspejler en kultur, men også kan være med til at forstærke en kultur.

- Det kan være med til  at bagatellisere, at man opfører sig diskriminerende, objektiviserende og seksualiserende over for kvindelige ansatte. Og når det netop er ledelsen, der er med i videoen, udsender man i endnu højere grad et budskab om, at man ikke tager disse ting alvorligt i det her firma.

Merete Eldrup, Anne Engdal Stig Christensen og Michael Dyrby giver den ikke for lidt i musikvideoen
Merete Eldrup, Anne Engdal Stig Christensen og Michael Dyrby giver den ikke for lidt i musikvideoen

Michael Dyrby giver den gas på guitar i videoen, og har svært ved at finde en grimasse, der kan passe
Michael Dyrby giver den gas på guitar i videoen, og har svært ved at finde en grimasse, der kan passe

'Meget lækker røv'
I slutningen af videoen viser de to 'musikere', der hidtil har haft hjelm på, sig at være den tidligere TV 2-vært Jes Dorph-Petersen samt den tidligere studievært og chef på TV 2 Sporten Morten Stig Christensen, der dengang som nu var gift med den senere administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen.

'Så du hende, der ikke havde så mange krøller og en meget lækker røv? Jeg kunne stå og kigge på den. Hvad synes du?', hvisker Jes Dorph-Petersen til Morten Stig Christensen med reference til netop Anne Engdal Stig Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I slutningen af videoen smider Jes Dorph-Petersen og Morten Stig Christensen maskerne, inden de taler om sidstnævntes kones bagdel
I slutningen af videoen smider Jes Dorph-Petersen og Morten Stig Christensen maskerne, inden de taler om sidstnævntes kones bagdel

Her kan du se afslutningen af videoen med Jes Dorph-Petersen:

Her kan du se Jes Dorph-Petersen og Morten Stig Christensen gøre grin med Anne Stig Christensens bagdel.
 

'Fed,' svarer Morten Stig Christensen om sin kones bagparti.

'Hvordan tror du, den er i virkeligheden', spørger Jes Dorph-Petersen.

'Det vil du ikke vide noget om, Jes', griner Morten Stig Christensen videre.

Via TV 2's presseafdeling oplyses det til Ekstra Bladet, at TV 2's administrerende direktør, Anne Stig Engdal Christensen, ikke ønsker at kommentere videoen.

Tidligere TV 2-chef: Jeg står inde for den

Merete Eldrup, der også medvirkede i TV 2-videoen, fortæller til Ekstra Bladet, at hun ikke fortryder videoen.

- Jeg har ikke set den i mange år, men dengang godkendte jeg teksten, siger hun og fortsætter:

- Men jeg kan huske, at den slutter med en episode med en række studieværter, hvor man kan diskutere, om det var over grænsen, siger hun.

- Kan du ikke forstå, at folk er kritiske i forhold til, at I som chefer ikke kan sige, I ikke kendte til en sexistisk kultur og så selv optræder i sådan en video?

- Det var for sjov og skulle ikke have liv ud over festen. Den var ikke tænkt som grov eller sexistisk. Det er kun afslutningen, som jeg senere har tænkt over, siger hun og fortsætter:

- Det er et billede på en tid, og i dag ville man nok lave det anderledes, men jeg havde ikke noget imod at synge dengang, og jeg står fuldt ved den. Jeg husker den ærligt talt ikke som grænseoverskridende eller specielt grov.

I dag så Merete Eldrup dog gerne, at videoen var lavet uden afslutningen med Jes Dorph-Petersen og Anne Stig Engdal Christensen.

- Jeg står ved sangen, og at det var sjov og ballade. Men kunne jeg fjerne slutningen i dag, gjorde jeg det, siger hun og forsætter:

- Hvis jeg i bagklogskabens lys spurgte mig selv, om jeg ville lave videoen igen, så ville jeg nok det, men uden slutningen, for jeg kan godt forstå, at nogle i den ser endnu et 'eksempel' på en usund kultur, siger han videre.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om sagerne på TV 2 i Ekstra Bladets podcast 'Kvindetribunalet' med Anna Thygesen herunder eller i din podcastapp.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag